Socialismul economic – comasarea de taxe şi ştergerea datoriilor!

Ministerul Finantelor încearcă să se conformeze indicaţiilor preţioase ale primului ministru Victor Ponta de reducere şi, atenţie votanţi care credeţi în tot ce zboară!, comasarea unor taxe. Cu alte cuvinte Ministerul Finanţelor se uită peste ele şi le descoperă pe alea care nu au adus nici un ban la buget sau care aduc prea puţini bani. Pe unele le elimină iar pe altele le comasează. Ei afirmă că vor ajunge la eliminarea şi comasarea a 92 de taxe parafiscale şi tarife. Aşa să fie! Acum pentru a ne face o idee să vedem faptele.

De la Ministerul Afacerilor Interne se elimină „Tariful pentru eliberarea unui paşaport electronic, simplu, temporar sau al altui document de trecere a frontiere – al cărui nivel este 22 lei” spune comunicatul Ministerului Finanţelor în timp ce realitatea e puţin diferită. Pentru acest paşaport tariful este de 32 de lei nu de 22 lei. Nu se ating însă ce costurile paşapoartelor de 270 lei, 244 lei şi 100 lei în funcţie de tip. Aici dacă se vroia o reducere se puteau scădea valorile dar nu e rentabil pentru stat. De aici mănâncă o pâine prea multă lume… deci rămân aşa.

Ce a realizat Ministerul Finanţelor? Un praf în ochi.

Să luăm alt exemplu. De la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului se elimină unele taxe. Să vedem ce şi cum: „Tarif asistenţă îndrumare înfiinţare firmă – 19,8 lei pe oră, Tarif pentru cerere eliberare date statistice (fisa sintetică a investiţiei străine pentru o ţară şi o perioadă definită; statistică în funcţie de un criteriu) – 20 lei/fişă sintetică/statistică unicriterială, Tarif pentru cerere eliberare informaţii pentru serii de firme grupate pe mai mult de cinci criterii – 11 lei/firmă”.

Așadar,… cu adevărat revoluţionar. Cum s-ar spune eliminăm un tarif de 19,8 lei care se tarifează de obicei în fracţii, deci mai puţin decât valoarea de bază, un tarif de eliberare date statistice foarte puţin utilizat de numai 20 de lei şi tariful de informaţii pentru firme de 11 lei/ firmă care iarăşi nu e foarte utilizat. Rămân tarife aberante precum transmitere de documente prin fax 2,42 lei, tehnoredactare cereri şi declaraţii de 6.45 lei  precum şi celebra taxă de „Indrumare pentru completarea corecta a cererilor adresate oficiului registrului comertului, altele decat cererea de inregistrare a persoanelor juridice, fizice, asociatiilor familiale si cererea pentru obtinerea autorizarii functionarii” de… 3,63 lei! Oare cum au ajuns la aceste valori? Dacă plătesc 3,75 lei oare or avea să îmi dea un rest de 12 bani?

Pe acelaşi principiu se doreşte eliminarea următoarelor taxe: de la  Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală -Tarif pentru consultanţă şi prestări de servicii acordate la cerere (consultanţă privind legislatia in domeniul serviciilor comunitare de utilitati publice) – 73 lei/ora; de la Consiliul Concurenţei – Tarif privind accesul la documentaţie (documentaţie care vizează investigaţii privind practicile anticoncurenţiale) – 150 lei/solicitare; de la Ministerul pentru Societatea Informaţională – Tariful de utilizare a procedurii electronice – 46 lei/an/utilizator; de la Ministerul Sănătăţii – Taxa pentru emitere aviz privind activităţi în domeniul dispozitivelor medicale şi medicamentelor – 300 lei/aviz.

Toate aceste taxe erau taxe degeaba cum s-ar zice. Ele nu produceau mai nimic la buget şi erau ţinute acolo poate, poate o pica ceva. Mărunţiș…

În timp ce Ministerul Finanţelor ne anunţă cu surle şi trâmbiţe aceste măsuri de reducere a taxelor premierul Victor Ponta anunţă ştergerea unor datorii de 1,1 miliarde de lei pentru 15 companii din industria de apărare. Nu reeşalonare, nu convertirea lor în acţiuni sau obligaţiuni NU… ştergerea directă!

Acum tu, contribuabil onest ce să mai înţelegi din astfel de măsuri? Este mai mult decât evident că avem de-a face doar cu măsuri electorale şi politice şi nu cu măsuri economice. E un politicianism ieftin, care vrea să umfle ca o gogoaşă imaginare realizări economice pentru guvernul socialistului Ponta. Din păcate ca orice gogoaşă şi aceasta este goală la interior şi mai devreme sau mai târziu va face poc direct în nasul celui care o umflă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*