Borboly Csaba acordă autonomie românilor din nordul judeţului Harghita!

Am trăit s-o mai auzim şi pe asta: Borboly Csaba, în nemărginita lui dragoste pentru românii din zona de nord a judeţului Harghita, le acordă AUTONOMIE! Avem deci toate motivele să credem că de acum în colo, prin bunăvoinţa lui Borboly Csaba, prin care „se va crea un exemplu pozitiv fără precedent în România”! şi prin care „vrem să dăm un exemplu pozitiv întregii societăţi”!, noi, românii trăitori în cele opt localităţi, respectiv două oraşe şi şase comune, din nordul judeţului Harghita, vom trăi ferciţi!

Nu cu prea mult timp în urmă scriam un articol întitulat „Borboly Csaba moare de dragul românilor”(Informaţia Harghitei, vineri, 15 noiembrie 2013). Atunci „murea” el de dragul românilor „care trăiesc în afara ţării, în Ucraina, Serbia şi alte ţări limitrofe”, pentru că e vai de capul lor, sunt ai nimănui. În afara de cei din Ungaria, pentru că acolo, ce mai, e raiul pe pământ, inclusiv pentru români!

Acum însă, iată, a venit vremea ca Borboly Csaba să moară de dragul românilor din „parohia” sa, din Harghita, cărora doreşte să le acorde, vreau nu vreau, o „anume autonome”, prin care „cele două oraşe: Topliţa şi Borsec, precum şi comunele: Bilbor, Corbu, Gălăuţaş, Sărmaş, Subcetate şi Tulgheş vor avea putere decizională în ceea ce priveşte cultura, învăţământul, agricultura, sănătatea, problemele sociale, religia, turismul, chiar şi protejarea monumentelor de artă”.

Anunţul acesta „bombă” a fost făcut de Borboly Csaba vineri, 3 ianuarie 2013, pentru agenţia de presă MTI din Ungaria. Iar dumnealui vrea ca problema să se rezolve repede, astfel că „dosarul de înfiinţare a fost deja depus la Tribunalul( a se citi Judecătoria) Topliţa, urmând ca să dobândească statut juridic la finele lunii ianuarie a.c.”! Citind despre această năstruşnică iniţiativă, m-am gândit că totuşi ea s-o fi luat în urma unei întâlniri pe care Borboly Csaba o fi avut-o cu primarii din localităţile respective. Nici pomeneală! Niciunul nu ştia nimic! Au rămas cu gurile căscate. Unii au crezut că e vorba de o glumă. S-au convins însă că nu este glumă. „Ăştia sunt nebuni”!, a zis unul dintre ei. I-a răspuns altul: „Nu sunt nebuni, sunt idioţi, fiindcă aşa se numesc cei cu idei multe, mai ales dacă sunt şi trăsnite”! Însă toţi au fost de acord că asemenea idei, trăsnite fiind ele, nu s-au născut din senin.

O fi sau nu trăsnite, ele impun câteva întrebări: pe cei „32.000 de suflete  de români, care trăiesc pe o suprafaţă de 1200 de kilometri patraţi”, în nordul judeţului Harghita, i-a chestionat cineva dacă vor sau nu să fie autonomi?; cine şi în numele cui a depus la Judecătoria din Topliţa un document prin care se solicită o „anume autonomie” pentru aceşti români?; cine vrea să-i adune cu de-a sila pe românii nord-harghiteni într-o „autonomie” pe care ei nu au cerut-o niciodată?; are dreptul Consiliul Judeţean Harghita, în frunte cu Borboly Csaba, să ia astfel de decizii?; nu cumva o astfel de hotărâre este un atribut al statului român, nu al unui judeţ? În sfârşit, cum vede Borboly Csaba o ,,anume autonomie” pentru românii harghitei, chiar minoritari fiind, în propria lor ţară, România? Nu cumva este ea o autonomie bazată tot pe criterii etnice, chiar dacă este  pentru români? Sunt doar câteva dintre întrebările la care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita va trebui să răspundă.

Fiindcă, probabil, ideile acestea au fost ,,rumegate” multă vreme. Iar ele au, în mod sigur, o legătură directă cu acea mult cerută şi trâmbiţată autonomie a ţinutului secuiesc. Nu întâmplător Borboly Csaba vorbeşte despre un „exemplu pozitiv fără precedent în România”, şi despre dorinţa de a se da „un exeplu pozitiv  întregii societăţi”. Este vorba, fără doar şi poate, de a se crea un precedent, prin care, după cum aprecia un sociolg, „maghiarii înceacă să-i obişnuiască pe români cu ideea autonomiei la care tânjesc chiar ei”! Este treaba lor, n-au decât să tânjească, cine ştie, poate cândva o vor şi obţine. Românii harghitei nu doresc, în nici un caz, o autonomie pe care Borboly Csaba vrea să le-o impună cu forţa, chiar dacă sunt minoritari în judeţul Harghita. Pentru că şi judeţul Harghita este un judeţ al României, la fel ca toate celelalte 40 de judeţe. Iar autoritatea statului român trebuie să fie impusă  pe întregul său teritoriu naţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*