VUVUZEAUA Cristian Pârvulescu de acord ca limba MAGHIARĂ să devină oficială în justiția din România

Invitat la emisiunea Oanei Stănciulescu de la Antena 3 de sâmbătă, 2 noiembrie a.c., analistul politic Cristian Pârvulescu a acuzat Guvernul României și Consiliul Superior al Magistraturii de naționalism. Motivul? Cele două instituții au dat aviz negativ proiectului adoptat tacit de către Camera Deputaților în data de 29 octombrie a.c., care va impune limba maghiară ca a doua limbă oficială în instanțele din România.

Pârvulescu este de părere că cetățenii români de etnie maghiară au dreptul să se exprime în limba lor maternă, limba maghiară, în instanțele din România. Și de această dată, intelectualul-vuvuzea se poziționează de partea șovinismului maghiar și în contra Constituției României. Evident că este dreptul cetățenilor români de etnie maghiară să se exprime în limba lor maternă în instanțele de judecată din România sau în fața procurorilor. Acest lucru se întâmplă chiar și acum. Sistemul judiciar din România permite utilizarea traducătorilor autorizați fără probleme.

Cetățenii români de etnie maghiară au însă și obligații care decurg din calitatea lor de cetățeni români. Iar una dinte aceste obligații este aceea de a cunoaște limba oficială de stat a țării care le plătește salariile și pensiile. Iar dacă nu se descurcă, statul le dă posibilitatea să utilizeze un traducător autorizat. Sau un avocat care se cunoască limba maghiară. Să modificăm un întreg sistem judiciar doar pentru că sunt unii cetățeni care pur și simplu nu vor să vorbească limba română? Să impunem prin lege o discriminare pozitivă pe criterii etnice doar pentru că unor cetățeni români de etnie maghiară le pute limba română? Evident că așa ceva nu ne poate impune nimeni. Nici măcar Uniunea Europeană. Aceași Uniune Eruopenă din care face parte Franța, Grecia și Bulgaria, țări care nu recunosc în niciun fel minoritățile naționale, și Germania, țara care le-a transmis celor 1,7 milioane de turci de pe teritoiul ei că modelul multicultural german a eșuat și că dacă nu învață limba germană pot pleca acasă.

Atâta vreme cât nu observă și implicațile acestei legi pentru comunitatea românească din județele Covasna și Harghita, analistul politic Cristian Pârvulescu continuă să fie o vuvuzea a iredentei maghiare. Au dreptul românii din Covasna la un președinte de consiliu județean ales pe criteriul competenței nu pe criterii etnice? Da, dar nu vor avea niciodată așa ceva. Iar Pârvulescu este prea puțin interesat de faptul că de 24 de ani acest drept le este încălcat românilor din Covasna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*