Percepută ca un har sau, dimpotrivă, un blestem a celor din ceruri, pictura l-a condus pe Dorin Socaci spre cărări anevoioase, însă pline de frumusețe și farmec, a căror poveste se concretizează odată cu eclipsa de soare imortalizată prin culoare în anul 1999 și continuă firesc cu alte evenimente inedite asemănătoare.
În ceea ce privește rădăcinile artistului Dorin Socaci, acestea pornesc dintr-o zonă pitorească și ferită de agitația urbană: un sat din Țara Hațegului, județul Hunedoara. Pictor autodidact, fapt recunoscut cu onestitate de artist, Dorin Socaci începe drumul carierei sale în lipsa unor studii de specialitate, fapt pe care a încercat să-l suplinescă printr-o documentație individuală permanentă, izvorată din zeci de cărți și abonamente la reviste din domeniu.
Primul album cumpărat a fost cel al artistului Van Gogh, lucrare care l-a marcat și convins să urmeze această cale cu oarecare teamă, însă neintimidat de părerile de cele mai multe ori descurajatoare a celor din jurul său. Creația lui Van Gogh reușește să îi schimbe cursul vieții, marele artist devenind ulterior mentorul său spiritual.
Ignorat de specialiști pe plan local, lipsit fiind astfel de un renume, Dorin Socaci face parte din rândul acelor artiști care se integrează mai bine în universul plastic de peste hotare, de unde primește și aprecieri.
De altfel, curajul de a-și urma cu perseverență acest vis este cert determinat de primele tablouri vândute în urma unei expoziții din Ungaria (1995), eveniment urmat de expunerii în Germania, Franța, Italia, și mai recent, de o invitație primită anul trecut de a participa la o expoziție în New York.
În țară, se evidențiază mai mult prin curajul, ingeniozitatea și fascinația sa față de fenomenele naturale aparte precum eclipsele solare. Înclinația față de această tematică începe în vara anului 1999, moment în care se înregistrează o eclipsă totală de soare și continuă prin imortalizarea eclipsei parțiale desfășurată în luna ianuarie a anului trecut. Cel din urma eveniment, îl determină pe artist să adopte năstrușnica inițiativă de a urca Retezatul pentru a transpune pe o pânză de mici dimensiuni, la o temperatură de minus 6 grade Celsius, acest fenomen deosebit.
Cu un mentor precum marele artist Van Gogh și inspirat de frumusețea Munților Retezat, de comuna natală Densuș și Țara Hațegului, Dorin Socaci își urmează, încurajat fiind și de aprecierile de peste hotare,frumosul vis de a crea prin intermediul penelului propria percepție asupra acestei lumi. Viziunea sa se dezvăluie prin pete dense de culoare, dinamism și simplitate în forme.
Lasă un răspuns