O serie de lucrări ce parcurg cinsprezece ani din creaţia artistului Dragoş Pătraşcu se reunesc cu ocazia expoziţiei „Note despre linie“ în cadrul Institului Cultural Român.
Expoziţia asociază selecţia a 20 de desene cu obiecte și colaje grupate sub forma unei instalații de mari dimensiuni, lucrări ce au luat naştere începând cu anul 1996 şi până în prezent.
Aparţinând mai multor cicluri, o parte din desene sunt relaţionate cu fotografii şi obiecte asamblate. Inedit este modul în care creatorul transpune obiectele şi intreg asamblul sub forma unui desen de proporţii mari, guvernat de unitate între structuri, texturi, elementele grafice tridimensionale, desene transpuse pe o parte din elemente şi linii de contur.
Motto-ul ecestei expoziţii, linia, tronează regeşte în universul artistului plastic şi conduce, transformându-se firesc în mod variat, la realizarea unor imagini ce oscilează mereu între vis şi real.
Dragoș Pătrașcu, autorul acestei lumi situată la graniţa dintre oniric şi concret, formează studenți și masteranzi în grafică la Universitatea „George Enescu” din Iași, şi a urmat un doctorat în estetica analitică, publicând lucrarea Estetica analitică: Arthur Danto.
Printre realizările sale se mai enumeră expoziții personale în Austria, Rusia, Germania, Canada și Franța, precum şi faptul că este inițiatorul și curatorul Salonului Naţional de Artă erotică, eveniment ajuns în 2011 la cea de-a șasea ediție.
„Linia, mijloc de expresie care m-a înghițit încă de la începutul relației noastre, continuă să mă fascineze. Conceptul, subiectul, povestea desenelor devin de multe ori un pretext, linia punând stăpânire pe teritoriu, urmându-și calea. Linie-vis, linie-piatră, linie-cuvânt, linie-ploaie, linie-furtună, linie-ceartă, linie-împăcare, linie-bucurie, linie-disperare, linie-moarte…“ – susţine Dragoș Pătrașcu.
Lasă un răspuns