Simfonie în bronz

Încăperile Muzeul Municipiului Bucureşti sunt gazda unei simfonii în bronz aparţinând prinţului şi sculptorului Monyo Mihăilescu-Năsturel, ultimul descendent al voievozilor Matei Basarab, Mihai Viteazul şi al banului Udrişte Năsturel Herescu.

Prinţul Monyo Mihăilescu-Năsturel s-a născut în Bucureşti, iar potrivit istoricilor, în anii comunismului, familiei sale i-a fost confiscată întreaga avere, aceasta emigrând ulterior în SUA. Spre deosebire de rudele sale, Monyo Mihăilescu-Năsturel rămâne în țară, unde devine partizan şi luptător împotriva dictaturii comuniste. Este împuscat, arestat și aruncat în temniță la Aiud pentru mai bine de opt ani. În 1960, în urma intervenţiei familiei sale, a Naţiunilor Unite şi a Preşedintelui SUA, Richard Nixon, pleacă în SUA ca refugiat politic.

Este licențiat ca inginer mecanic la Universitatea Bucureşti şi doctor în istoria antică la Sorbona, anul  1961 reprezentând un moment decisiv în viaţa şi cariera sa datorită vizitei desfăşurată în cartierul artiştilor din Mexico City, unde îi cunoaşte pe Rufino Tamayo şi Alex Duval, personaje ce rămân  impresionate de talentul său ca sculptor.

Lui Monyo Mihăilescu-Năsturel i se datorează descoperirea unei noi tehnici de pictură sculptată în arta tridimensională, realizarea a peste 328 de sculpturi şi picturi sculptate în onyx,  în acelaşi timp fiind deţinătorul uneia dintre cele mai mari turnătorii în Florida şi a unei galerii de artă pe bulevardul Worth din Palm Beach  (Florida).

Autodidact în arta sculpturii, operele sale variate pot fi admirate în centre culturale sau de afaceri celebre din Mexic, Toronto, Bahamas, Acapulco, Venezuela, Peru, Paris, Italia cât şi din întreaga Europă. Monyo Mihăilescu-Năsturel se bucură de numeroase premii precum: premiul I Jardines del Arte (Mexico City), cât şi numeroase articole şi recenzii tipărite în publicaţii de specialitate: International Art Guild, Architectural Design. În paralel cu sculptura, deţine şi o mare pasiune în colecţionarea de maşini de lux de epocă, fiind posesorul unor astfel de modele unicat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*