Vinul nou și burduful vechi…

În timpurile apuse, nu existau sticle de păstrat și transportat vinul. Consumatorii de vin îl păstrau în burdufuri de piele și aveau grijă ca burduful să nu fie din material alterat. O îndrumare din Biblie zice: nu turnați vin nou în burduf vechi! Recomandarea, ca multe afirmații din Biblie, este una metaforică. Românii au modernizat înțelepciunea biblică astfel: Ce folos de lapte gros (chefir –n.n), dacă e în burduf de câine!

Involuția pe toate liniile a statului R. Moldova, în ultimul sfert de veac, a trezit decepție și groază. Ce e de făcut?!

Nemaiașteptând rețeta de la cărturarii „elitei” din acest stat nenorocit – ei sunt, în majoritatea lor, intoxicați de idei burgheze antinaționale – oamenii muncii evadează peste hotare. Mulți din cărturarii „elitei ”, la fel, fără zgomot, o tund peste hotare. Din statele apusene industrial dezvoltate, cărturarii evadați continuă să ne zică „moldoivani”. Cărturarii ceea altceva nu știu. Ei aflau, dacă citeau nepărtinitor istoria.

Urâțenia chestiei studierii istoriei politice și filosofice sporește prin programele școare și universitare stricate de ideologia importată a neoliberalismului.

Ce anume ascund programele de predare-însușire a disciplinelor istorice și sociale?

Substituie, manipulator, denumirea de capitalism a formațiunii social-economice care a fost constituită după feudalism, cu politonimul „democrație”. Democrație înseamnă puterea  demos-ului, adică a poporului. Unde are loc dominația puterii poporului și nu a sacilor cu capital?!

Este trecută sub tăcere dezvoltarea economică inegală a statelor capitaliste, ajunse în stadiul imperialist. O duzină de state-hrăpărețe, care acaparase statele slabe din Asia, Africa, America Latină și le-au jefuit, s-au smuls înainte, realizănd Revoluții Tehnico-științifice.Relațiile comerciale și financiare ale duzinei bogate cu țările sărace sunt foarte inechitabile. Bogăția duzinei statelor îmbogățite se sprijnă pe ținerea în sărăcie a statelor slabe.

Lumea capitalistă, astfel, de multă vreme a fost stratificată în câteva categorii, după indicatorii producerii și consumului: Lumea Întâia (cele ma dezvoltate economic și cele mai bogate), Lumea a Doua (ceva mai puțin bogate), Lumea a Treia (sărace), Lumea a Patra (extrem de sărace).

Lumea Întâia și A Doua constituie nucleul capitalist, celelalte Lumi – periferia capitalistă. Noțiunile de nucleu capitalist și periferie capitalistă sunt cunoscute de peste o sută de ani.  Nucleul capitalist exploatează periferia capitalistă, meniținându-și astfel prosperitatea.

Apropo, criza social-economică din România începutului de secol XX a fost explicată de către savantul, politicianul și scriitorul Constantin Stere prin faptul intrării României în sistemul capitalist mondial în calitate de țară dominată de către statele bogate.

Loviturilede stat contrarevoluționare din țările taberei socialiste europene din  anii 1989-1991, prezentate manipulator drept „revoluții”, au deturnat evoluția țărilor est-europene spre socialismul cu față umană spre inumanul capitalismul periferic. Criza țărilor est-europene ex-socialiste este similară crizei despre care a scris savantul C.Stere.

În Republica Populară Chineză, scenariul contrarevoluționar nu a mers.  Priviți, la ce grad de dezvoltare a ajuns China!

Să vorbim de burduful vechi. Noi am fost băgați în burduful vechi al capitalismului periferic.  Mai repede sau mai încet, în burduful capitalismului periferic totul se bâhlește! În afară de valuta scoasă în off-shoruri.

Vinul nou al reformelor, turnat în burduful vechi capitalist, se bâhlește, uimind lumea care nu ține minte principiul biblic: Nu turnași vin nou în burduf vechi!

Ce e de făcut? Vă dați singuri seama.Burduful vechi trebuie aruncat la gunoiștea istoriei. Ca să nu călcăm încă o dată, a treia oară, pe grebla incluziunii Țărilor Române în periferia sistemul capitalist cu statut de țări  exploatate de nucleul bogat, e necesară regândirea radicală a proiectului păstrării vinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*