Aromânul George Averoff, „Binefăcător Național Major” al statului grec…

O întreagă galerie de personalități aromâne aveam să întâlnesc în studiile mele despre istoria acestei minorități din peisajul european. Așa am aflat și despre aromânul George M. Averoff (15 august 1815 – 15 iulie 1899), cunoscut alternativ și ca Jorgos Averof sau Georgios Averof (în greacă: Γεώργιος Αβέρωφ), care a fost un mare om de afaceri și filantrop. El este unul dintre marii binefăcători naționali ai Greciei. Născut în orașul Metsovo (Epir, Grecia, apoi Imperiul Otoman), în nordul Greciei, într-o familie aromână, Averoff s-a mutat în Alexandria (Egipt) încă de tânăr, în 1837, pentru a lucra într-un magazin condus de fratele său, Anastasios. Datorită tacticilor sale îndrăznețe și activităților de afaceri, a devenit cel mai mare comerciant din Egipt. În același timp, a participat la activități bancare și imobiliare (cumpărare și închiriere de terenuri), în timp ce, datorită numeroaselor sale bărci fluviale care călătoreau în sus și în josul Nilului, a reușit să domine comerțul intern și exterior al Egiptului.

A fondat numeroase școli atât în Egipt, cât și în Grecia. Istoricul grec Antonios Chaldeos, care și-a scris teza de doctorat despre istoria grecilor din Sudan, spune că dincolo de Egipt, Averoff a exportat gumă arabă și fildeș din sudul Sudanului. Potrivit jurnalului lui Nicholas Papadam, care face parte din arhivele sudaneze, în 1872 George Averoff a făcut turnee în toate centrele comerciale înfloritoare la acea vreme (Khartoum, Sennar, Gedareff, Kasala etc.) pentru a face o investiție. În cele din urmă, a ales o zonă din Omdurman care a devenit stația comercială a navelor care traversează Nilul, transferând mărfuri din Egipt în Sudan și invers. Cu toate acestea, istoriile locale ale locuitorilor din Omdurman din Sudan sugerează că Averoff art fi fost implicat și în comerțul cu sclavi acolo. De fapt, cartierul Omdurman din „Abu Ruf”, unde istoric se afla piața de sclavi, poartă și astăzi numele după el. Activitățile sale de afaceri au dus la acumularea lui de bogăție imensă, pe care o folosea pentru a o dona în scopuri caritabile și de bine comun. Activitatea sa de caritate a inclus donații semnificative pentru dezvoltarea de proiecte educaționale și alte proiecte de infrastructură pentru comunitățile grecești din Alexandria, Metsovo, Atena și pentru statul grec în general. Printre acestea, cele mai notabile au fost înființarea Școlii de Agricultură din Larisa, construcția Academiei Militare Evelpidon, donația către Conservatorul din Atena, donația pentru reamenajarea Stadionului Panatenian (strânsă de alți doi binefăcători aromâni), unde s-au desfășurat primele Jocuri Olimpice moderne, finalizarea Universității Naționale Tehnice din Atena și donația pentru construirea navei amirale omonimă a Marinei Elene.

Restaurarea Stadionului Panathenic pentru Jocurile Olimpice de vară din 1896 a fost făcută la cererea Prințului Moștenitor Constantin. Stadionul a fost renovat în 1895, a doua renovare în secolul al XIX-lea, folosind marmură albă de pe Muntele Penteli, la cererea lui Averoff. Costul a fost estimat inițial la 585.000 de drahme, dar în cele din urmă a ajuns la 920.000 de drahme. Averoff a fost, de asemenea, membru al comitetului de primire pentru concurenții străini la Jocuri. Averoff a murit la Alexandria în 1899. În semn de recunoștință pentru donațiile și serviciile sale generoase, statul grec l-a declarat „Binefăcător Național Major” și i-a comandat o statuie de marmură care a fost amplasată în fața Stadionului Panathenic, unde se află și astăzi. La 12 martie 1910, nava amiral a Marinei Elene, un crucișător blindat, a fost numit „Georgios Averof”, în onoarea sa, datorită unui moșteniri de 300.000 GBP (2.500.000 de franci aur) lăsat marinei prin termenii testamentului său. Cartierul „Abu Ruf” din Omdurman, (Sudan), este numit și astăzi după Averoff. Mormântul lui Averoff se află în Primul Cimitir din Atena, iar amintirea sa este încă vie. Iată un aromân ce merită a fi cunoscut și trecut în cărțile de istorie. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*