„Breaking news”

E trepidație mare în mass-media din România. Ce pleașcă pe capul lor, cum ar zice din colțul gurii un politician cu pipă. Ce pleașcă! Pandemie, infectați, A.T.I., spitale pline, morți, mulți morți, câți mai mulți morți. Suntem pe primul loc în Europa!

„Breaking news”: au mai murit 500 și încă 480 și încă 760, mai ales nevaccinați. Da, nevaccinați pentru că românii nu vor să se vaccineze, nu vor pentru că sunt încăpățânați, înapoiați datorată moștenirilor din „timpuri de tristă amintire”. Nu vor pentru că nu înțeleg și sunt inconștienți de pericolul mare pe care ei îl reprezintă pentru ceilalți și pentru ei înșiși, bineînțeles. Și aici suntem pe primul loc în Europa.

Medicii sunt copleșiți de grija și de numărul bolnavilor, li se rupe inima. Nu au medicamente să le dea, guvernul nu i-a aprovizionat cu cele necesare, de fapt nu i-a aprovizionat cu nimic, nu le-a dat nici lor sporurile de salarii promise, nu au căldură să le bage în calorifere bolnavilor, pentru că primăriile nu s-au îngrijit în vară să asigure combustibilii necesari și să facă reviziile anuale. Ei ce să facă dacă pacienții vin la spital numai după ce s-au îmbolnăvit și vremea de afară s-a răcit? Dacă nu s-au vaccinat și ei înainte, acuma ce să le facă? Capacitatea spitalelor e depășită, nu sunt paturi, nu sunt ventilatoare, nu este oxigen. Capacitatea morgilor e depășită și morții sunt înșirați pe lângă spitale. Capacitatea cimitirelor e depășită și excavatoarele sapă de zor gropi comune.

Știri, știri tari, știri de senzație, lumea stă înghețată în case (nu s-a dat încă drumul la căldură, pentru că s-au terminat lucrările, dar autoritățile lucrează cu sârg și fac eforturi susținute), deci stă lumea înghețată în case și dârdâie de teamă și de frig. Stă cu gura căscată, cu ochii pironiți în televizor și cu păturile pe spate.

„Breaking news”: se au în vedere noi și severe restricții. Se vorbește pe surse de carantină la nivel de capitală, carantină la nivel de țară pentru cine n-are „Green-pass”. Nu știți ce e acela Green-pass? Știți, e bine că știți, aveți grijă de el să nu-l pierdeți sau să nu vi-l ia cineva. E ședință la guvern, e ședință la Cotroceni și la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și la Departamentul pentru Situații de Urgență și la Institutul Național de Sănătate Publică și la Direcțiile de Sănătate Publică de la județe și la Ministerul Sănătății Publice. Autoritățile sunt foarte îngrijorate de amploarea pandemiei și fac totul pentru limitarea efectelor ei. Totul – totul, în fine, totul din ceea ce se poate face, pentru că vorba aceea, de unde nu e nici Dumnezeu nu cere.

Știri, prietene, știri nu glumă. Și peste toate, criza. Criză politică, criză guvernamentală, cade guvernul, cade învestirea noului guvern, se vorbește despre alegeri anticipate și chiar despre destituirea șefului statului, șeful statului eșuat. Negocierile dintre partide au eșuat și ele, negocierile de la Cotroceni cu partidele, de asemenea. Totul eșuează. Ce o să se întâmple? Un eșec, încă unul, unul în plus nu mai contează, unul după altul. Aici, la eșecuri, pe ce loc om fi în Europa?

Știri, știri, știri. Ziariștii nu mai prididesc cu știrile. Și le smulg unii altora din gură, le reiau în alte fraze și le repetă o dată, de două ori, de trei ori, de câte ori este nevoie pentru a umple emisiunile de succes cu mare priză la public. Se întrec în audiențe și în câștiguri. E meseria momentului să fii ziarist la o televiziune. Să ieși pe sticlă și să răspândești știri, emoții și previziuni cât mai sumbre. Să stai comod în studiouri și să-ți dai cu părerea, să-ți dai ochii peste cap la ceea ce fac alții, ce proști, hoți și ticăloși sunt aceștia. Să-ți dai cu părerea despre ce ar fi trebuit ceilalți să facă înainte dacă îi ducea capul așa cum îi duce pe ei, invitații emisiunilor de știri, acuma. Ei ar ști chiar și ce ar trebui făcut, guvern monocolor, guvern de uniune națională, scutiri de impozite, carantină totală, medicamente, vaccinare, ieftiniri de produse, pace între popoare, trenuri rapide, pensii și salarii mărite, fanfare în fiecare localitate și eradicarea totală a sărăciei. Ei știu și mai multe, știu și cum ar trebui făcut dacă ar avea cine să facă, dar nu au timp de amănunte pentru că știrile bombă nu contenesc.

Știri bombă, știri nucleare, în exclusivitate și în direct: prețurile la energie explodează, explodează și la căldură, la lumină, la benzină, la alimente, la transport, la materiale de construcții. Criza economică, criza financiară, criza leului, criza datoriei externe (asta merge bine, crește, nu e deloc în criză, dar, mă rog, dacă e criză peste tot e criză și aici) Și vremea, era cât pe-aci să se uite de vreme. Vin ploi, vin temperaturi scăzute. Temperaturi mai scăzute decât normal. Vin ploi abundente, vin cu pericol de inundații, cu coduri, cu coduri colorate, colorate cu toate culorile, mai puțin negru pentru că aici e o treabă cu cântec. Mare treabă, mai bine o ocolim.

Gata, băgați pauză. Reclame. Medicamente, suplimente alimentare, boli și alte medicamente.

Eu mă duc repede să îmi fac o cafea și să mă întorc tot repede, înainte de terminarea pauzei ca să nu pierd nimic din ceea ce mai zic ăștia de la televizor că o zic bine. Auzi, tu, Reghekampf divorțează de Prodanca. Ce lume, domnule, ce lume!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*