Și totuși, morala nu poate fi exclusă din relațiile internaționale

Pe la începutul crizei covidului, în haosul și dezorientarea care creșteau vertiginos, Secretarul General al ONU, Antonio Guterrez declara liniștitor că totul va reintra în normal când va exista un vaccin. Rusia anunță acum că a produs vaccinul mult așteptat dar, paradoxal, reacția occidentală la eveniment poate fi calificată drept, puțin spus, deconcertantă. Asupra performanței s-a prăvălit o avalanșă de rezerve și obiecții, ironii și grosolănii, îndoieli și scepticism, ba chiar procese de intenții și acuze. O reacție pe cât de virulentă, pe atât de ilogică, dar în orice caz deloc neglijabilă și, în orice caz, mult exagerată prin mediatizare. Și este de-a dreptul consternant cum, în acest virulent cor antic al negationistilor s-au întâlnit oameni politici și oameni de știință, ONG-uri și vectori influenți de comunicare, inclusiv nume cât se poate de respectabile. Încercând să găsească explicația acestei neobișnuite și penibile reacții, politologul marocan Ali Larichi observă că prin covid, revine în actualitate „un principiu fundamental al teoriei numită realistă a relațiilor internaționale, care nu ia în considerație prietenia, morala, sau etica, ci numai interesele grupurilor”, fie ele state, multinaționale, conglomerate economice și de afaceri etc.

În climatul geopolitic crispat al zilei, recursul la moralitate în relațiile internaționale poate părea unora naivitate sau lipsă de realism. Dar actualitatea readuce în prim plan eterna dezbatere filozofică și politologică despre morală și realism în relațiile internaționale, cu morala ca principiu general uman și relațiile dintre state în care fiecare dintre ele își are și își apără propriile interese, prin propriile mijloace (chiar aflate în afara moralei general acceptate). Dezbatere canonică, în care Machiavelli, Hobbes și alții de o parte, Kant și alții de cealaltă, se confruntă de secole.

Știrile despre vaccinul local au fost prezentate în mass-media rusă ca o descoperire majoră în lupta împotriva coronavirusului și Televiziunea națională de la Moscova a scos în evidență siguranța tratamentului rusesc. Canalele TV de stat au apreciat că scepticismul si rezervele din Occident cu privire la vaccin, care n-ar fi fost testat suficient etc., sunt de fapt atacuri la adresa Rusiei. „Rusia desfășoară un experiment uriaș la nivelul populației, iar posibilele efecte adverse ale vaccinului deși ar fi rare, ar putea fi grave”, declara Ayfer Ali, specialistă în cercetarea pe medicamente la Warwick Business School din Marea Britanie. Mult mai abraziv în exprimare, Francois Balloux, expert la Institutul de Genetică al Universității din Londra, vorbea de „o decizie nesăbuită și nechibzuită”. Și Organizația Mondială a Sănătății a primit cu rezerve și prudență vestea apariției vaccinului rusesc.

Între timp, cercetătorii ruși își continuă activitățile, prin noi testări și proiectarea unui nou vaccin, iar factorii de decizie în politică și știință de la Moscova cheamă repetat la o ampla cooperare internațională în materie, așa cum o fac, încă de la declanșarea crizei, începând cu președintele Putin și alți demnitari de cea mai mare răspundere. Ministrul de Externe Lavrov declara în aprilie că „este timpul să cooperăm și să dezvoltăm un vaccin cât mai curând posibil. Instituțiile din China, Rusia, SUA și multe alte țări lucrează în acest sens. A apărut un fel de competiție de prestigiu – cine va fi primul? Dar au apărut și manifestări de egoism național, unde competiția angajată pentru a fi primul la vaccin nu este întotdeauna corectă”. Și adăuga: „Orice rezultat pozitiv obținut trebuie să fie făcut imediat accesibil pe plan internațional și vaccinul trebuie să fie accesibil tuturor. Acesta este interesul comun, excluzând orice încercare de a extrage beneficii politice din această tragică situație”.

Din păcate însă, atmosfera internationala a momentului a oferit mai degrabă un teren prielnic pentru o nefastă deturnare de la generoasele obiective urmărite. Din rațiuni geopolitice, economice, de afaceri, militare, de prestigiu, de imagine, etc., solidaritatea și conlucrarea dintre state pentru combaterea coronavirusului au fost dacă nu inexistente, mai degrabă incidentale, blocate de egoism, concurență și rivalitate chiar între parteneri și aliați. „Șubrezirea ordinii mondiale liberale, intensificarea confruntării SUA cu China și Rusia, ca și pandemia, care a agravat dificultățile interne din multe țări, a erodat și multilateralismul din politica internațională, – remarcă politologul rus Dmitri Suslov. Un mare număr de state tind să prefere pașii unilaterali, ceea ce sporește haosul și riscul conflictelor din mediul internațional. Asemenea tendințe au dus la o slăbire dramatică a gestionării evoluției globale și la extinderea pandemiei, care este cea mai clară ilustrare în această privință.

Oricât de ilogică și de greu de conceput ar fi blocarea sau restricționarea artificială, din interese înguste, a relațiilor dintre (unele) state într-un moment atât de critic pentru toți, ea are totuși precedente, chiar daca nu atât de spectaculoase, cum ar fi situația incertă și tot mai periculoasă din câmpul înarmărilor, cea datorată schimbărilor climatice, cea a crizei economice mondiale etc. Iar consecințele nefaste ale acestui curs nefiresc al mersului lumii sunt evidente oricui.

Remarcând eforturile generale pentru combaterea flagelului coronavirus, Kirill Dmitriev, director general al Fondului Rus pentru Investiții Directe, care coordonează dezvoltarea vaccinurilor rusești anti-Covid, constată că „astăzi, politică blochează dezvoltarea tehnologiilor rusești care pot salva viețile a multor oameni din întreaga lume”. Și continuă: „Rusia este deschisă colaborării internaționale în lupta împotriva actualei pandemii și pandemiilor care ar putea apărea pe viitor. Acum, trebuie să ne gândim la bunăstarea și prosperitatea generațiilor viitoare. Toate țările lumii trebuie să lase politica la o parte și să se concentreze pe găsirea unor soluții și tehnologii optime pentru salvarea vieții oamenilor și reluarea activităților economice”. Demnitarul rus anunța în context că Fondul Rus pentru Investiții Directe nostru a încheiat deja acorduri de parteneriat cu o serie de state pentru producția în comun a vaccinului rusesc. „Poate că într-o zi, grație acestui parteneriat împotriva Covid-19 vom putea revizui și anula restricțiile din relațiile internaționale impuse din considerente politice, învechite deja și care reprezintă obstacole pentru realizarea unor acțiuni coordonate, îndreptate spre rezolvarea problemelor globale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*