„Muzeul Dracula” din centrul Bucureștiului…

Bucureștiul este legat etern de domnitorul Vlad Țepes… Și asta pentru că cel dintâi act domnesc cunoscut în istorie datat din scaunul Țării Românești din Bucureşti, este de la Vlad Ţepeş, din 20 septembrie 1459, după care urmează altul, din 10 februarie 1461, dat din acelaşi oraş. O statuie a sa se află la Curtea Domnească, spre a aminti de implicarea marelui voievod în așezarea scaunului domnesc al Țării Românești în această cetate. Chiar dacă în acele vremuri o capitală nu avea sensul de astăzi, suntem mândri de alegerea celebrului domnitor, ce a adus mai spre câmpie locul de unde dirija treburile țării. Pornind de la Câmpulung din zona montană, capitala Țării Românești a „coborât” de-a lugul timpului apoi la Curtea de Argeș și Târgoviște, locul următor ales fiind cel cunoscut ca și Cetatea lui Bucur. „Dracula” este pentru străini „vampirul din Transilvania”, dar pentru românii neaoși este Vlad Țepes, cel care a domnit în trei rânduri și a reușit – e adevărat, pentru puțin timp – să devină independent față de Imperiul Otoman. Chiar dacă locul de naștere al lui Vlad Țepes nu este cunoscut (poate Sighișoara, unde avem Casa Dracula), este considerat că acesta s-a născut în Transilvania și dacă istoric vorbind acesta a fost domn al Țării Românești, cartea lui Bram Stoker l-a trimis înapoi acolo, iar Castelul Bran pe unde nici măcar nu a trecut vreodată, i-a devenit cămin.

Dacă minunata idee de a avea un parc Disneyland cu tematică „draculiană” nu a reușit să devină realitate, totuși Bucureștiul a deschis de curând un „Muzeu Dracula” ce îmbină armonios istoria domnitorului Vlad Țepeș cu ficțiunea brandului Dracula. Undeva, pe strada Hristo Botev, la numărul 32, s-a deschis acest muzeu ce așteaptă vizitatorii curioși de orice fel și de orinde ar fi ei, pasionați de istorie sau de personajele fantastice numite vampiri. Este vorba despre o casă veche, situata aproape de centrul istoric al Bucureștiului, renovată complet și care a devenit gazda „Muzeului Dracula”, iar interiorul acesteia este cu adevărat interesant. Domnul Marius Vasile, PR la muzeu, este cel care ne-a oferit câteva informații în plus despre această inițiativă și fondatorii săi. „Proiectul cultural „Muzeul Dracula” este coordonat, din partea ONG-lui „Ordo Draconum”, de dl. Mugur Bogaciu, membru al Consiliului Director, dânsul fiind unul din inițiatorii acestui proiect, în urmă cu 4 ani, deși nu este istoric de profesie, ci, ca majoritatea membrilor, activează în domeniul privat și este un mare iubitor de istorie și cultură. Ideea acestui muzeu a izvorât din necesitatea reală a existenței unui astfel de muzeu în România sau chiar în lume, dublată de pasivitatea sau nepăsarea statului român de a realiza un astfel de proiect, de a prezenta complexa personalitate a lui Vlad Țepeș/Dracula, care ar prezenta un interes turistic major, în special pentru turiștii străini. Un alt motiv a fost acela de a demonstra că societatea civilă poate realiza eficient, din donații exclusiv, în doar trei ani, un proiect cultural major, pe care statul român nu a reușit nici măcar să îl creioneze în 30 de ani.

În acest moment, complexul muzeal este deschis doar în proporție de 60 la sută, urmând ca după ce vom obține finanțarea necesară, renovăm celelalte clădiri, inclusiv turnul, unic în București, și să extindem expoziția muzeală și în acestea. Va exista de asemenea un sector dedicat copiilor și interacțiunii acestuia cu subiectul, o sală de proiecții de filme cu Dracula, o mică cafenea și o secțiune ce prezintă instrumente medievale de tortură”. „Ordo Draconum”, este un ordin ce se pierde în istorie și din care a făcut parte și tatăl lui Vlad Țepeș pentru o perioadă, supranumit Vlad Dracul. Acesta era un ordin similar cu „Cavalerii de Malta” sau cu „Cavalerii Teutoni”, un ordin ce lupta pentru apărarea creștinismului și organiza cruciade împotriva turcilor. Simbolul acestui ordin era un dragon și de aici supranumele de Dragonum/Draconum/Dracnea/Dracul.

Muzeul este structurat într-un mod interesant. Astfel, la parter se află sălile unde sunt prezentate exponate ce au legătură cu domnitorul Vlad Țepeș, iar la etaj se află o expoziție cu „Dracula în istoria cinematografiei și în industria de divertisment mondială”. Deocamdată, muzeul Dracula se vizitează fără a exista o taxă de intrare, ci doar dacă dorești poți lăsa o donație. Un lucru interesant, văzut rar, este afișul cu „poți atinge obiectele!”. Cumva, jos parcurgi istoria (la parter), iar sus fantezia (showul, imaginația). Jos ai o călătorie prin timpurile când Vlad Țepeș lupta pentru tronul Țării Românești (cu exponate ca la un muzeu de istorie), iar sus sălile cu ceea ce Dracula înseamnă în cultura lumii din ultima sută de ani. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*