„Nurca europeană” – o prezență simpatică dar rară pe acest continent

După tonusul de viață pe care îl are această mică și simpatică viețuitoare, nici nu ai zice că Nurca Europeana (Mustela lutreola) este un animal din familia Mustelidae și una dintre cele mai rare mamifere de pe continentul european. În prezent, mai există populații izolate în Spania, Franța, Belarus, Estonia, Ucraina, Rusia și România. Este similară la înfățișare cu nurca americană. Delta Dunării este unul dintre ultimele refugii ale acestei specii. Aici există o populație cu șanse mari de supraviețuire, însă odinioară înregistra o distribuție largă în România și Europa. Specialiștii apreciază că în Delta Dunării populația de nurcă numără în prezent la minim 1.130 de exemplare, respectiv maximum 2.280 de exemplare. În Delta Dunării, nurca se stabilește în zonele înalte unde își construiește vizuina. E întâlnită și pe plauri sau în scorburile copacilor.

Nurca are blana în totalitate maro, cu excepția buzelor. Acestea prezintă niște pete albe. Dimensiunea și dispunerea lor variază. Animal predominant nocturn, terestru şi acvatic, nurca înoată prin mişcări ale tuturor celor patru picioare. Duce o viaţă solitară sau, temporar, în familie, iar iarna nu hibernează. Nurcile au fost observate în timpul zilei atât în sezonul rece, cât şi în cel cald. Îşi fac adăposturile în galeriile lărgite ale şobolanilor de apă sau ale bizamilor, de obicei lângă arborii de pe malul apei, preponderent sălcii. Uneori şi în scorburi, pe sol, stufăriş sau desişuri de vegetaţie ierboasă. Preferă habitate cu ape curgătoare sau stagnante, cu tufişuri, stufării, păpurişuri întinse şi vegetaţie deasă. În privinţa hranei sale, nurca nu este specializată la o pradă anume. Conform studiilor realizate de specialiştii noştri, hrana nurcii europene din Deltă variază în funcţie de sezon, dar este reprezentată în general de peşti de talie mică şi medie, amfibieni şi mamifere mici. Necesarul de hrană zilnică este de circa 140-180 de grame. În unele zone, grosul hranei, până la 85%, este format din batracieni – tritoni şi broaşte, dar şi peşti şi crustacee. În condiţiile când rezervele de hrană din zonă sunt abundente, îndeosebi toamna, nurca îşi face rezerve, adunând peşti, broaşte şi şoareci. În unele situaţii, poate pune la adăpost până la 15 kilograme de hrană. Partenerii se întâlnesc pentru reproducere în lunile februarie-martie. Maturitatea sexuală este atinsă de la vârsta de nouă luni. Fătările au loc în iunie-iulie şi există o singură reproducere pe an, în urma căreia femela naşte de la patru până la şapte pui. Dacă în captivitate nurcile europene pot trăi 10-12 ani, în sălbăticie trăiesc șapte-opt ani. Cauzele care determină dinamica mărimii populaţiei de nurcă europeană se împart în cele naturale, abiotice şi biotice, şi cele provocate direct sau indirect de intervenţia umană. Printre dușmanii naturali ai nurcii se numără păsările mari răpitoare. Uneori nurca e atacată și de vidră. Nurca a fost vânată mulți ani pentru blana sa frumoasă. Astăzi vânarea nurcii este interzisă, însă există cazuri de braconaj asupra speciei. Nurca se află sub protecția mai multor legi internaționale și ocrotită total de legislația cinegetică română. Printre cele mai importante amenințări la adresa populației de nurcă europeană din țara noastră se numără: reducerea, degradarea și fragmentarea habitatului (îndeosebi desecările mlaștinilor, despădurirea luncilor, incendierea stufului și poluarea apelor); Variabilitatea genetică scăzută și consangvinizarea; Introducerea speciei invazive reprezentate de nurca americană. Boli și epizootii; Pescuit comercial; Coliziune cu autovehicule; Circulația navelor sau a ambarcațiunilor de mare viteză; Vânătoarea cu armă și capcane neselective; Nivelul scăzut al cunoașterii științifice a speciei; Lipsa de conștientizare socială.

Ce facem pentru salvarea acestei specii? Realizăm studii de teren și inventariem specia în ariile protejate; Lucrăm pentru a crește gradul de conștientizare a publicului larg asupra necesității conservării nurcii europene; Organizăm campanii de identificare a noi populații de nurcă europeană la nivelul României și Republicii Moldova; Monitorizăm fermele de nurcă americană și facem evaluări în teren în vederea limitării apariției de noi populații sălbatice de nurcă americană.

Nurca europeană, una dintre cele mai rare şi periclitate specii de mamifere din Europa, va avea insule artificiale construite special pentru ea în Delta Dunării, acestea realizându-se în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, iniţiat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). În cadrul proiectului, specialiştii Institutului i-au făcut pagină specială pe Facebook, intitulată „Salvarea nurcii europene – Save EMinkRo”, iar persoanele interesate pot afla stadiul desfăşurării activităţilor de conservare a speciei. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*