Marele anonim…

Așa l-a numit Lucian Blaga pe Dumnezeu, pe Arhitectul Universului. Sigur că e ANONIM, fiindcă nu știm nimic despre el, de unde vine, unde pleacă, de ce face asta sau asta, deși nu El face, dar noi credem că El face, sigur, Blaga era un geniu al metaforei, nu tot el a vorbit de Iisus-pământul, că atunci când pășim, pășim pe trupul lui Iisus?! Și cred că ar fi de acord cu mine, care am spus că Dumnezeu este o Iluzie, un izvor de metafore (miracole?), ca și opusul său, altfel nu-l tălmăceam în Apocalipsă ca Dumnezeul care se dezice de lumea pe care a creat-o, atunci când a văzut cât de rău poate fi omul pe care l-a creat. Și acestui Dumnezeu eu i-am spus Dumnezeul Disident. Care se dezice de lumea pe care Moise crede că a creat-o la Facere. Aceste gânduri mi-au venit când am aflat că în America iubită s-a petrecut o tentativă de omor la adresa lui Donald Trump. Care a eșuat. Așa cum a eșuat și tentativa ursului din Bucegi, care era să-l atace pe Iohannis, dar a greșit, și a atacat fatal o fată. Fac și eu acum o politică metaforică, fiindcă azi totul e politică sau aproape totul. Și vrabia când ciugulește mălai face politică, instinctul o întreabă, ce-ai să te faci când se termină mălaiul? O dă pe vise. Vorba ceea, vrabia mălai visează!

Tânărul de 20 de ani care a fost ucis pentru că a vrut să-l asasineze pe Donald Trump, nu a vrut să-l asasineze. Ci doar să-l sperie. A vrut, de fapt, să tragă un semnal de alarmă, să arate cât de strâmbă e lumea în care trăiește. Și că nu mai vrea să trăiască în ea. În fapt, s-a sinucis. Asupra lui nu s-a găsit nici un fel de act. Era Anonim. Ca un mesager al Marelui Anonim. Nu a pus la cale cu nimeni această tentativă de asasinat. Nici o clipă nu s-a gândit că e în stare să ucidă un om. A fost decizia conștiinței lui. Dacă ar fi avut conștiința acestui înger rebel, Trump ar fi trebuit să renunțe pe loc la candidatură, iar Biden să demisioneze. Dar nu e o lume normală. Ei l-au condamnat pe ucigaș, dar adevărații ucigași sunt ei. Tânărul mesager este un efect al existenței lor, care sunt cauza răului.

Sunt prea dur? Sunt cumva nedrept? Desigur, presa e plină de acest caz. Forumiștii sunt în delir. Acest caz le-a dat vârtos de lucru. Se cam săturaseră de orcii lui Putler. Căldură mare, monșer! Comedie mare! Orice accesare pe internet îți spune că tânărul rebel are un nume, că arma cu care a tras era o lunetă, că el a ochit creasta de cocoș a lui Trump, că tânărul nu era un pușcaș marin, era un amator… Deja acum, după tentativa de asasinat din 13 iulie, șansele lui Donald Trump au crescut enorm. Fiindcă așa e în democrația americană, dacă nu apare unul cu pușca, nu e normal. Și a apărut acest tânăr de 20 de ani, considerat „extremist republican pro-democrat” (!?), care s-a urcat pe acoperișul unei clădiri din apropierea locului unde Trump avea mitingul electoral, și a țintit. Distanța era de 120 de metri. Povestea cam seamănă cu asasinarea lui Kennedy, pare un fel de caricatură a ei. Ca diferența dintre Kennedy și Trump. Nu știu dacă și Oliver Stone e tentat să facă un film inspirat și de acest caz, fiindcă el îl consideră demn de respect, dintre toți președinții care au fost, numai pe Kennedy. Tânărul era lunetist, un nou Oswald, deci. L-a ochit pe Trump drept în cap. Dar în clipa când a apăsat pe trăgaci, Trump și-a mișcat capul într-o parte și glonțul i-a atins doar o ureche. Exact ca în filme. Și Trump a scăpat. Acesta da miracol, nu?! Nu-i nici un miracol, e o întâmplare norocoasă, iar opinia unui fost ofițer KGB, Serghei Jirnov, este că Trump și-a înscenat atentatul, ca să devină un erou, ca să-i crească voturile!! Jirnov descrie că nu a fost vorba despre nici un atentat. Anterior, arătase că în războiul din Ucraina, Putin nu mai decide de mult nimic, ci doar oamenii din spatele lui. Indiscutabil, patima puterii ia mințile la unii oameni. Pentru putere, Trump e în stare de orice, chiar să și moară! Eu însă l-am cunoscut pe Trump și vă spun: Mort sau viu, el e același. Adică nu-i în stare de nici un miracol. Dar echipa lui a știut să speculeze prostia maselor și a prezentat evenimentul ca pe un miracol. Însuși Trump a declarat că Dumnezeu l-a scăpat cu viață. E omul păzit de Dumnezeu, spun fanii lui. Te pomenești că omul scandalului prin excelență o să ajungă un mistic. Și o să-și dăruiască miliardele prostituatelor! America are nevoie de așa un exemplar. El este Alesul.

Și o să fie Alesul. Păi ce delir este acum pentru donații, pentru tricourile și șepcile lui Trump! Dar și fără glonțul care i-a șuierat pe lângă ureche putea să-l învingă pe ramolitul de Bideu. Păi dacă, după atentat, și caricatura de miliardar, Musk, un fel de Șoșoacă al Americii, a urlat din goarnă că îl susține?! Oricum, întâmplarea ne arată unde se află lumea, modelul democrației ei. Tot ca pe vremea pionierilor, cu pușca într-o mână și cu Biblia în cealaltă. E drept, Trump nu le are cu Biblia, le are cu buldozerul apocaliptic. Dar eu cred că tânărul cu ochelari, cu o figură de intelectual, este un mesager pentru omenire, le-a făcut pe bestii, cel puțin, să se gândească la ce le așteaptă dacă Mint, Fură, Înșeală, atunci de undeva, cineva, va apare și va ținti spre beregata lor!

Ce țara e aia în care ești condamnat la peste 150 de ani de pușcărie (pentru sperjurul cu prostituata) și candidezi la președinție (numai fiindcă ai bani!), ba se spune că poți conduce țara și de după gratii!! Iar acum, nici nu s-a șters bine de sângele de la ureche că a început cu gonflarea, să ia ca pretext acest atentat, să doboare toate recordurile megalomane. Unde vrea să ajungă? Președinte? Și ce dacă? E ceva vremelnic. O rotiță într-un sistem. Și mai departe? Crede că dacă nu-și schimbă caracterul, se va întâmpla ceva bun? El nu înțelege că e compromis? Până unde vrea să întindă pelteaua? Vai, ce „panem et circenses” tragic ne așteaptă! Într-o țară în care există libertatea de a trage cu pușca, întotdeauna vor fi atentate și asasinate. Și modelul se tot extinde. Se pare că în afara puștii, a tragerii la țintă, omenirea nu mai are soluții. Aceasta e civilizația iudeo-creștină în care trăim. Și-a epuizat soluțiile și le tot repetă, ca în teoria lui Spengler. O soluție există. O Nouă Geneză. Dar omenirea de azi, din troacă, nu e pregătită pentru ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*