Carmen Olteanu – „Tablourile sunt amprente ale lumii mele”

„Sunt Carmen Olteanu pictor, profesor, coach, curator, mama și nu numai. Iubesc copiii, arta, natura, muzica, și viața. Doresc să confirm faptul că sunt rezultatul nu doar al unei bune pregătiri artistice, ci și al unei frumoase experiențe de viață, al unor prețioase și emoționante lecture, dar și al unor confruntări cu realități uneori greu de suportat. Demersul meu are ca scop prioritar etalarea convingerii ca exista o permanenta interdependență între o lume concretă și in mișcare și decizia unui artist care alege din acea ostenitoare ofertă de imagini, fragmente capabile să reconfigureze mesaje mai adânci și mai adevărate decât învelișul înșelător al realității. Îmi este limpede că, fără acele fremătătoare asalturi ale lumii reale, artistul nu va auzi ecourile utile ale spiritului său.În același timp, însă, fără frumoasele neadevăruri pictate de artist, nici oamenii nu vor înțelege realitatea…

Elena-Carmen Olteanu s-a născut în data de 2 mai 1980, în Vâlcea. A urmat Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice – Pictură, fiind Doctor în Arte Plastice și Arte Decorative. Olteanu Elena-Carmen este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (Visual Artists’ Union of Romania‏) din anul 2018.Carmen Olteanu este o talentată pictoriță româncă, care a reușit performanța să vândă unul dintre tablourile sale cu nu mai puțin de 50.000 de euro și să picteze chiar o biserică din Râmnicu Vâlcea. Deși este foarte talentată la pictură, și câștigă destul de bine din talbourile sale, și-a deschis împreună cu Mădălin Ionescu o fundație de binefacere. Carmen și-a deschis și o firmă de menaj, deoarece a vrut să mai câștige un ban în plus. Pe lângă acestea, frumoasa pictoriță predă la Liceul Tonitza din București, unde este profesoară. Carmen a realizat multe picturi, participând la multe expoziții cu realizările sale, atât în țară, cât și peste hotare (Macedonia, Dubai, etc.). Talentul și l-a descoperit din copilărie. A început să zgârie pereții prin casă, apoi a continuat cu desene pe foaie.

Persoana care i-a influențat destinul pictoriței Carmen Olteanu a fost chiar bunicul ei, preotul Gheorghe Olteanu, pe care l-a iubit enorm. Artista mai povestește: „Pe la doi ani zgâriam mobila cu unghiile și desenam diverși peștișori pe ea. La școală mâncam multă bătaie de la mama, bine, între ghilimele, eram certată zilnic pentru că îmi înșiram acuarelele și mă certa că nu învăț la română și matematică, că stau toată ziua și mâzgălesc. Am fost la Casa Pionierului la „Cursuri de artă, balet și bune maniere”. Eu mă duceam și mă înscriam și mama mă retragea tot timpul. Eu fugeam și mă înscriam și ea se ducea și mă retragea că zicea că nu învăț destul la română și la matematică”. Artista este mamă a doi băieți superbi, Ștefan și Ion, și după divorțul de politicianul Mădălin Voicu și-a refăcut viața cu un bărbat din Sibiu. Puțini știu că fosta soție a lui Mădălin Voicu a pictat și o biserică, iar primul tablou l-a făcut în liceu. „Alături de pictorul Traian Duță am pictat biserica «Sfinții Apostoli Petru și Pavel», din Vâlcea. Nu a fost deloc ușor, însă mi-a plăcut foarte mult. Am pictat și icoane, iar primul meu tablou a fost realizat în liceu și tot atunci am avut și primele expoziții”, a mai spus Carmen Olteanu.

„Carmen Olteanu are un caracter tipic pentru un pictor de vocație dar și un puternic simț al responsabilității profesionale. Această conjugare perfectă a calităților îi conferă deja o personalitate artistică deosebită.” Scria cunoscutul și regretatul artist plastic Vladimir M. Zamfirescu. Pe lângă partea artistică pură, Carmen Olteanu se implică și în organizarea unor evenimente culturale deosebite. „Da, sunt un om cu multă energie și funcționez făcând mai multe lucruri deodată. Particip la majoritatea evenimentelor și expozițiilor la care sunt invitată și unde mă potrivesc cu povestea. Nu-mi place să fac lucruri doar să fie în palmares, ci să le simt și să pot dărui din ceea ce pot eu să fac, o bucățică din sufletul meu. Pot fi expoziții propuse sau organizate de UAP România unde sunt membru titular, proiecte private sau diferite instituții de cultură dintre care amintesc ICR, Centrul de Cultură Eminescu, UNESCO, BMB București sau simpozioane naționale și internaționale de artă.”

De unde se inspiră artista Carmen Olteanu? „Cred că fiecare dintre noi suntem inspirați de viața pe care o avem, de credința pe care o avem în suflet, de bucuriile și mai ales de suferința, de oamenii din jurul nostru, de natură, de animale, de zborul păsărilor, de soare, de tot ceea ce putem cuprinde atât cu simțirea cât și cu înțelegerea sau înțelepciunea spre care tindem. Așa că vă aștept cu drag la standulile unde voi expune să ne inspirăm reciproc cu povești de suflet.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*