Sistemul Patriot! O donație fără logică care ne transformă într-o țintă…

Hotărârea CSAT de zilele trecute de a dona (gratis) un sistem american antirachetă Patriot pentru Ucraina nu are nicio logică militară, economică sau politică. România a cumpărat sistemul Patriot pe o sumă considerabilă, de circa 1,1 miliarde de dolari, bani proveniți de la bugetul național din taxele și impozitele românilor sau împrumuturi externe. De fapt am cumpărat patru sisteme, dar doar unul este funcțional, adică fix cel pe care l-am donat ucrainenilor. Deci am donat un sistem antirachetă, singurul operațional, pe gratis, că așa a dorit președintele Klaus Iohannis la cererea lui Joe Biden. Președintele Klaus Iohannis se dovedește din nou extrem de slugarnic față de NATO și SUA, desigur pe banii românilor. Deși MAPN nu și-a dat avizul ca sistemul antirachetă Patriot să fie donat Ucrainei, pentru că rămânem descoperiți din punct de vedere al apărării naționale aeriene, totuși președintele Iohannis a impus decizia donației în CSAT pentru a primi eventual la schimb o funcție de la mai marii lumii. A dat Iohannis apărarea țării pe o sinecură personală? De asemenea, din punct de vedere financiar am pierdut pentru că am donat un echipament extrem de scump fără nimic la schimb, dar și din punctul de vedere militar suntem pierzători pentru că am rămas descoperiți în fața unui atac aerian rusesc. Iohannis și conducerea CSAT au pus mai presus apărarea antiaeriană a Ucrainei decât cea a României și românilor care le plătesc salariile. Pentru astfel de fapte, fostul premier slovac este anchetat de parchetul de la Bratislava pentru trădare de țară. Ministrul Apărării din Slovacia l-a acuzat pe predecesorul său de „trădare”, pentru că a trimis avioane de luptă în Ucraina și a anunțat că a depus o plângere penală în acest sens.

Pe de altă parte, românii nu sunt obligați să suporte financiar aceste costuri uriașe care contribuie la mărirea deficitului bugetar. Comisia Europeană ne-a avertizat de multe ori, datorită creșterii datoriei publice prin împrumuturi, multe dintre acestea pentru a cumpăra arme americane ca apoi să le donăm la …ucraineni. Hotărârea CSAT nu are nicio logică economică și militară. Pe de altă parte se pune întrebarea de ce nu au donat americanii un sistem Patriot lui Zelenski, ci a trebuit să-l doneze România pe cel cumpărat pe bani grei. Pentru români decizia duce la opinia că suntem doar o colonie care cumpărăm arme scumpe de la americani, ca apoi să le donăm la ucraineni. Consider că Washingtonul trebuia să doneze Kievului un echipament Patriot, nu România. Dar Washingtonul a decis ca românii să plătească, nu contribuabilul american. Dar dacă se proceda altfel, complexul militar american nu ieșea în câștig financiar dacă nu se făcea afacerea Patriot pe banii românilor, care au fost obligați prin decizia unui președinte – „guvernator” să doneze ucrainenilor. Este de subliniat impactul financiar al acestei decizii, în contextul în care România se confruntă deja cu un deficit bugetar semnificativ. Guvernul continuă să se împrumute, în timp ce donează echipamente scumpe. Mai este de subliniat că această donație scumpă ne-a făcut țintă militară pentru Putin, conform analistului și politologului Cozmin Gușă care a avertizat că este posibil ca bazele militare NATO de la Kogălniceanu, Câmpia Turzii, sau Deveselu să fie bombardate de Rusia. Nemaiavând un sistem antiaerian modern Patriot, pentru că l-am donat lui Zelenski, nu vom reuși să doborâm eventualele atacuri de rachete rusești pe teritoriul României.

Toate aceste cedări din punct de vedere militar și economic nu au nicio logică, poate doar interesul lui Iohannis de a prinde o sinecură internațională în dauna apărării naționale și a creșterii datoriei ce ne aruncă în deficit bugetar. Zelenski persecută în continuare minoritatea română din Ucraina, iar țara noastră azi este descoperită din punct de vedere antiaerian, precum și cu o nouă gaură la buget prin folosirea banilor românilor pentru apărarea statului vecin. Ursula și Meloni, vedetele leadership-ului european, în continuare susțin cu ardoare „câinii războiului” în Ucraina, iar România se află deja fără voie în prima linie a frontului, cu o clasă politică incapabilă să evite un conflict. În schimbul acestei donații generoase din banii românilor și a cedării sistemului de apărare național, nu am primit nimic la schimb, nici noi echipamente antiaeriene performante, nici bani în plus la dezvoltare, nici Schengen, nici respect, nici „fără vize” în SUA. Din punctul de vedere al logicii nu transpare niciun raționament valabil în chestiunea donării sistemului Patriot, poate doar logica implacabilă a războiului. Într-o democrație nu CSAT-ul, ci Parlamentul României trebuia să ia o astfel de decizie ce ține de pace sau război. Cine vrea să moară și români în acest război care nu este al nostru?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*