Drumețului îi șade bine în drumeții, nu?!…

Slănic-Moldova este o stațiune turistică extraordinară, o a adevărată descoperire pentru mine. Fiind la jumătatea distanței între Bacău și Miercurea-Ciuc, orășelul este plasat la capătul unui culoar strâmt, parcă decupat din pădurea care îl înconjoară, culoar care se înfiripă pe la poalele munților Nemira și se închide la versantul nordic. Altitudinea nu este mare, dar în mod neașteptat, orașul are o pârtie de schi, de 1400 m lungime. Râul Slănic formează cascade și oferă amatorilor de „hiking” (drumeție la pas) o zonă foarte întortocheată, tăcută și umbroasă, dar ușor de abordat, denumită traseul „300 de scări”.

Stațiunea se laudă cu izvoare minerale vindecătoare și cu al treilea cel mai ozonat aer din Europa. Hotelierii se laudă că protejează cuiburile de rândunici (și eu fac asta acasă, la țară) și habitatul natural al nenumăratelor păsări gălăgioase de aici. Foarte tare dimineața aici este chiuitul continua al păsărelelor… Te trezește și după o… noapte grea.

Surprizele oferite vizitatorilor sunt extraordinare. Există o biserică subterană amplasată la 240 de metri adâncime și construită aproape integral din sare – este singura din Europa de acest fel. Există, de asemenea, un muzeu al sării și un lac sărat. În oraș există un cazino vechi de peste 150 de ani. Foarte spectaculos, având în vedere că suntem, parcă, la capătul Pământului. O adevărată operă de artă rivalizând cu cazinoul din Constanța. Fiind înconjurat de păduri, nu mar mira ca orășelul Slănic Moldova să fie des vizitat de urși și chiar de zimbri aflați în libertate. Nu cred, însă, că e vizitat prea des de bizonii politicii românești – poate doar când au nevoie de escapade secrete și de team-building-uri unde să pună la tărișoara la cale … Cât despre dinozaurii politicii, pe ăia sper să îi combatem pe 9 iunie și să îi punem în … muzeul sării. Există și o salină la Târgu Ocna care poate fi vizitată.

Notă – locul chiar este foarte bun pentru escapade secrete. Foarte bun, de altfel, pentru servicii secrete și stat paralel și (ne)echidistant este locul. Iar, apropo de cazinouri, în loc ca actorii economici din domeniu să se concentreze pe jocuri de noroc și pariuri online și pe păcănele, cu efectul lor destructiv pentru atât de mulți români, în loc ca politicienii să se strofoace să interzică păcănelele, poate că ar face bine toți să se implice și să creeze o rețea de cazinouri turistice unde să atragă atât „gamblerii” (cartoforii) înrăiți, cât și turiștii străini interesați de experiențe inedite și spectaculoase. Există multe cazinouri turistice în multe locuri din România – Constanța, Sinaia, Slănic Moldova. Clădirile impozante ale acestor cazinouri sunt adevărate realizări monumentale arhitehtonice și artistice. Și există, de asemenea, Băile Herculane, care ar putea deveni capitala europeană a cazinourilor și a tratamentelor balneare. Tot ce trebuie făcut este schimbarea azimutului din reclamale de la tv și de pe rețelele de socializare, de la păcănele și medicamente și suplimente alimentare și bănci, la turismul cu gust și cu ștaif. Dar mai ales, trebuie schimbate politicile publice în domeniul turismului – de la concentrarea pe litoral și pe stațiunile montane, la extensia pe aceste perle turistice neașteptate și ofertante. De la încurajarea, directă sau indirectă, a turismului în Bulgaria, Grecia, Turcia și Spania, la încurajarea acestui tip de turism inteligent și elitist.

A, și să nu uit, nu ar fi rele niște drumuri, căi ferate, aeroporturi și heliporturi, pentru a deservi rezonabil aceste locuri de basm unde omul care vrea ceva diferit să poată ajunge ușor. De la Piatra Neamț până la Slănic Moldova am făcut două ore și jumătate, pe un drum județean imprevizibil și foarte întunecat. Ținem cu România și „Hai Liberare!”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*