Atentate și atentatori…

Terorismul a ajuns la rang de adevăr, am trecut de Corona și ne-am regăsit în război. Apoi terorismul iar a reînviat. Dar ce vedem: sunt atentate văzute cu ochi buni și atentate rele. Despre „Atentate și Atentatori” când auzim, îmbrăcăm totul în hainele conspirației, am uitat să ne îmbrăcăm în costumul elegant de lână, ne punem direct costumul de război cu: lanternă, hrană, apă, pentru două săptămâni. Atentatele reprezintă acte de violență intenționată și premeditată comise împotriva unor persoane nevinovate sau structuri, cu scopul de a provoca frică, haos și distrugere, în societate. Atentatorii sunt indivizi sau grupuri care planifică și execută aceste acte de teroare, folosind diverse mijloace pentru a-și duce la îndeplinire obiectivele lor. Unul dintre cele mai tragice exemple de atentat terorist din istorie este atacul de la 11 septembrie 2001, când membrii organizației teroriste Al-Qaeda au deturnat avioane și le-au condus în turnurile World Trade Center din New York, provocând moartea a mii de oameni și distrugerea masivă a clădirilor. Acest act de teroare a schimbat radical lumea și a deschis calea pentru o luptă globală împotriva terorismului. (Oare?)

A schimbat într-adevăr lumea, ne-a condus în infernul unei alte lumi. În Europa, atentatele din Paris din noiembrie 2015 au arătat încă o dată cât de devastatoare pot fi consecințele unor acte teroriste. Atacurile coordonate asupra unor locații publice, precum cluburi de noapte și stadioane, au dus la pierderea unor zeci de vieți nevinovate și la rănirea gravă a altora. Atentatul de la Bataclan Paris, din 13 Noiembrie 2015, soldat cu sute de victime și care zguduit comunitatea internațională și a subliniat importanța solidarității în fața extremismului violent. Atentatorii provin adesea din rândurile unor organizații teroriste sau grupuri extremiste care își justifică acțiunile prin ideologii radicale și dorința de a destabiliza societatea. Motivele din spatele atacurilor pot fi diverse, incluzând motive politice, religioase sau sociale, dar consecințele sunt întotdeauna devastatoare pentru victimele și familiile acestora. Combaterea terorismului și prevenirea atentatelor necesită o abordare complexă și cooperare internațională. Educația, dialogul intercultural și consolidarea securității sunt elemente cheie în lupta împotriva extremismului violent și a atacurilor teroriste. Numai prin solidaritate și acțiuni concertate putem spera să reducem riscul de atentate și să promovăm o lume mai sigură și mai pașnică pentru toți membrii societății.

Povestea atentatelor pleacă de undeva din adâncul istoriei, mintea omului mereu a născocit răul. Binele parcă nu a existat. Asasinarea lui Iulius Caesar este un eveniment istoric bine documentat. A avut loc la 15 martie 44 î.Hr. la Roma. Iulius Cezar a fost un influent lider politic și militar al Republicii Romane. Un grup de senatori Romani, printre care Brutus și Cassius, au conspirat pentru a-l asasina pe Cezar, temându-se că va deveni un dictator absolut și va pune capăt Republicii. Complotul de asasinare a lui Iulius Caesar a fost organizat în secret, iar conspiratorii au reușit să-l atragă pe Cezar la Senat sub pretexte false. Ajunși în Senat, conspiratorii l-au înconjurat și l-au atacat, înjunghiindu-l de mai multe ori. Cezar a fost rănit de moarte și a decedat. Asasinarea lui Iulius Cezar a avut consecințe importante și a marcat un punct de cotitură în istoria Romei. Acest lucru a dus la o perioadă de lupte interne și război civil și, în cele din urmă, a deschis calea pentru înființarea Imperiului Roman sub Augustus. Și primul Război Mondial a avut ca bază tot un atentat, probabil că așa știm noi să schimbăm lumea. Atentatul din 28 Iunie 1914 la Sarajevo a declanșat primul Război Mondial. Apoi putem vorbi despre atentatul de la metroul din Moscova din 20 februarie 2004, el a avut loc în timpul orelor de vârf și a fost un atentat sinucigaș în care două femei teroriste au detonat bombe ascunse în rucsacuri. Atentatul a avut loc la două stații de metrou, Avtozavodskaya și Paveletskaya, ucigând 41 de persoane și rănind peste o sută. Gruparea teroristă cecenă, separatistă, cunoscută sub numele de Riyadus-Salikhin (Statul Islamic) a revendicat atentatele. Acest atac sinistru a atras atenția asupra conflictului din Cecenia și a adus lacrimi și durere multora. Dar cum spuneam, avem atentate aplaudate, dar avem și unele triste.

Nu știu din ce categorie face parte ultimul atentat de la Moscova din 22 Martie, tot ce știu este că terorismul nu este bun, iar între teroriști și atentatori sunt doar cei care plătesc. Oamenii plătesc cu viața, cei care pun la cale atentatele cu bani. Omenirea nu a învățat nimic, nici din războaie, nici din pandemie, dar nici din această jale ce poartă numele de atentat. Iar cei care suferă sunt oamenii. Am mai observat ceva, au apărut atentatorii mercenari: cât dai ca să-i omor? Sunt atent la ce spune (poate viitor președinte la Casa Albă. Sper!) R. F. Kennedy: „C.I.A. lucrează pentru contractorii militari, oferind o ofertă constantă de război etern. Agențiile de sănătate sunt controlate de industria farmaceutică, care profită de pe urma bolilor cronice. Fed, ținută captivă de marile bănci, inundă cu bani băncile de pe Wall Street. Agențiile care ar trebui să fie administratori ai securității, prosperității și sănătății americane nu mai lucrează în numele tău și al meu. Au devenit marionete, șosete, pentru industriile pe care ar trebui să le reglementeze”. Nici nu mai știu din ce parte vin atentatele. Poate așa a fost să fie. Atentatele nu pot fi împotriva sănătății și prosperității oamenilor, ele sunt doar pentru a „atrage atenția” că lumea nu a putut fi schimbată în bine, ea a rămas la fel ca pe vremea lui Caesar. Dar să fie pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*