Dialog la masa tăcerii…

Recenta întălnire dintre președintele francez Emanuel Macron și președintele rus Vladimir Putin obligă la reflecții! Există diplomație fară informațiile furnizate de serviciile secrete? Spionajul Extern francez – DGSE este recunoscut pentru acuratețea în îndeplinirea misiunilor operative, analizele de intelligence fiind de cele mai multe ori exemplare!Și totuși, cum a fost posibil ca președintele francez Emanuel Macron și consilierii sai să fie prinși pe pas greșit în Rusia?

„Macron a intrat în bârlogul ursului și a ieșit sfâșiat!”… Analiștii autohtoni se întrec în pronosticuri! „Open Sources”, prin televiziuni și ziare online, oferă acces la informații de interes! Cine vrea să citească? Cine poate să înțeleagă?Dincolo de miza discuțiilor, în mod cert, Moscova a punctat! În mod cert, Uniunea Europeană încă este dependentă de gazul rusesc! Să fie adevărat că Europa se află în „epicentrul unei crize majore energetice”? Ce se poate înțelege când se vorbește deja că în ultimele zile „prețul gazului în Europa a crescut cu peste 30 la sută din cauza livrărilor limitate ale Rusiei”?

Viitorul Europei este posibil fară Rusia? Declarația președintelui francez obligă la analiza de intelligence: „Pentru mine, este clar: Rusia este europeană! Dacă crezi în Europa, trebuie să fii dispus să lucrezi cu Rusia și să găsești modalități și mijloace prin care să construiești un viitor în Europa și împreună cu europenii.”

Cine are nevoie de Rusia? Franța a ales poate în mod pripit, mult prea pripit, rolul de negociator pentru pace! Anunțata participare cu trupe militare alaturi de NATO, poate să transforme Franța dintr-un partener de afaceri într-un inamic pentru Rusia? Îmi doresc să cred că DA, dar care sunt interesele Franței în Rusia? Cine își mai aduce aminte de proiectul Rusia, Ungaria și Franța cu privire la energia nucleară? Să fie numai o întâmplare numirea de anul trecut, „a fostului premier francez Francois Fillon, membru în bord-ul companiei petroliere de stat a Rusiei Zarubezhneft”?… După afaceri cu SUA, „compania franceză, FRAMOTOME, pare să analizeze mai îndeaproape posibile relatii cu compania rusă, ROSATOME!”… Cine spunea că „prieteniile nu sunt veșnice, dușmăniile nu sunt veșnice, veșnice sunt interesele”?FRAMATOME incită la cunoaștere!

Ce șanse are Romania în acest joc de ping-pong al puterii?!

Atitudinea președintelui francez, emisar special al Uniunii Europene, a fost conciliantă, poate mult prea conciliantă cu nevoia de pace în Europa! Să fie timiditatea un răspuns al diplomației?! Să fie investiile Franței, in valoare de 23 miliarde de dolari și cele 600 de firme franceze cu afaceri în Rusia, motiv pentru aliniere la discursul președintelui Vladimir Putin? Ce învățăm din toate acestea? Greșea oare strategul militar Sunt Tzu, acum 2000 de ani, când indemna: „arată-te puternic când ești slab și slab când ești puternic”? Cine este slab? Cine este puternic? Limbajul puterii rămâne o lecție deschisă! De la strângerea de mână, la privirea de gheată, de la masa kilometrică întinsă pentru pace, până la atitudinea de forță a președintelui rus asupra jurnalistei franceze „neinspirate”, deranjantă prin întrebările incomode, să fie adevărat că Rusia a dominat întâlnirea?!

Întâmplătoare să fie așezarea în spatele președintelui rus, Vladimir Putin, în timpul întâlnirii cu președintele francez, Emanuel Macron, a statuiei Țarului rus Alexandru I, „cel care l-a snopit pe Împăratul Napoleon în campania din Rusia”? Nu cumva Țarul rus, Alexandru I, este cel care a anexat Rusiei pământul românesc dintre Prut și Nistru, numit azi Moldova, odată cu raiaua Hotinului? Istoria nu uită! Dar ce facem cu adevărul? Cu speranța că nu determin polemici, interesele României trebuie să primeze, cu atât mai mult cu cât așezarea noastră că „stat tampon” la granița cu Estul, nu este lipsită de riscuri!

Cum a ajuns România să importe gazul din Rusia la prețul cel mai mare din Uniunea Europeană? Dacă președintele francez Emanuel Macron este comentat, poate un pic nedrept, că a eșuat lamentabil în fata președintelui Vladimir Putin, mă întreb cum ar fi primiti decidenții noștri dacă Rusia ar permite redeschiderea discuțiilor privind Tezaurul românesc „pierdut” la Moscova, cu privire la întoarcerea Moldovei și a fraților moldoveni la România mama sau cu privire la renegocierea prețului la resursele de gaz?!

Dialog la masa tăcerii?!

Cine controlează zona economică românească a Mării Negre cu rezerve de gaz de 200 de miliarde de metri cubi”? Gazprom și OMV Petrom gândesc deja pe termen lung! Cine gestionează zona Neptun Deep, cu circa 80 de miliarde metri cubi de gaz, după ce, potrivit mefiafax.ro, „compania de stat a ajuns la un acord cu americanii de la ExxonMobil pentru preluarea participaţiei de 50 la sută pe care aceştia o aveau în proiect”?

Lumea se schimbă! România gândește la viitor? Teroriștii parcă au dispărut de pe scena luptelor pentru putere, în timp ce Covid 19 și Omicron amplifică teama pentru ziua de mâine! Uniunea Europeană depune eforturi pentru un joc inteligent la Masa Puterii! SUA rămâne în expectativă! China veghează asupra furnizării de material anticovid și asupra monedei virtuale și nu numai! Turcia își anunță rol de mediator pentru pace! Să fie adevărat că arsenalul nuclear coreean susține fermitatea președintelui Vladimir Putin?

Rusia este omniprezentul dealer de la masa puterii? Cine sunt jucătorii? Nu cumva Ucraina, numită de președintele rus „frumoasa mea” vă fi lăsată singură în fața unei „incursiuni minore” din partea forțelor militare ruse? Nimic nu este întâmplător! Jocul de cărți vă fi deschis în curând! Cine pierde? Cine câștigă?

România încotro?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*