Citiți și vă cruciți! Revista Presei Maghiare (1)

Judeţul Covasna la Strasbourg

Consiliul Judeţean Covasna a prezentat la Strasbourg valorile judeţului Covasna. Cântecele, dansurile şi preparatele gustoase ale regiunii au fost prezentate în clădirea Consiliului Judeţean şi a fost prezentat de asemenea un film de promovare a judeţului. În cadrul sesiunii de primăvară a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei, ţărilor şi regiunilor li se oferă posibilitatea de a se prezenta. În acest an, această ocazie le-a fost oferită ţărilor precum Finlanda, Maroc şi judeţului Covasna. Anders Knape, preşedintele Congresului Autorităţilor din cadrul Consiliului Europei, s-a referit în scurta sa cuvântare la frumuseţile regiunii noastre. Tamas Sandor, preşedintele Consiliului judeţean, a atras atenţia asupra faptului că pământul nostru natal este „de o mie de ani parte a culturii europene, aparţine de 1000 de ani de România şi este o regiune locuită în majoritate de maghiari”. În Europa, în regiuni cu o componenţă etnică mixtă, relaţia dintre majoritate şi minoritate a devenit paşnică. Şi noi am dori acest lucru. Considerăm că Tirolul de Sud, autonomia teritorială a germanilor din Belgia şi sistemul administrativ bilingv al Bruxelles-ului sunt exemple de urmat – a spus el, la care a mai adăugat: pacea etnică a adus peste tot o relansare economică. Tamas Sandor a subliniat că pentru ei recomandările şi documentele Consiliului Europei sunt foarte importante, deoarece în acestea se insistă asupra adoptării limbilor oficiale regionale în regiunile asemănătoare cu a noastră. „Pământul nostru natal se află în inima României, iar locuitorii de acolo îşi păstrează identitatea culturală şi naţională. Veniţi la noi, în judeţul Covasna!” – a declarat preşedintele consiliului, în discursul său. Winkler Gyula, europarlamentar UDMR, a vorbit despre colaborarea dintre Consiliul Europei şi instituţiile Uniunii Europene, ocazie cu care a subliniat: „Imaginea noastră de viitor în cadrul Uniunii Europene presupune Uniunea comunităţilor naţiunilor, regiunilor. Europa regiunilor este poate elementul cel mai important al acestei viziuni”. El a mai subliniat că în sfera UE se insistă asupra ideii ca această instituţie să facă tot posibilul în vederea apărării intereselor minorităţilor indigene, ca apărarea drepturilor minorităţilor să aibă valabilitate obligatorie la nivel de stat membru.

Sursa: Haromszek din 04.04.2019. Autor: Farkas Reka

Rugăciune pentru deţinuţii politici secui/ Partidul Civic Maghiar ne cheamă la Târgu Secuiesc

Parlamentarul Kulcsar Terza Jozsef, politician membru al Partidului Civic Maghiar, doreşte să atragă într-un mod neobişnuit atenţia asupra solidarităţii cu Beke Istvan şi Szocs Zoltan, care se află la Penitenciarul Codlea, fiind condamnaţi sub acuzaţia de terorism. Parlamentarul a făcut apel ieri (04.04) la concetăţenii care manifestă îngrijorare faţă de soarta celor doi tineri să participe într-un număr cât mai mare în data de 8 aprilie, orele 19:00, la Târgu Secuiesc, la rugăciunea comună cu lumânări organizată „pentru deţinuţii politici secui”. Kulcsar Terza Jozsef a declarat: acţiunea este iniţiativa sa şi tocmai din această cauză a cerut şi aprobările necesare. Nu doresc ca evenimentul să capete o încărcătură politică şi tocmai din această cauză nu vor avea loc cuvântări. Toată lumea este rugată să vină în piaţa centrală cu o floare şi să se rostească în comun o rugăciune pentru ca ICCJ să adopte o decizie favorabilă în data de 9 aprilie. Kulcsar Terza Jozsef a declarat că ar dori să evite ideea să fie acuzaţi de exercitare de presiuni şi tocmai din această cauză nu au anunţat organizarea unui protest, a unei demonstraţii, dar el speră că rugăciunea va avea rezultat aşteptat. În legătură cu sentinţa de marţi (09.04), parlamentarul a declarat că este de acord cu opinia lui Lomnici Zoltan, fost judecător şi a lui Bajkai Istvan, parlamentar – cei care i-au vizitat marţi (04.04) pe cei doi deţinuţi – potrivit căreia decizia instanţei va testa caracterul de stat de drept. In opinia lui Kulcsar Terza Jozsef, acesta este o singură problemă dintr-o multitudine de astfel probleme, având în vedere că România a acumulat, în problema privind caracterul de stat de drept, datorii semnificative în privinţa minorităţilor, în ceea ce priveşte autonomia, utilizarea liberă a simbolurilor şi asigurarea utilizării limbii. Un exemplu elocvent este respingerea în serie a statutului autonomist şi respingerea normei juridice privind includerea în lege a promisiunilor de la Alba Iulia. În astfel de condiţii cu greu ne putem aştepta ca în această ţară să fie adoptate decizii juste dar de această dată se speră că instanţa română va dezminţi acest lucru şi va adopta o decizie dreaptă. El personal îşi continuă lupta pentru dreptate şi comunitate şi tocmai din această cauză în cursul anului va reînainta statutul autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc. Despre acest lucru va discuta, după desfăşurarea alegerilor europarlamentare, cu Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, deoarece nu este stabilit exact dacă proiectul va fi înaintat parlamentului în comun cu UDMR sau ca şi iniţiativă individuală.

Sursa: Haromszek din 05.04.2019. Autor: Iochom Istvan

Sprijin pentru familii, din partea Guvernului ungar

Toţi copiii maghiari nou-născuţi din Bazinul Carpatic vor primi din partea Guvernului ungar pachete în valoare nominală de 10.000 forinţi. Primele aproximativ 300 de astfel de pachete au fost distribuite, la finele săptămânii trecute, în incinta casei de rugăciuni a bisericii reformate din strada Lăcrămioarei (Sfântu Gheorghe), de angajaţi ai Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc. Consulul Tamas Fodor a declarat că Guvernul ungar se străduieşte, prin acest gest, să demonstreze că se îngrijeşte şi de maghiarii din afara graniţelor. Din Transilvania au fost înregistrate până în prezent aproximativ 3.000 de cereri de acordare a sprijinului maternal.

Sursa: Szekely Hirmondo din 08.04.2019. Autor: Erdely Andras

Târgu Secuiesc/ Cu rugăciune pentru dreptate

Ieri seară (08.04) în faţa statuii Gabor Aron din Târgu Secuiesc s-au adunat aproximativ 100-150 de oameni, pentru a se ruga împreună pentru deţinuţii politici Beke Istvan şi Szocs Zoltan. Rugăciunea comună a fost organizată pentru ziua de ieri, deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va discuta astăzi, înainte de masă, contestaţia în anulare în cazul acuzaţiei privind terorismul. În cazul unei sentinţe favorabile, cei doi tineri vor putea fi eliberaţi de îndată din Penitenciarul Codlea. Participanţii la eveniment au fost localnici şi persoane venite din alte locuri, un număr semnificativ de persoane venind din localităţi precum Cluj-Napoca, Sfântu Gheorghe, Breţcu, Ojdula, Ghelinţa, Imeni şi Poian. La rugăciunea comună au mai participat Tamas Sandor, preşedintele Consiliului judeţean, mai mulţi politicieni ai PCM, membrii familiilor Szocs şi Beke. Nu au avut loc cuvântări. Manifestarea care a durat jumătate de oră a început cu un moment literar susţinut de elevul Janosi Zsolt, după care preotul reformat din localitate, Beder Imre şi Bartos Karoly, preot romano-catolic din Lutoasa s-au rugat în comun cu participanţii. La finalul rugăciunii comune a avut loc intonarea imnului ungar şi al celui secuiesc. Kulcsar Terza Jozsef, parlamentar, ne-a declarat că rugăciunea comună are putere şi în trecut au mai iniţiat la Sfântu Gheorghe seri ecumenice, după care Înalta Curte a acceptat rejudecarea contestaţiei în anulare. Parlamentarul – acesta a acţionat cel mai mult în interesul deţinuţilor – speră că justiţia română va adopta în final o decizie corectă, deoarece dacă vorbim despre o ţară europeană, atunci dreptatea îşi are locul. „România este oricum datoare în multe privinţe, indiferent dacă este vorba despre cauze naţionale, autonomie, utilizarea limbii sau utilizarea liberă a simbolurilor noastre” a mai spus el. „Dacă acum se va face dreptate, acest lucru nu înseamnă că toate cererile noastre vor fi soluţionate dar sperăm că decizia nu va duce la un conflict maghiaro-român” – a mai adăugat parlamentarul. „Dacă există dreptate, aceasta va învinge” – a mai formulat Kulcsar Terza Jozsef.

Sursa: Haromszek din 09.04.2019.

Urmează momentul lansării proiectului

Vineri (05.04) la Casa Kopeczi Teleki din Târgu Mureş, sediul Fundaţiei Pro Economica, a avut loc o dezbatere pe tema apelului de selecţie pentru proiecte în valoare maximă de 15.000 de euro. Potrivit celor discutate, va exista în continuare sistemul simplificat de criterii, dar vor exista şi schimbări în comparaţie cu apelurile de selecţie anterioare. Potrivit lui Kozma Monika, directorul Fundaţiei Pro Economica, apelul de selecţie va fi lansat probabil în cursul primăverii, probabil în luna mai. La consultări au participat membrii Comisiei Permanente a Uniunii Organizaţiilor Fermierilor din Ţinutul Secuiesc şi membrii reţelei consultanţilor agricoli din Ţinutul Secuiesc. La discuţii a mai luat parte Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna. În Ţinutul Secuiesc există un mare interes faţă de sprijinul minimis finanţat de către guvernul ungar – a declarat el. În ceea ce priveşte apelul de selecţie, cel mai mare accent trebuie pus pe fermieri, în sensul să existe mai multe fonduri şi mai puţină birocraţie – a subliniat Tamas Sandor. În cadrul consfătuirii au fost lansate şi propuneri de modificare privind apelurile de selecţie anterioare. Una din cele mai importante îmbunătăţiri constau în faptul că datele din registrul de prăsilă trebuie înaintate doar cu ocazia semnării contractelor de finanţare. Tamas Sandor a vorbit despre posibilitatea ca membrii cooperativelor să poată folosi o parte din sprijin pentru achiziţionarea de utilaje pe care să le folosească în comun. Abordarea este corectă doar că nu poate fi realizabilă în baza condiţiilor juridice privind sistemul proiectelor UE – a declarat Kozma Monika. Orban Miklos, directorul Asociaţiei Intercomunitare AgroSIC, ne-a declarat: este îmbucurător că Fundaţia Pro Economica a cerut şi opinia Comisiei Permanente a Uniunii Organizaţiilor Fermierilor din Ţinutul Secuiesc. Apelurile de selecţie anterioare (din zona Mureş, Cluj, Bistriţa Năsăud) s-au dovedit a fi bune per total, însă în cadrul discuţiilor purtate cu reprezentanţii organizaţiilor fermierilor au fost ridicate probleme potrivit căreia în privinţa apelurilor de selecţie ar fi nevoie de simplificarea cerinţelor. Condiţiile nu trebuie înăsprite. Trebuie avut în vedere ca un număr cât mai mare de fermieri să poată aplica pentru proiecte – a mai subliniat Orban. Nagy Istvan, consultant agricol din Bazinul Baraolt, a declarat că au obţinut informaţii utile în cadrul discuţiilor. Este important ca apelurile de selecţie să nu cuprindă elemente care să poată limita numărul participanţilor. Tinerii fermieri ar trebui să aibă şi ei posibilitatea de a participa şi, ca atare, sistemul de criterii nu trebuie să cuprindă condiţii referitoare la trecutul fermelor – a declarat Nagy Istvan.

Sursa: Haromszek din 09.04.2019. Autor: Bokor Gabor

Au respins contestaţia/ Tinerii din Târgu Secuiesc rămân în închisoare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea de recurs în casaţie înaintată de Beke Istvan şi Szocs Zoltan, condamnaţi pentru 5 ani de detenţie, sub acuzaţia de terorism – a informat Beke Csilla, soţia lui Beke Istvan. Hotărârea instanţei este definitivă. Cazul tinerilor din Târgu Secuiesc a fost discutat de către o comisie formată din trei judecători. Tinerii şi-au motivat cererea afirmând că au fost condamnaţi pentru o faptă care nu figurează în codul penal din România. Reprezentantul instanţei acuzatoare a calificat argumentul drept unul nefondat. Beke Istvan şi Szocs Zoltan, care se află în Penintenciarul Codlea nu au fost prezenţi la proces. Ei au fost reprezentaţi de avocaţii lor, la proces fiind prezenţi şi membrii celor două familii. „Sunt şocată. Pur şi simplu nu pot să cred acest lucru” – a declarat Beke Csilla, în legătură cu sentinţa, care ne-a mai spus că nu există motivarea sentinţei. Kulcsar Terza Jozsef ne-a declarat că a participat la proces şi una din judecătoare a dat dovadă de răutate dat fiind faptul că nu a permis avocatului apărării să îşi exprime argumentele. Ea a formulat întrebările de parcă s-ar fi aşteptat ca reprezentantul juridic al deţinuţilor să spună doar ceea ce doreşte să audă ea. La proces, pe lângă membrii de familie, a participat şi Csoti Gyorgy, directorul Institutului pentru Protecţia Drepturilor Minorităţilor şi parlamentarii fracţiunii UDMR din judeţul Covasna. „S-a dovedit, din nou, că în România nu există justiţie independentă şi dictează forţele şovine, care urăsc maghiarii, direcţionate de către serviciile secrete” – a declarat Csoti Gyorgy. Institutul pentru Protecţia Drepturilor Minorităţilor doreşte să contacteze mai mulţi europarlamentari cu rugămintea de a face paşii necesari declanşării procedurilor prevăzute de articolul 7 al Tratatului UE, împotriva României, deoarece aici, în opinia sa „încălcarea justiţiei pe baza apartenenţei la o naţiune este sistematică”, aşa cum demonstrează procesele intentate primarilor din Ţinutul Secuiesc şi stadiul demersurilor privind retrocedările. Lomnici Zoltan, preşedintele organizaţiei civile – Consiliul Demnităţii Umane, a declarat telefonic Agenţiei MTI că în interesul serviciilor secrete româneşti instanţa supremă de la Bucureşti nu a luat o decizie juridică, ci una politică, ceea ce, în opinia sa, trebuie transmis neapărat forurilor internaţionale. În acest sens doreşte să ofere ajutor deţinuţilor politici secui alături de parlamentarul ungar al Fidesz, István Bajkai şi senatorul UDMR, László Fejér – a arătat fostul preşedinte al instanţei supreme de la Budapesta.

Sursa: Haromszek din 10.04.2019,

O zi la Strasbourg

Începutul lunii aprilie 2019. La Strasbourg are loc Congresul Autoguvernărilor Locale şi Regionale care are şi un reprezentant din judeţul Covasna, în persoana lui Gruman Robert, vicepreşedintele Consiliului judeţean, care încearcă să fructifice în mod activ posibilităţile. În acest an, la sediul Consiliului European a avut loc nu numai prezentarea valorilor judeţului. Delegaţii din judeţul Covasna au putut să-şi prezinte problemele şi frământările şi le-au putut transmite demnitarilor. Delegaţia din judeţul Covasna, Tamas Sandor, preşedintele consiliului judeţean, Gal Karoly, consilier UDMR, Petho Istvan, consilier PCM şi Fazakas Peter, consilier PPMT, s-au întâlnit cu ambasadorul ungar Kertesz Agnes. „În acest an a fost elaborat raportul CE referitor la România privind utilizarea limbilor minoritare şi regionale. Nu ne este indiferent ce anume va fi trecut în acest raport şi tocmai din această cauză am dori să informăm autorităţile în legătură cu situaţia noastră” – a declarat Tamas Sandor. Urmează prânzul de lucru, la care participă Paczolay Peter, judecătorul ungar al Curţii Europene pentru Drepturile omului şi Magyar Anna, vicepreşedinte al Consiliului judeţean Csongrad, care ocupă totodată şi funcţia de vicepreşedinte al Congresului CT. Se discută despre drepturile omului, cazuri concrete în justiţie. Tamas Sandor vorbeşte despre „cauza teroriştilor din Ţinutul Secuiesc”. „Nu a existat nici măcar o palmă dată şi totuşi se află în penitenciar” – explică el. In acest cadru reiese faptul că pe lângă situaţia ucraineană, turcă şi rusă, situaţia noastră este nesemnificativă. Sunt drăguţi, empatici dar nu mi se pare că această întâlnire ar fi fructuoasă. Ultima şi cea mai importantă întâlnire are loc după-amiază. Delegaţia judeţului Covasna este primită de Anders Knape, preşedintele Congresului Autorităţilor din cadrul CE şi de Jean Philippe Bozouls, directorul Congresului Autorităţilor din cadrul CE. Tamas Sandor declară şi în acest cadru faptul că sunt dispuşi să acorde ajutor obiectiv pentru raportul de ţară, deoarece guvernul român încearcă întotdeauna să prezinte într-o lumină mai favorabilă lucrurile decât cum se întâmplă ele în realitate. Tamas cere ca delegaţii, cu ocazia vizitelor lor efectuate în România, să se deplaseze nu numai la Bucureşti, ci şi la Cluj, şi să vină şi în Ţinutul Secuiesc. Preşedintele consiliului judeţean declară că maghiarii din Transilvania nu doresc altceva decât acele lucruri de care beneficiază membrii comunităţii germane din Belgia.

Sursa: Haromszek din 10.04.2019. Autor: Farkas Reka

Iniţiativă cetăţenească europeană/ CNS se pregăteşte de acţiunea de strângere de semnături

Consiliul Naţional Secuiesc va putea demara, după data de 7 mai, acţiunea de strângere de semnături în vederea susţinerii iniţiativei sale. Consiliul caută aliaţi până la acea dată pentru ca tot procesul să se desfăşoare fără probleme – a declarat ieri (10.04), la Sfântu Gheorghe, Izsak Balazs, preşedinte, care a purtat discuţii în această problemă cu Csomortany Istvan, preşedintele PPMT. Consiliul va apela la toate instrumentele necesare pentru a căuta parteneri, de exemplu şedinţa de la Budapesta a Uniunii Organizaţiilor Maghiare din Europa Occidentală. De asemenea vor mobiliza la întâlnirea FUEN de la Dunajska Streda. A fost constituit un grup de lucru care lucrează la elaborarea paşilor necesari – cum ar fi foile volante, logo, lozincă – şi se discută cu firmele IT care să se ocupe de derularea acţiunii de strângere de semnături pe internet. Potrivit planurilor lor, ar dori să demareze acţiunea în data de 11 mai, după sărbătoarea câmpenească secuiască de la Ghindari. Csomortanyi Istvan, preşedintele PNMT, a promis o bună colaborare între cele două organizaţii. El a subliniat că printre obiectivele fundamentale ale partidului său figurează autonomia teritorială, independenţa regiunilor istorice şi începând de la înfiinţarea lor luptă pentru descentralizarea financiaro-economică. Ca atare, este firesc să susţină în totalitate acţiunea CNS de strângere a semnăturilor. Izsak Balazs a declarat că iniţiativa lor amplifică aspiraţiile autonomiste ale Ţinutului Secuiesc şi insistă în continuare asupra ideii potrivit căreia trebuie să acţioneze pe cale paşnică şi democratică, în pofida faptului că în opinia lor, statul român îi provoacă în mod conştient şi instituţional pe cei care trăiesc aici şi doreşte să îi stigmatizeze cu stigma terorismului din Ţinutul Secuiesc. Întreaga lume trebuie să vadă faptul că acest lucru nu este adevărat – a subliniat Izsak Balazs, care a mai spus că nu se abat de la drumul pe care au pornit. Csomortanyi Istvan a subliniat că sarcina lor importantă este să exercite în permanenţă presiuni asupra autorităţilor române şi asupra factorilor de decizie UE. Tocmai din această cauză este nevoie de noi şi noi iniţiative să se vadă că trebuie să se ocupe de problemele minorităţilor naţionale. Izsak Balazs a subliniat că există o diferenţă semnificativă între Minority SafePack şi propunerea CNS şi nu este vorba numai despre o etnie.

Sursa: Haromszek din 11.04.2019

Liderii maghiari alături de Beke şi Szocs

Bajkai Istvan, parlamentar FIDESZ şi Lomnici Zoltan, preşedintele Consiliul Demnităţii Umane, a denumit inacceptabilă decizia Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţa respingând cererea de recurs a lui Beke istvan şi Szocs Zoltan, condamnaţi la câte cinci ani de închisoare. Minoritatea maghiară indigenă din Transilvania încearcă să dăinuie pe pământul său natal asuprită fiind de 100 de ani, minoritate care trăieşte într-o intimidare şi persecutare permanentă. În pofida încălcării drepturilor omului, decizia de ieri a Înaltei Curţi reprezintă o măsură tristă – a menţionat Bajkai Istvan şi Lomnici Zoltan, în comunicatul lor. În cazul condamnaţilor – care pot fi consideraţi deţinuţi politici – avocaţii au demonstrat existenţa neîntemeiată a deciziei definitive, numeroasele greşeli grave de procedură şi erori. În pofida acestui fapt, judecătorii au adoptat o decizie politică şi nu juridică, în scopul apărării intereselor serviciului secret român şi pentru a menţine decizia anterioară de intimidare a maghiarilor. „Nedreptatea nu trebuie acceptată şi tocmai din această cauză lupta pentru drepturile omului trebuie continuată pe plan internaţional în vederea eliberării deţinuţilor. Vom oferi sprijin practic la demersul aflat în curs de derulare la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului şi vom fructifica şi posibilităţile juridice ale UE” – au mai declarat ei. Este nevoie de o amplă solidaritate, dat fiind faptul că scopul adevărat al măsurilor antimaghiare este asimilarea şi intimidarea maghiarilor din Transilvania, umilirea lor şi considerarea lor drept cetăţeni de rangul doi. Ei mai subliniază în comunicatul lor: condamnă demersul de încălcare a drepturilor şi vor amplifica, potrivit posibilităţilor, sprijinul acordat deţinuţilor politici secui. Atrag de asemenea atenţia opiniei publice internaţionale şi a organizaţiilor privind drepturile omului asupra faptului că politica antimaghiară a României, practica juridică a acesteia, evocă starea de asuprire ceauşistă, practica juridică stalinistă din anii ’50 şi maghiarii care trăiesc în afara patriei reprezintă În momentul de faţă naţionalitatea cea mai asuprită a Europei.

Sursa: Haromszek din 11.04.2019

România, stat de drept, sfârşitul!

Este regretabil că statul de drept şi-a trăit, marţi, într-o sală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din Bucureşti, ultimele sale clipe. Sentinţa definitivă adoptată în cazul lui Beke Istvan şi Szocs Zoltan, care se află în Penitenciarul Codlea, a reprezentat cireaşa de pe tort în privinţa seriei de atacuri lansate împotriva comunităţii maghiare. Decizia a dovedit în mod clar instabilitatea unei bune părţi a justiţiei din România şi nu în ultimul rând a indicat întrepătrunderea puterilor vizibile şi obscure. (…) În decurs de câteva zile s-au înmulţit semnificativ deciziile şi sentinţele, care au ca scop reducerea la tăcere a comunităţii maghiare sau pur şi simplu intimidarea acesteia. (…) Nu exagerăm dacă spunem faptul că în România, independenţa justiţiei reprezintă de multă vreme doar un mit, o legendă şi că se aplică dublul etalon. (…) Sentinţa de la Bucureşti este deosebit de gravă. În afară de faptul că Beke Istvan şi Szocs Zoltan vor rămâne închişi definitiv, un alt element profund îngrijorător este că abia dacă există şanse în privinţa unei remedieri juridice la Strasbourg – remediere sub forma despăgubiri.

Sursa: Haromszek din 11.04.2019. Autor: Nagy D. Istvan

Cazul terorismului din Ţinutul Secuiesc/ Se cer sancţiuni în privinţa României

Csoti Gyorgy, directorul Institutului pentru Protecţia Drepturilor Minorităţilor şi-a exprimat profunda dezamăgire în legătură cu decizia judecătorească adoptată, în cazul lui Beke Istvan şi Szocs Zoltan, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Bucureşti. În cadrul conferinţei de presă de la Bucureşti, Csoti a declarat că va cere declanşarea Împotriva României a procedurilor prevăzute de articolul 7 al tratatului UE. Am sperat că luciditatea şi omenia vor pune capăt în sfârşit încălcării, în baza apartenenţei etnice, a caracterului de stat de drept. S-a dovedit în schimb că vecinul nostru estic nu are încă o justiţie independentă şi că serviciile secrete, dirijate de puterile antimaghiare şi şovine, sunt cele care dictează – a declarat conducătorul Institutului pentru Protecţia Minorităţilor. În opinia sa, în cazul lui Beke şi Szocs sentinţa definitivă a fost adoptată în lipsă de dovezi. Unul din cei mai importanţi martori ai apărării nu a fost audiat şi în procesul adoptării deciziei a fost comisă o gravă greşeală de procedură. Încadrarea juridică a fost schimbată în ultimul moment şi decizia a fost luată în lipsa asigurării posibilităţii de apărare după schimbarea încadrării juridice. Acest lucru nu se poate întâmpla într-un stat de drept. Tocmai din această cauză, institutul se va adresa europarlamentarilor mai multor naţiuni să se facă demersuri în privinţa sancţionării României dat fiind faptul că încălcarea caracterului de stat de drept, în baza apartenenţei naţionale, este sistematică.

Sursa: Haromszek din 12.04.2019.

Acuzaţía de terorism în Ţinutul Secuiesc/ Lupta continuă pe plan internaţional

Continuă lupta pe plan internaţional în vederea susţinerii cazului lui Beke Istvan şi Szocs Zoltan, condamnaţi la câte cinci ani de închisoare, acuzaţii fiind de terorism-a declarat Lomnici Zoltan, preşedintele organizaţiei civile Consiliul Demnităţii Umane, fost preşedinte al tribunalului suprem, ieri (12.04), la Budapesta. Lomnici Zoltan a comunicat: în interesul celor doi bărbaţi condamnaţi – în mod nevinovat, în opinia sa – s-au adresat Curţii europene pentru drepturile omului de la Strasbourg, iar în vederea urgentării demersului, Bajkai Istvan, parlamentar membru FIDESZ, s-a ocupat de asigurarea cheltuielilor pentru traducerea rechizitoriului în limbile maghiară şi engleză. După desfăşurarea alegerilor europarlamentare ar dori să obţină cât mai urgent audienţă la Bruxelles, în care ar atrage atenţia asupra situaţiei maghiarilor din România şi asupra caracterului ilegal al cazului Beke-Szocs. Vor înainta de asemenea o petiţie Parlamentului European, prin care vor atrage atenţia asupra caracterului antimaghiar al activităţii autorităţilor române, în mod special asupra cazului secuilor încarceraţi. Este nevoie de noi demersuri deoarece marţi (09.04) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea de recurs înaintată de condamnaţi, în pofida faptului că avocaţii au susţinut în mod clar că au avut loc nereguli grave de procedură şi de ce nu se poate pune capăt acuzaţiei privind terorismul. Au fost siguri de faptul că în România, considerată membră a Uniunii Europene, va fi adoptată o decizie corectă. În pofida acestui fapt, a fost adoptată o hotărâre politică, prin care, în opinia lui Lomnici, ar fi dorit să se transmită că în cazul în care maghiarii îşi exprimă opinia într-o formă sau alta, în interesul dăinuirii lor, pot avea de-a face cu represiuni. Preşedintele Consiliului Demnităţii Umane a considerat decizia drept inacceptabilă şi lezatoare la adresa naţiunii maghiare şi îi consideră pe cei doi condamnaţi secui drept deţinuţi politici. Lomnici consideră că maghiarii din afara patriei reprezintă naţiunea cea mai persecutată din Europa, statul român promovează o „persecutare a creştinilor” şi pe lângă drepturile omului sunt încălcate şi drepturile minorităţii creştine maghiare. Trebuie atrasă atenţia opiniei publice internaţionale asupra acestui fapt, iar vizita papală la Şumuleu Ciuc este o bună ocazie pentru acest lucru – a mai menţionat el. În legătură cu evoluţia cazului privind terorismul, Fejer Laszlo Odon, senator din judeţul Covasna, a declarat că Înalta Curte, prin respingerea cererii de recurs, apără serviciile secrete şi doreşte să îi intimideze pe maghiari, pe secui, pentru a se lăsa asimilaţi de societatea majoritară sau ca ei să părăsească ţara. El a mai spus că au adresat o petiţie secretarului general şi preşedintelui Consiliului Europei, în care au prezentat problemele maghiarilor şi aşteaptă un răspuns la scrisoarea lor. El a discutat personal cu directorul închisorii din Codlea, pe marginea îmbunătăţirii condiţiilor lor, în măsura posibilităţilor.

Sursa: Haromszek din 13.04.2019. Autor: Demeter J. Ildiko

Au semnat un protocol de colaborare naţională

Lorant Vincze, preşedintele Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), candidatul UDMR la alegerile europarlamentare, şi Janos Mezei, preşedintele organizaţiei naţionale a Partidului Civic Maghiar (PCM), au semnat ieri (17.04), în Sala Gabor Aron a Bibliotecii Judeţene Bod Peter din Sfântu Gheorghe, un protocol de colaborare. Lorant Vincze s-a deplasat ieri şi la Târgu Secuiesc, unde, însoţit de primarul Tibor Bokor, viceprimarul Gyula Derzsi şi senatorul Laszlo Odon Fejer, a vizitat campusul Centrului de Învăţământ Tehnic Gabor Aron, construit din fonduri europene, respectiv parcul industrial amenajat pe locul fostei înterprinderi forestiere IFET. Ulterior, le-a declarat jurnaliştilor că „UE i-a oferit municipiului Târgu Secuiesc posibilităţi şi fonduri, pe care Primăria le-a şi utilizat”. Cred, a adăugat Lorant Vincze, că pe viitor, accentul trebuie pus pe învăţământul profesional, deoarece şi această zonă se confruntă cu lipsa forţei de muncă. Odată ajunşi în Parlamentul European, vom fi interesaţi ca fondurile să continue să ajungă aici, deoarece există anumite interese care vor să reducă sumele care ajung în ţările central-est-europene. Parlamentarii UDMR vor trebui să facă în aşa fel încât fermierii, antreprenorii şi administraţiile publice din Ţinutul Secuiesc să continue să primească fonduri.

Sursa: Szekely Hirmondo din 18.04.2019. Autori: Erdely Andras, Bartos Lorant

Protocol privind alegerile / Vincze Lorant şi Partidul Civic Maghiar

Vincze Lorant, candidatul de pe locul doi al listei pentru alegerile europarlamentare şi Mezei Janos, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) au semnat la Sfântu Gheorghe (17.04) protocolul potrivit căruia formaţiunea politică îl susţine în alegerile europarlamentare, din 26 mai, pe politicianul care ocupă şi funcţia de preşedinte al Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN). În cadrul protocolului, părţile specifică următoarele: MPP, în calitate de membru al FUEN, îl susţine activ în cadrul campaniei pe Vincze Lorant. Formaţiunea susţine de asemenea toate demersurile care duc la reuşita iniţiativei europene privind protecţia minorităţilor Minority SafePack. Vincze Lorant s-a obligat să reprezinte la nivel european aspiraţiile autonomiste şi obiectivele reprezentate de PCM, ambele părţi asumându-şi susţinerea iniţiativei europene a Consiliului Naţional Secuiesc, referitoare la regiunile naţionale. În urma semnării protocolului, eveniment la care au fost prezenţi reprezentanţi locali şi parlamentari ai UDMR şi PCM, Vincze Lorant a apreciat că protocolul reprezintă o dovadă a înţelepciunii şi flexibilităţii celor două părţi. S-a adeverit că formaţiunile politice responsabile pun interesul naţional în prim plan în Transilvania. Vincze Lorant speră că protocolul va contribui la consolidarea solidarităţii maghiare din Bazinul Carpatic. El a vorbit despre formaţiunea politică care începând din anul 2014 a participat în mod activ la activitatea FUEN, dovedind astfel că problematica drepturilor minorităţilor naţionale indigene este deosebit de importantă pentru ei. Vincze Lorant s-a referit şi la amănuntele legate de consultările cu PCM, lansate în luna februarie. Au fost specificate mai multe principii, care au o însemnătate aparte pentru formaţiunea civică şi pentru UDMR. Unul din aspecte se referă la prezentarea într-un cadru juridic a problemelor maghiarilor şi secuilor, ceea ce reprezintă un scop politico-naţional, acesta fiind susţinut şi de guvernul ungari. Aspiraţiile autonomiste secuieşti pot fi prezentate în acest cadru. În legătură cu Minority Safe Pack, Vincze Lorant a declarat că este vorba despre un început promiţător şi un interes de politică naţională comună în ideea ca iniţiativa să beneficieze de reuşită şi la nivelul instituţiilor Uniunii Europene. PCM sprijină acest proces. Vincze Lorant s-a referit şi la ideea că localitatea Sfântu Gheorghe nu a fost aleasă întâmplător pentru semnarea protocolului. Potrivit candidatului pentru alegerile europarlamentare, UDMR, FUEN, PCM şi comunitatea maghiară din Bazinul Carpatic au aceeaşi opinie în legătură cu alegerile europarlamentare şi anume ideea că este nevoie de o reprezentanţă maghiară cât se poate de puternică. Preşedintele FUEN a mai subliniat că la acest protocol pot adera şi alte organizaţii şi partide politice maghiare din Transilvania, care consideră mai importantă validarea intereselor naţionale şi reprezentarea la nivel european a cauzei minorităţii maghiare şi indigene, în comparaţie cu interesele individuale şi de partid. Mezei Jano şi a spus că doresc să se implice în viaţa publică din Transilvania ca şi un partid activ. Tocmai din această cauză este important ca fiecare problemă şi iniţiativă, importante în privinţa maghiarilor din Transilvania, să ajungă la forurile europene. În opinia lui Mezei Janos, acordul semnat cu UDMR, în urma căruia doi politicieni-PCM au câştigat mandate în Parlamentul român, a dovedit că acesta este drumul care trebuie urmat, iar în ceea ce priveşte valorile reprezentate de PCM – cauzele naţionale maghiare şi formele de autonomie – doresc să le prezinte şi la nivel european. Mai mult decât atât, prezentarea în faţa forurilor internaţionale a atrocităţilor şi încălcărilor de drepturi în cazul maghiarilor din Transilvania reprezintă una din obiectivele organizaţiei. Calitatea de membru al FUEN este instrumentul potrivit în acest sens, iar în cazul în care Vincze Lorant va fi ales în funcţie, va exista o nouă posibilitate în această privinţă – a mai declarat conducătorul PCM. Tamas Sandor, preşedintele organizaţiei UDMR Covasna, a declarat că în ceea ce priveşte cauza naţională, singura cale de urmat este colaborarea. Reşedintele a atras din nou atenţia asupra importanţei participării la alegeri, miza fiind o reprezentanţă cât mai puternică a Bazinului Carpatic. In legătură cu solidaritatea în problemele naţionale, parlamentarul Kulcsar Terza Jozsef a declarat că s-ar putea lua exemplu de la români care se solidarizează de îndată când este vorba despre astfel de probleme, indiferent de apartenenţa politică.

Sursa: Haromszek din 18.04.2019. Autor: Nagy D. Istvan

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna-Harghita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*