Medicale…

România îşi va crea  independenţă în producţia de vaccinuri

Prof. dr. Marian Neguţ, fost manager al Institutului Cantacuzino, a declarat marţi, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la naşterea prof. dr. Ion Cantacuzino, că acesta a lăsat României o zestre de recunoaştere internaţională în domeniul ştiinţific, în domeniul organizării, în domeniul educării şi al formării de cadre medicale. Neguţ a ţinut să precizeze că Ion Cantacuzino nu a mai fost egalat de nimeni în România în sistemul de sănătate preventivă, din anul 1934.

Eu am trăit în două epoci diferite. În perioada anilor 1960-2000, institutul a beneficiat de statutul de producător unic pentru ţara noastră. Asta l-a obligat efectiv la un standard în ceea ce priveşte asigurarea şi cu ceea ce a fost necesar pentru  protecţia a multiple generaţii de copii, dar a însemnat şi un standard de calitate, pe care şi l-a asumat încă de pe vremea lui Cantacuzino. De-a lungul anilor, institutul nu a fost implicat niciun fel de accident de vaccinare sau accident de reacţie adversă, cum se întâmplă frecvent la mulţi producători de biologişti. Faptul că s-a respectat o suită de principii pe care Cantacuzino le-a impus face ca producătorul a fost unul din producătorii de maxima încredere, si nu numai în ţară”, a subliniat prof. dr. Marian Neguţ.

Potrivit acestuia, după anul 2000 lucrurile s-au schimbat în rău, iar institut a avut din partea marilor companii europene o concurenţă foarte mare, din cauza faptului că s-au schimbat condiţiile asigurării calităţii de la controlul calităţii finite la controlul calităţii pe parcurs, conform normelor de practică europene.

Institutul nu s-a mai putut adapta, nu a mai putut ţine pasul cu aceste cerinţe şi în consecinţă calitatea de producător a intrat într-un declin. Pe vremea lui Cantacuzino, se primeau subvenţii de la stat. În condiţiile de izolare, institutul a fost obligat să răspundă acestor cerinţe. A trebuit  să renunţe la o serie de produse nu numai din principii economice, ci şi datorită unor cerinţe ale organismelor naţionale de control, cum ar fi Agenţia Naţională a Medicamentului. Finalul este că în 2003 institul mai lucra 12 produse care se administrau la om, ulterior lucrurile au suferit un declin. Astăzi mai sperăm în trei: unul este vaccinul gripal, BCG şi vaccinul tetanic. Amândouă sunt vaccinuri de strategie naţională. Unul de strategie antiepidemică, cum este BCG şi altul de strategie reală pentru sănătatea publică, atât pentru scopuri civilae, cât şi pentru scopuri de apărare”, a mai spus prof. dr. Neguţ.

La rândul său, actualul director al institutului, Aurelia Graţiela Drăghici a susţinut că vaccinuri realizate de Cantacuzino sunt folosite în continuare în lume, iar rezultatele Şcolii Cantacuzino sunt recunoscute pe plan internaţional. Drăghici a spus că România îşi va putea crea în viitor o independenţă în producţia de vaccinuri.

Institutul Cantacuzino organizează în perioada 19-25 noiembrie o suită de evenimente omagiale dedicate vieţii şi operei profesorului Ion Cantacuzino, personalitate emblematică a ştiinţei şi culturii româneşti, părintele şcolii româneşti de microbiologie şi al sistemului sanitar modern din România, fondatorul Institutului care-i poartă numele. Profesorul Ion Cantacuzino este fondatorul ‘Institutului de seruri şi vaccinuri’ prin transformarea creaţiei sale ‘Laboratorul de medicină experimentală’ în institut, graţie unei legi promulgate de regele Ferdinand şi publicată în Monitorul Oficial din 16 iulie 1921. Şcoala Cantacuzinistă a obţinut, încă de la începuturile ei, rezultate remarcabile în vaccino-profilaxie şi seroterapia antitoxică şi antibacteriană, rezultate apreciate de autorităţile internaţionale de specialitate.     Serul antistreptococic şi serul antidizenteric au fost primele dintr-o lungă serie de produse biologice (vaccinuri, seruri, imunomodulatori) obţinute în Institutul Cantacuzino (vaccin gripal, BCG, vaccin antirabic, VTA, Polidin, Cantastim, Orostim etc.). În cei aproape 92 ani de existenţă, Institutul a parcurs perioade dificile, cu suişuri şi coborâşuri, însă a fost întotdeauna prezent activ în toate cele patru domenii care îi definesc activitatea: cercetare-dezvoltare, producţie, sănătate publică şi învăţământ. Institutul Cantacuzino a efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei şi ştiinţelor conexe şi este unicul producător de vaccinuri din România.

Specialiştii Institutului au fost şi sunt implicaţi în activităţi de sănătate publică, de supraveghere microbiologică a bolilor transmisibile, de documentare şi pregătire a personalului medical de specialitate. Ca membru al Reţelei Internaţionale Pasteur, Institutul Cantacuzino derulează programe de cercetare, în colaborare cu celelalte institute din reţea, în domeniul microbiologiei, epidemiologiei, imunologiei, biologiei celulare, geneticii microbiene şi biotehnologiei. Ca Institut Naţional de Cercetare-Dezvoltare, participă la proiecte de cercetare finanţate la nivel european şi este implicat în programele de prevenire şi control al bolilor transmisibile, atât la nivel naţional, cât şi internaţional (OMS, ECDC). Colaborează cu instituţii prestigioase internaţionale în domeniul bolilor infecţioase, iar din anul 2013, a realizat un parteneriat ca Centru EUPHEM pentru formarea specialiştilor europeni în microbiologie de sănătate publică.

Studiu despre răceala şi gripa

Rezultatele unui studiu recent, realizat în Marea Britanie, pe un eşantion reprezentativ, de 12.647 adulţi cu vârste de peste 18 ani, dintre care 1.183 de persoane care au suferit de răceală şi gripă, arată că 70 la sută dintre persoanele intervievate (73 la sută femei şi 66 procente bărbaţi) resimt efectele răcelii sau gripei atât la nivelul corpului, cât şi al minţii. Mai mult, aproape 47 la sută dintre aceştia şi-au încetinit ritmul activităţii (acasă sau la birou) din cauza efectelor răcelii şi gripei. Acelaşi studiu arată şi că menţinerea nivelului de energie este importanta pentru 56 la sută din respondenţi (57 la sută bărbaţi, 54 procente femei). Răceala şi gripa afectează 75 la sută dintre persoane, mai ales în sezonul de toamnă-iarnă (octombrie – februarie).

Răceala este o infecţie virală, la nivelul tractului respirator superior, care se manifestă prin:  nas înfundat sau nas curgător, dureri de gât, răguşeală, strănut, tuse, dar şi dureri de cap şi o stare generală de rău. Simptomele se manifestă, în mod normal, timp de aproximativ o săptămână. Adulţii răcesc, în medie, cam de două-patru ori pe an, în timp ce copiii, de 6-8 ori, în funcţie de vârstă şi de gradul de expunere. Viroza respiratorie se transmite fie prin inhalarea picăturilor infectate cu viruşi suspendate în aer, fie prin contactul secreţiilor respiratorii cu pielea sau obiectele înconjurătoare.

Spre deosebire de răceală, gripa este tot o afecţiune virală a tractului respirator, dar cu o severitate mai mare, cu debut brusc cu febră (39°C), frisoane, dureri musculare, dureri de cap intense, oboseală, tuse persistentă şi uscată, congestie nazală, apetit diminuat,chiar greaţă şi vărsături. Deşi simptomele sunt asemănătoare, gripa este o boală mai gravă comparativ cu răceala; de aceea, pe lângă tratamentul simptomatic şi igieno-dietetic se recomandă, pentru prevenţie, vaccinarea anuală cu vaccin antigripal (deoarece apar tulpini noi de virus gripal în fiecare an). Pot exista, de asemenea, şi complicaţii cu infecţii bacteriene, caz în care este necesar şi tratament cu antibiotice.

În funcţie de imunitatea deja existentă  împotriva unui virus al răcelii, 20-70% dintre membrii familiei vor fi infectaţi la câteva zile după pătrunderea rhinovirusului în casă. Aproape 95 la sută din persoanele expuse unui virus de răceală sunt infectate, chiar dacă simptomele se manifestă numai în cazul a 75 la sută dintre acestea. În interval de 8-72 de ore, virusul răcelii pătrunde în nas şi îşi fac apariţia simptomele răcelii.

Nu există vaccin sau leac pentru o răceală comună, însă există câteva opţiuni de tratament non-farmacologic, precum: odihnă, consum crescut de lichide calde (nu fierbinţi), vitamina C, inhalaţii cu aburi, gargară cu apă caldă cu sare, dar şi medicamente eliberate fără reţetă pentru ameliorarea simptomelor răcelii. În cazul gripei, pe lângă tratamentul simptomatic şi igieno-dietetic (ca la răceală) se recomandă imunizarea activă prin vaccinare antigripală. Administrarea de antibiotice se face doar în caz de suprainfecţie bacteriană. Este cunoscut faptul că vitamina C ajută la reducerea duratei şi a severităţii răcelii, contribuind la funcţionarea normală a sistemului imunitar.

Între medicamentele utilizate împotriva răcelii se află şi Coldrex  MaxGrip Lemon. Un plic de Coldrex MaxGrip Lemon, pulbere orală, conţine 40 mg de vitamina C, aproximativ acelaşi conţinut de vitamina C dintr-o lămâie întreagă. Acţiunea formelor farmaceutice tip pulbere pentru suspensie orală (pliculeţ) debutează de două ori mai repede decât cea a oricărui comprimat. Comprimatele trebuie dizolvate în prealabil, în timp ce soluţia sau suspensia obţinută prin dizolvare este absorbită imediat, asigurând debutul rapid al acţiunii în 20 de minute. Coldrex MaxGrip Lemon, pulbere orală conţine şi 1000 mg paracetamol, concentraţia maximă de paracetamol admisă fără prescripţie medicală, fiind soluţia potrivită pentru combaterea simptomelor şi păstrarea capacităţii mentale când suferim de răceală şi gripă. Coldrex MaxGrip Lemon nu provoacă somnolenţă, putând fi administrat pe tot parcursul zilei, fără a ne afecta concentrarea. Totodată, conţine vitamina C şi o cantitate redusă de zahăr.

Profilul de sănătate al României indică cifre ingrijorătoare

Conform datelor Organizației Mondială a Sănătății, profilul de sănătate al României indică cifre ingrijorătoare pentru un numar de factori de risc întâlniți în rândul populației adulte, cum ar fi: hipertensiunea, consumul de tutun, răspândirea tuberculozei sau rata mortalității materne, factori cu o valoare semnificativ mai mare față de media regională. În plus, România se confruntă cu o situație alarmantă când vine vorba de persoane hipertensive, peste 25,39 la sută din bărbați suferă de această problemă, cu șase procente mai mult față de media regională. La femei, însă, discrepanța este și mai mare (7,3 la sută), 32,9 la sută dintre femeile din România suferă de hipertensiune. Un motiv pentru aceste cifre îngrijorătoare se poate datora faptului că 46 la sută dintre români sunt fumători.

În comparație cu alte țări, România se confruntă, de asemenea și cu răspândirea tuberculozei. Un număr de 145 din 100 000 de locuitori suferă de această boală, în timp ce media regională este de numai 56 de bolnavi din 100 000 de locuitori. O altă statistică îngrijorătoare este cea a mortalității materne: 27 din 100 000 de mame mor în timpul nașterii, cu aproape 25 la sută mai multe față de media regională.

Sunt multe lipsuri în sistemul medical din România, dar oamenii ar trebui să fie în permanență informați și să conștientizeze existența alternativelor. Dacă aruncăm o privire asupra acestui studiu, putem vedea că cele mai multe probleme pot fi prevenite, iar în multe cazuri chiar tratate. Asigurările medicale private cu acoperire internațională funcționează ca o plasă de siguranță și le oferă românilor oportunitatea de a obține consultații medicale, tratamente și operații în alte țări cu un sistem medical mai performant, dacă este cazul.” a declarat Alida Coman, coordonator de marketing și PR la MediHelp Internaţional. România duce lipsă de cadre medicale, cu doar 23,9 medici şi 54,6 asistente pentru 10,000 de cetățeni. Media regională în acest domeniu fiind de 33,3 de medici și 82,1 asistente pentru 10,000 de cetățeni.

Toate aceste insuficiențe în sectorul public de sănătate din România au condus la creșterea mortalității cu 14 la sută, iar speranța de viață a scăzut cu 2 ani ,în comparație cu media din Europa, unde doar 183 de bărbați și 81 de femei din 1000 de locuitori se confruntă cu probabilitatea de a muri în intervalul de vârstă de 15 și 60 de ani.

Medicamente retrase

Comisia Europeană a cerut retragerea tuturor medicamentelor care conţin ketoconazol, folosite în tratarea infecţiilor fungice, după ce, în vară, Comisia de Farmacovigilenţă a   Agenţiei Europene a  Medicamentului a recomandat suspendarea acestora motivând că riscul  leziunilor hepatice după utilizare este mai mare decât beneficiile. În urma solicitării CE, Agenţia Naţională a Medicamentului a cerut farmaciilor scoaterea produselor care conţin ketoconazol de la vânzare. „Am trimis această cerere către farmacii. Aştept date legate de cantitatea de medicamente existentă la vânzare. Nicio farmacie nu mai poate vinde produse care conţin ketoconazol a declarat pentru publicaţia noastră”, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, dr. Marius Savu. El a precizat că în iulie Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă suspendarea autorizaţiilor de comercializare a pastilelor care conţin ketoconazol, iar prin solicitarea CE măsura propusă a devenit oficială. În România sunt cinci companii care produc medicamente cu ketoconazol, respectiv Arena, Terapia (Nizoral), Helcor, Magista şi Slavia.

71,21 la sută dintre apelurile la 112 sunt false

Directorul Serviciului pentru Trasmisiuni Speciale(STS), generalul  Marcel Opriş, a declarat luni, cu prilejul lansării unui ghid de educaţie sanitară pentru elevii din clasele I-VIII că  70 la sută dintre apelurile făcute spre serviciul 112 sunt false. Potrivit reprezentantului STS, toate apelurile către Serviciul de urgenţă 112 se înregistrează şi stau la dispoziţia cetăţeanului şi Justiţiei timp de zece ani. „Serviciul 112 este un model de evoluţie. De multe ori cetăţenii şi copiii sună la 112 să îşi verifice cartela telefonică. Este un deziderat ca procentul de apeluri false la 112  să fie undeva la trei-patru la sută”, a spus Opriş. El a menţionat că serviciul 112 nu a fost bine primit în lume, cu excepţia ţărilor nordice. „Sunt ţări cu tradiţie, în care serviciul 112 este greu de implementat”, a spus directorul STS. Statistica pe primele nouă luni ale anului în curs, realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale  (STS), arată că la Numărul Unic de Urgenţă 112 au fost primite şi tratate 13.208.466 apeluri, iar dintre acestea 28,79 la sută au fost reale şi 71,21 la sută false. Din punct de vedere al apelurilor false, judeţele Covasna, Călăraşi şi Mureş ocupă primele locuri. „Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre pay. Urmare a constatărilor făcute de către autorităţile statului, 8.116 cetăţeni au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Teleorman, Suceava şi Bucureşti, precizează STS. Totodată, multe persoane sună fără a avea o urgenţă, se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc”.

Directorul STS a mai spus că de multe ori apelanţii la 112 solicită informaţii despre numere de telefon, cer legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori solicită sfaturi medicale. „Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi; la 112 se sună doar atunci când aveţi cu adevărat o urgenţă”, atrag atenţia reprezentanţii STS. De constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pentru apelarea falsă şi/sau abuzivă a Numărului Unic de Urgenţă 112 se ocupă Poliţia, amenda fiind cuprinsă între 500 şi 1000 de lei.

Ghid de educaţie medicală

Elevii din 12 şcoli bucureştene vor putea participa la cursuri de educaţie medicală şi de prim ajutor şi vor  beneficia de Ghidul „Sunt primul ajutor! Spa junior” lansat luni. Ghidul  cuprinde noţiuni de igienă, alimentaţie, anatomie, prevenire accidente, prevenirea situaţiilor de urgenţă şi prim ajutor. „Începem să explicăm noţiuni elementare de igienă şi apoi trecem la cele mai complexe precum acordarea primului ajutor”, a declarat cu prilejul lansării autorul ghidului, Mihaela Arion. Ea a precizat că în câteva zile programul va începe să fie derulat şi în şcolile din Cluj. Coordonatorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, Alis Grasu, a afirmat că proiectul este unul pentru implementarea educaţiei medicale şi acordarea primului ajutor în şcoli.

Participă 12 şcoli, câte două din fiecare sector. Un lucru important este să dezvoltăm la copii empatie, grija faţă de aproape, de a-i acorda primul ajutor. Aceste cursuri se vor derula pe module, vor fi atât activităţi practice, cât şi teorie. Se va insista şi pe ceea ce trebuie să spună copiii când vor apela serviciul 112. Se lucrează pe bază de voluntariat, în prezent fiind implicaţi 12 instructori medici şi asistente de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov şi de la Societatea de Salvare Bucureşti, dar numărul acestora va creşte. Pentru început ne-am gândit la o oră pe săptămână, însă luăm în calcul, în funcţie de programul copiilor şi al cadrelor didactice şi să ajungem la două ore la două săptămâni. Programul pilot va începe la 1 decembrie după ce vor fi trimise în şcoli ghidurile. Proiectul  va fi derulat pe tot parcursul anului acesta şcolar„, a precizat Alis Grasu.

Prezent la evenimentul de lansare, directorul Serviciului de Transmisiuni Speciale, general Marcel Opriş a spus că iniţiativa este una extraordinară şi a subliniat importanţa serviciului de urgenţă 112. „Iniţiativa de a începe cu omuleţii mi se pare extrem de valoroasă, mai ales că sunt mulţi participanţi. Este foarte important să fie folosit acest tezaur, serviciul 112. Aproape că nu este săptămână când clase de elevi să nu viziteze STS pentru a vedea cum funcţionează serviciul 112”, a spus Opriş.

Inspectorul din cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Diana Melnic, a precizat că ghidul va fi distribuite gratuit în cele 12 şcoli pilot şi a susţinut că acesta este un foarte bun  auxiliar pentru clasele I-VIII, pentru că îşi propune multe activităţi de formare şi informare. „Nemulţumirea este că avem doar 12 şcoli, însă în anul viitor se are în vedere extinderea la alte 10 şcoli din fiecare sector. Nu se vor da note”, a spus Melnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*