Maternitatea „Filantropia” la 200 de ani

Spitalul Clinic de Obstretică şi Ginecologie „Filantropia” a sărbătorit pe 1 octombrie a.c. 200 de ani de existenţă şi 131 de ani de servicii de obstretică ginecologie fiind cea mai longevivă unitate spitalicească de acest profil din ţară cu funcţionare neîntreruptă. Una dintre beneficiarele serviciilor de sănătate, ale acestei unităţi a arătat în intervenţia sa că aici a găsit într-un moment dificil ajutorul de care avea nevoie. Aceasta a spus că anul trecut însărcinată fiind i s-a descoperit un cancer mamar, şi după un periplu prin mai multe unităţi aici a găsit echipa care şi a asumat responsabilitatea să o trateze fără riscuri pentru copil. Ea a  accentuat că aici la Maternitatea Filantropia a găsit condiţii la nivel european şi că la mai bine de un an de la naştere este bine iar copilul este sănătos.

O bucurie mai mare pentru un cetăţean al acestei ţări nu poate fi decât că există asemenea unitate medicală. Pentru că ştim că femeile care au nevoie de serviciu medical de foarte bună calitate au Filantropia la dispoziţie. Avem o echipă medicală excepţională, avem un manager excepţional, avem o bază materială foarte bună, ce ne putem dori mai mult. Emoţia pe care ne-a dă această instituţie este mai mult decât orice. Ce brand, mai există în România şi se poate mândri cu 200 de ani de existenţă şi care să aibă o asemenea valoare? Cu strădanie, cu tenacitate, cu credinţă, cu voinţă, cu înţelepciune, cu foarte mult talent managerial lucruri bune se pot face oriunde în România”, a declarat marţi ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu prezent la  aniversare.

El a menţionat că în urmă cu peste un an a sfătuit-o pe nora sa să nască în această unitate spitalicească despre care a spus că o recomandă oricui. „În urmă cu un an şi ceva când nora mea era pregătită să nască m-a întrebat: unde să mă duc să nasc? În România este o singură maternitate pe care eu o recomand cuiva la care ţin şi tu fiind nora mea ţin la tine, la Filantropia. A venit ca un om obişnuit, a fost tratată ca un om ales. Cu alte cuvinte la Filantropia orice om care vine este considerat o persoană privilegiată. Vreau să vă asigur de toată atenţia pe care o voi acorda în continuare maternităţii. Tot ce depinde de mine, tot ce depinde de Ministerul Sănătăţii pentru a ţine şi mai departe Filantropia la cel mai înalt nivel de competenţă profesională va fi făcut cu toată sinceritatea şi toată deschiderea”, a spus ministrul. Nicolăescu a asigurat personalul medical prezent la momentul aniversar că toţi paşii de reformă au ca scop în principal creşterea calităţii serviciilor medicale, mulţumirea pacienţilor dar şi mulţumirea personalului medical. „Eu nu pot decât să vă asigur pe dumneavoastră colectivul medical  al Maternităţii Filantropia că toţi paşii de reformă pe care dorim să îi facem au ca scop în principal creşterea calităţii serviciilor medicale. Au ca scop mulţumirea pacienţilor dar şi mulţumirea personalului medical. În perioada în care avem tot mai puţini medici, în care avem tot mai puţini asistenţi medicali, în care avem tot mai puţin generic vorbind personal medical la Filantropia lucrurile stau altfel”, a punctat oficialul.

Conf. dr.  Gheorghe Peltecu, managerul unităţii a spus că are în vedere în viitorul an realizarea planului de completare cu resurse umane a spitalului prin selectarea celor mai buni rezidenţi, trimiterea lor la specializare în clinici de profil din străinătate cu care maternitatea are parteneriate. El a precizat că filosofia de funcţionare a spitalului este asemănătoare cu cea a spitalelor occidentale. „Spitalul este de nivel trei şi se bucură de o echipă de medici specialişti formată în marile centre din Europa (Anglia, Austria, Franţa) şi Statele Unite ale Americii care acoperă toate sub-specialităţilor Obstretică şi Ginecologie. Valoarea totală în investiţiilor în ultimii zece ani s-a ridicat la 7.215.000 euro. Fondurile au fost obţinute prin programele Ministerului Sănătăţii de dotare a spitalelor prin acordul cu Banca Mondială, prin investiţiile Primăriei Sectorului 1 şi ale Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti”, a arătat managerul unităţii.

Maternitatea are o capacitate de 211 paturi, un bloc operator modern unde în anul 2012 s-au realizat 1.300 de intervenţii ginecologice şi un bloc operator de naşteri unde au fost efectuate 1.400 de operaţii cezariene şi s au înregistrata un număr de 3.308 naşteri. De asemenea, departamentul de neonatologie are o capacitate de 61 de paturi, o unitate de terapie intensivă, neonatală, 12 paturi şi un compartiment de prematuri cu 15 paturi.  Aici funcţionează un adevărat Centru al Femeii. În cadrul departamentului de Oncologie Ginecologică se realizează screening-ul, diagnosticul, tratamentul complex şi urmărirea afecţiunilor maligne ginecologice, precum şi consilierea psihologică a pacientelor cu afecţiuni maligne genitale. Laboratorul de genetică medicală funcţionează în perfectă corelaţie cu Departamentul de Medicină fetală elucidând anomaliile despistate de acesta. În cazurile de anomalii rare,cooperarea internaţională instituţională ajută în stabilirea unor diagnostic molecular fetale. În Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală,pacientele pot beneficia de mamografii şi ecografii, de screening şi diagnostic.Tot aici se efectuează şi intervenţii diagnostice în infertilitate. Laboratorul de anatomie patologică oferă diverse tipuri de examene, în timp ce laboratorul central asigură toate tipurile de analize,inclusive prevenirea şi controlul infecţiilor intraspitaliceşti. În cadrul cabinetului psihologic, pacientele pot beneficia de consiliere psihologică în afecţiuni oncologice, în sarcină şi lăuzie, pre şi post operator cât şi asistenţă social şi de prevenire a abandonului.

Mai mult, în Spitalul Filantropia se derulează şi numeroase Programe de Sănătate în domeniul obstetricii,ginecologiei şi oncologiei (screening-ul cancerului de col).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*