Unde ne distrăm în Europa?

Ca să nu rămână, ca Goe, repetentă și anul acesta în clasamentele europene, România a prins în ultimele zile ale lui decembrie 2011 un loc fruntas, pe bune, la ceva: Bucureștiul e al doilea oraș cel mai  cool din Europa. Asta e esența. Altfel, sunt mai multe de dezvoltat.

Începând cu ce înseamnă cool. Pentru un dicționar român-englez din  1965, doar rece, racoare și tot ce mai poate ieți de aici. Pentru „inițiați”, un fel estetic de a privi și a trăi viața, de la Aristotel și Shakespeare până la Brecht, familia Simpson și tinerii și neliniștiții de pretutindeni. Surâsul Mona Lisei și cel al statuilor yoruba răspândesc un cool aristocratic. Pe înțelesul tuturor, cool e ca atunci când intri într-un magazin de haine și alegi ce-ți place cel  mai mult: articolul cu pricina e cool. Scurt fiind, cuvântul a devenit și interjecție: Cool! Noi românii am putea zice și altfel, pe limba noastră: Ca lumea! Marfă! Ce ne trebe! (dar ca să socializăm  globalizant cu toții, îi zicem, pe continent și în lume, pe englezește: Cool!).

Apoi: din punctul de vedere al cui e făcut topul: gulere albe, turiști, pensionari, cupluri tinere cu copil mic etc.? Nici vorbă, e  din pdv-ul tinerilor de toate vârstele ce vor să se simtă agreabil.

În sfârșit: care e metodologia pentru întocmirea listei, de ce s-a  ținut seama. De 11 variabile, de tipul cât costă o halbă de bere, care e proporția de studenți în populația totală, cât costă și cum merge  noaptea transportul în comun, cum e cu cannabis-ul la  purtător/consumator, are de ce să-ți fie frică noaptea pe stradă, prețul chiriei unui apartament, sunt locuri sic de distracție etc.

La un asemenea clasament, în față stau capitalele est-europene, bătrânele doamne Berlin, Londra, Paris, Viena, mai de la mijloc în jos, iar la urma urmei mohorâtele metropole nordice. Clasamentul, întocmit de revista „Slate”, ierarhizează 26 de capitale europene. Moscova, Belgradul, Kievul și Chisinaul n-au reușit să treacă de selecție (ori n-au fost luate în seamă). Primele zece clasate ar fi, în ordine, Lisabona, București, Praga, Vilnius, Varsovia,Tallin,  Budapesta, Sofia, Madrid, Berlin.

Operatorii noștri de turism, hotelierii, barmanii, cameristele și domnișoarele de companie ar trebui să prindă curaj cu un asemenea loc onorabil în ierarhie, dar și noi toți ceilalți ar trebui să ne bucurăm că viața e frumoasă la București. (Cui îi arde doar să se bucure de viață și are cu ce). Dar cât de ușoară sau de grea e viața aborigenilor din orașele europene, asta e altceva, din alt film, în alte clasamente.

Oricum, prietenul meu, cărturarul român din Bremen, n-a mai fost iarna aceasta să gândească și să se relaxeze la Bangkok. A preferat Bucureștiul și chiar și-a prelungit aici sejurul.

Atenție: a luat decizia înainte de a fi apărut clasamentul de mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*