În Orientul Mijlociu, Putin are toate cărțile…

Vizita președintelui Putin în Arabia Saudită, care se proiectează pe un fundal regional complex și încărcat, definit de tensiunea din Golf și rivalitatea Ryad-Teheran, de retragerea trupelor americane din Siria și de acutizarea problemei kurde, pune în evidență rolul crescând al Rusiei în zona Orientului Mijlociu. „Dacă din punct de vedere economic Rusia nu poate să rivalizeze cu Statele Unite în regiune, activitatea tot mai intensă a Moscovei în această zonă de interes a SUA sporește suspiciunile la Washington”, comentează Marianna Belenskaia de la Centrul Carnegie de la Moscova. Apreciere ce necesită însă corectiv, întrucât acordul saudito-rus OPEC+ încheiat la Ryad va reglementa cooperarea dintre țările membre ale OPEC și celelalte state mari producătoare și exportatoare de petrol (în primul rând Rusia). Căci după cum menționa chiar comentatoarea de la Carnegie, „Țările arabe înțeleg că a trecut de mult vremea când ele puteau influența politică mondială prin prețul petrolului”. Prin noua „petro-alianță”, raporturile de forță și echilibrul geostrategic în zonă (și nu numai ) se va reconfigura între statele arabe, Rusia, China, SUA etc.

Rusia devine tot mai prezentă într-un vast arc mediteranean, ce se întinde de pe țărmurile nord-africane până pe cele medio-orientale. Analistul Laurent de Saint Perier de la săptămânalul „Jeune Afrique”semnala încă din 2017 că „în relațiile președintelui Putin cu lumea arabă a început un nou capitol”, iar liderul de la Kremlin „a devenit de neocolit în Africa de Nord și Orientul Mijlociu”. Un obiectiv strategic pe termen lung al Rusiei – continua expertul – este „dezenclavizarea crescândă a acestei țări vaste dintr-o centură pro-occidentală ostilă”, la care Moscova răspunde prin „contramăsuri al căror teren principal este astăzi Mediterana orientală și meridională”.
Este astăzi președintele Rusiei „stăpânul Orientului Mijlociu?” – l-a întrebat un ziarist francez de la Europe-1 pe fostul ambassador rus în Franța Aleksandr Orlov.

„Putin nu este stăpânul, dar are toate cărțile pentru a pune presiune, cum se zice azi, pe situația din Orientul Mijlociu – a răspuns diplomatul. Pentru prima oară în istorie, Rusia are relații bune cu practic toate statele din regiune”. Ceea ce îi conferă și un rol privilegiat de mediator în situații critice, cum sunt în acest moment relațiile dintre Turcia și Siria, dintre Arabia Saudită și Iran etc. „Vizita președintelui Putin la Ryad este un marcator important al influenței în creștere a Moscovei în Orientul Mijlociu – regiunea poate cea mai instabilă a lumii, pradă frecvența a conflictelor, de la tensiunea israeliano-palestiniană și cea americano-iraniană după retragerea Washingtonului din acordul nuclear cu Iranul și până la războiul din Yemen – scrie publicația europeană „Citizentruth”. Spre deosebire de SUA, care n-au dialogat cu actori-cheie din Orientul Mijlociu (Assad, Hezbollah), Rusia poartă frecvent dialog cu toate părțile din zona (cu excepția extremiștilor Al Qaida și ISIS)”.

În preajma vizitei sale în Arabia Saudită, președintele Putin a abordat constructiv, într-un interviu acordat unui grup de ziare din regiune, problematica politico-diplomatică din Orientul Mijlociu: „Dacă apelăm la bunele noastre relații cu Iranul și lumea arabă, cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite , cred că putem ajunge la interese comune.” Liderul de la Kremlin a ținut să precizeze că Rusia nu se unește cu niciun stat împotriva altuia în Golful Persic. Ea nu leagă relații amicale cu un stat pe seama altuia. Noi edificăm relații bilaterale în cadrul unui proces pozitiv, iar în timp de război nu ne unim cu cineva. Aceasta este teza noastră”.

O nouă deschidere către lumea arabă și fosta „lume a treia” în general urmează a fi operată la apropiatul Forum economic Africa-Rusia de la Soci, care, aprecia agenția France Presse, întrunindu-se „după marea revenire a Rusiei în Orientul Mijlociu, îi va conferi Moscovei prilejul de a arăta că este o putere de influență mondială”.

Un răspuns la “În Orientul Mijlociu, Putin are toate cărțile…”

  1. IO...gerules spune:

    Se pare ca Putin are origini romanesti.Acest fapt insa nu-l determina ca duca aceiasi politica pe care a facuto Ceausescu in exterior,el face acest lucru constient sau nu.Avantajul lui Putin este ca Rusia nu-i Romania.Rusia are potential din toate p.d.v.Deci Rusia se poate apara militar si politic impotriva hienelor.In ceace priveste pozitia Romaniei fata de Rusia este o harababura incurcata rau.In Romania nu exista conducatori ci snapani.Asa ca o relatie cu Rusia nu se poate realiza de pe pozitii diplomatice ci de pe pozitia,mereu hulitului infractor nedescoperit.Condcatorii Romaniei stau in expectativa fata de Putin,le cam tremura osanza mai ales ca il au si pe Deveselu in carca cu americani cu tot,dar care se pare ca nu prea sant americani si Putin stie acest lucru,dar probabil astreapta pregatit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*