Intinerarii – „FLORIADA”

FLORIADA  este cel mai mare eveniment dedicat florei pământeşti şi are loc în Olanda,  odată la zece ani. Ţari din toate continentele participă cu plante, flori, bulbi, seminţe şi produse ale florei  la aşa numitul Floriade  World  Horticultural  Exposition.

Expoziţii internaţionale ale florei au început să se ţină în Europa din secolul XIX-lea, la început modeste dar în timp au devenit tot mai mari, diversificate si apreciate. Omenirea care a apărut în sânul florei pământeşti şi a rămas legat de ea, iar odată cu evoluţia şi emanciparea ei şi-a format un cult faţă de Natură şi flora ei. La început au fost florile şi pomii fructiferi, treptat s-a ajuns la floricultură, horticultură şi silvicultură, culturi ale frumosului. Mai mult, omenirea este atât de legată floră pământească încât a proiectat-o în religiile ei ca fond fericit al veşniciei.

Daca știi Olanda din diferite izvoare de informaţii dar, mai ales dacă ai fost în ea,   vei fi de acord că nu putea  fi o ţară gazdă mai aleasă decât ea pentru cel mai mare eveniment floral al lumii. Mergi în Aprilie şi Mai în Olanda şi vei fi uimit de câmpurile de lalele, de largă diversitate în culori nuanţate, tot atunci fiecare casă e înconjurată de lalele, fiecare apartament are glastre de lalele. Vizitează parcul Keukenhof National  Flower Exibition  şi te asigur ca de emoţia frumosului floral îţi vei pierde respiraţia, fiindcă olandezii au dreptate când spun despre ei: ’’Dumnezeu a creat pământul şi universul iar noi Olanda’’. De o mie de ani o creează; întâi au stăvilit Marea Nordului ce îi inunda în voie, apoi au cucerit din terenurile ei pe care le-a dăruit florei şi celui mai mare aeroport olandez,  Schiphol, ce se află la patru  metri sub nivelul mării ! Şi pentru o imagine completă despre dăruirea olandezilor faţă de floră vizitează Aalsmeer the world’s largest flower auction  – cea mai mare licitaţie de flori din lume – şi vei vedea o mare de flori din toată lumea, ce trece prin amfiteatre speciale de licitaţie, în care se vând  zilnic 17.000.000 (şaptesprezece milioane) de flori şi 2.000.000 (două milioane) de plante decorative,  majoritatea cultivate în Olanda!! Imediat după licitaţie, ale cărei tranzacţii se fac în întregime electronic, florile sunt transportate în lume ultra rapid pe calea aerului, feroviară  sau rutiera.!

Aşadar, FLORIADA se ţine în ţara oamenilor harnici, a iubitorilor şi cultivatorilor de flori.  Prima ediţie a avut loc în 1960 la Rotterdam  şi a fost mândria olandezilor să arate lumii cum au refăcut  marele port şi oraş care la sfârşitul războiului era într-o ruină totală. FLORIADA s-a bucurat de un succes imens, fiind admirată de trei milioane de vizitatori din întreaga lume, excepţie făcând cei din lagărul comunist, sechestraţi în spatele cortinei de fier. Acest succes i-a determinat pe olandezi să organizeze, din zece în zece ani, această grandioasă  expoziţie mondială  a florei pământeşti, care de la deceniu la deceniu s-a bucurat de o colaborare internaţională cuprinzătoare, a devenit tot mai mare, variată, laborioasă, sofisticată şi cunoscută în lume. După  Rotterdam, a urmat în 1972 cea de la Amsterdam, care a fost vizitată de cinci milioane de turişti, având în vedere şi interesul turistic faţă de unicitatea oraşului vechi şi a canalelor sale.  Din nou în 1982 a fost organizat la Amsterdam cu acelaşi mare succes, după care s-a hotărât ca următoarele ediţii ale Floriadei să se aibă loc în alte părţi ale Olandei.

Am  aflat târziu de acest eveniment internaţional, un fel de olimpiadă a florei pământeşti, de acum stabilit cu exactitate din zece în zece ani.  Îndată ce am aflat şi ne-am informat mai mult, Ica a dorit  să mergem  în Olanda, la proxima Floriada, care a avea loc la  Haarlemmermeer  în 2002.  Cu un tur Globus am ajuns la începutul lunii mai şi am rămas impresionaţi de vastitatea  şi diversitatea florei pe care o vedeam în imensul parc, dar mai ales în faţa unui câmp de un milion şi jumătate de lalele cum menţiona ghidul!! Atâta imensitate de culoare vie şi frumoasă nu mai văzusem decât într-o vară în Alaska, când Natura Nordică îşi etalează  parada ei florală anuală. Aici era o altfel de paradă florală, frumos amenajată de floricultori şi horticultorii olandezi, într-un spaţiu ondulat cu pâlcuri de pădure, lacuri, pavilioane şi grădini cu flori ale multor ţări din toată lumea. Ne-am întristat că, printre atâtea şi atâtea ţări, nu am văzut şi catargul drapelului românesc  să domine o gradină  cu flori, cum erau ale vecinilor noştri din Bulgaria şi Ungaria …

FLORIADA de la Venlo, un oraş din Est-Sudul Olandei, s-a deschis în Aprilie, cu parada lalelelor olandeze şi se va închide cu îngălbenirea şi căderea frunzelor la începutul lunii Octombrie. Pregătirea ei a durat câţiva ani după planurile arhitecţilor, proiectanţilor de spaţii verzi, botaniştilor, a ideilor celor din ţările participante şi munca ordonată şi de calitate a constructorilor olandezi care, şi de data aceasta, s+au întrecut pe ei înşişi. Expoziţia se desfăşoară pe 66 de hectare, pe un teren ondulat, păduros cu largi poiene în care s-au amenajat armonios grădini cu flori şi plante decorative, un mare lac cu nuferi, la marginea căruia s-a construit un imens amfiteatru în aer liber. Pe deasupra întregii feerii panoramice, pe un arc de cabluri groase, trec lent gondolele aeriene în dublu sens, pentru a avea o imagine de ansamblu a acestei  grădini superbe care, după părerea mea de simplu vizitator, într-o mare de vizitatori din întreaga lume, trebuie că o depăşeşte cu mult  pe cea biblică. Olandezii sunt  maeştrii ai artelor frumoase.

Ghidul grupului nostru, cu care  facem un tur Globus în ţările de jos, înainte de-a intra pe poarta dreptunghiulară a expoziţiei, înalta cât a unei clădiri de zece etaje, ne face amănunţit  planul şi timpul vizitei, ne dă fiecăruia o hartă a celor 66 de hectare de floră pământească pe care le vom vedea. Întâi, vom lua gondola ce traversează longitudinal tot parcul pentru o vedere aeriană, care, ne promite că nu o vom uita toată viaţa şi apoi, în patru ore, vom  parcurge pe jos expoziţia de la un capăt la altul,  admirând cele cinci mari secţiuni ale ei, începând cu aria tranchilizanta de relaxare în mijlocul unei flore  cu efecte de destindere şi desprindere din cotidianul societăţii secolului XXI care, în orele acestea, se va şterge complet din mintea voastră, mai ales dacă închideţi telefoanele, ceea ce vă recomand să faceţi.  Am venit în Olanda, special pentru această Floriadă şi aflu ca nu sunt singurul. Din grupul nostru, o familie din Quebec, foarte călătoare şi plăcută se află la a treia Floriadă consecutivă, eu sunt la a doua şi, extraordinar, o tânără pereche americană a dorit să vină la Floriadă în luna lor de miere. I-am aplaudat cu frenezie, iar ei ne-au mărturisit că vor veni la toate cât vor trăi. Au impresionat tot grupul, ei fiind cei mai tineri şi frumoşi dintre noi, pe mine m-a emoţionant răscolindu-mi amintiri.

Odată începută  peregrinarea în fantastica lume a florei, grupul nostru s-a resfirat, era normal, fiecare vede mai frumosul în altceva, fiecare priveşte mai mult sau mai puţin un grup floral sau altul, fiecare caută alte unghiuri de fotografiat mai cuprinzătoare. Eu lupt cu admiraţia ce mă inundă la fiecare câţiva paşi, cu timpul ce acum s-a găsit să treacă şi mai repede şi cele două aparate de fotografiat, pe care le ţăcănesc continuu, aproape halucinant. Câte cuvinte mi-ar trebui să descriu ce văd şi trăiesc, nu am atâtea. Apoi să fiu sincer, nu merge pe cuvinte oricâte ar fi ele, Floriada trebuie văzută, simţită în realitatea ei tridimensională, nu din descrieri. Eu doar vrea să o fac cunoscută conaţionalilor mei si din nou să remarc, cu indignare, că România nu este nici de data aceasta prezentă. Nu înţeleg şi nu am pe cine să întreb, pentru că ordinarul nostru preşedinte şi parveniţii lui guvernanţi nu au interesul  de-a scoate România în lume, numai pe ei şi neamurile lor. Eba lui Băsescu şi Elena lui Cocoş, Cerule Mare, ce declasaţi.  Am cuprins cât am putut din cele cinci secţiuni: Relax and Heal, Education şi Inovation, Villa Flora, World Show Stage,  Enviroment, entuziasmat de dedicaţia şi strădania olandezilor, o naţiune de cincisprezece milioane ce  impresionează o lume întreagă, încântat cu ce s-au prezentat  atâtea şi atâtea ţări din lumea întreagă  şi copleşit de ceea ce am admirat în Villa Flora. De neuitat această  Floriadă, ce mi-a dăruit pe lângă frumosul absolut şi o binefacere  de durată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*