Zilele „ţinutului secuiesc” şi eroii neamului românesc

Zilele trecute mi-a căzut în mână o broşurică care cuprinde între cele două coperţi programul celei de a III-a ediţii a ,,zilelor ţinutului secuiesc”. Acesta se deschide cu un fel de ,,cuvânt înainte”, semnat de cei trei preşedinţi ai celor trei judeţe ,,secuieşti”: Borboly Csaba(Harghita), Lokodi Edit Emőke(Mureş) şi Tamas Sandor(Covasna). Ce aflăm din acesta? Că ,,noţiunea de Ţinut Secuiesc, de secuime, a reintrat în discursul public. Până când, cu puţin timp în urmă aceste expreşii (poate ,,noţiuni”?!) au produs fiori în rândul unor politicieni şi reprezentanţii mass-mediei, azi tot mai mulţi fac cunoştinţă cu ele, cu denumirea acestei regiuni şi a locuitoruilor ei”.

În primul rând aş dori să le atarag atenţia celor trei preşedinţi că ei se află în fruntea celor trei judeţe ale României: Harghita, Covasna şi Mureş, nicidecum nu în fruntea unei regiuni numită ,,ţinutul secuiesc”. Denumirea tradiţională de ,,Secuime”, nu este identică cu cea de ,,ţinut secuiesc”, termen ce vrea să denumiească o formaţiune teritorial-administrativă ilegală, neprevăzută în Constirtuţia României.

În al doilea rând, nouă, mai ales reprezentanţilor mass-mediei, nicidecum nu nu ne-a produs şi nu ne produce fiori această ,,expresie”, mai degrabă o stare de dezgust, de greaţă, faţă de cei ce nu se astâmpără şi nu vor să înţeleagă că România nu se găseşte la cheremul unor indivizi înrăiţi care vor s-o dezmembreze după bunul lor plac. Veni-va vremea ca ,,fiori” să aibă astfel de indivizi, care nu respectă legile ţării.

În al treilea rând, am trăit o stare de totală amărăciune dar şi revoltă când am citit că între manifesările ,,secuieşti”se înscrie şi Ziua eroilor! Ea va avea loc începând cu ora 10, în ziua de joi, 24 mai, la ,,Mausoleul Topliţa-Secu”.Cei ce au trecut în program această anifestare nici măcar nu s-au obosit să dea un telefon la Primăria Topliţa spre a se informa la ce oră va începe manifestarea. Este vorba desigur de Monumentul-Mausoleu din Topliţa-Gura Secului, unde îşi dorm somnul de veci 771 de ostaşi-eroi români, căzuţi pentru eliberarea Ardealului, în august-septembrie 1916. Manifestările vor începe la ora 11,30, nu la 10. Îl întreb pe Borboly Csaba de câte ori a fost aici, în cei patru ani de mandat, spre a depune o coroană de flori, pentru a cinsti astfel memoria lor? Cine le-a permis organizatorilor ,,Zilelor ţinutului secuiesc” să includă între acestea mannifestările de la Topliţa-Gura Secului, organizate spre a cinsti memoria celor care au fost şi vor rămâne ,,neuitate pilde ale iubirii de neam şi de ţară, pentru cei de azi şi din viitor”! Ei şi-au dat viaţa pentru eliberarea Arealului şi pentru întregirea ţării, pentru ROMÂNIA, nu pentru ,,autonomia ţinutului secuiesc”!

În altă ordine de idei, o hartă color, publicată în săptămânalul mureşan ,,Kőzpont”, prezenta delimitarea exactă a viitorului ,,ţinut secuiesc”. Topliţa şi zona de nord a judeţului Harghita nu erau incluse în acesta. Atunci ce caută Ziua eroilor, de la Topliţa-Secu, între manifestările ,,ţinutului secuiesc”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*