Autonomie etnică „secuiască” pe banii românilor!

Am pus cuvântul ,,secuiască” între ghilimele, întrucât, conform datelor recentului recensământ, secuii mai reprezintă doar 0,06 la sută din populaţia României! Totuşi se vorbeşte, se militează şi se cere cu insistenţă autonomie pentru ,,ţinutul secuiesc”! Însă nu despre această doleanţă doresc să scriu eu acum, ci despre modul în care banii ţării, banii proveniţi din bugetul centralizat al statului român, repartizaţi pentru echilibrarea bugetelor judeţene, au fost şi vor fi folosiţi în judeţul Harghita numai pentru scopurile ce servesc autonomia etnică ,,secuiască”.

Cu toate că s-a mai scris despre această chestiune, o reiau, fiindcă a revenit din nou în actualitate, odată cu votarea bugetului pe 2012.

În 2011, bugetul Consiliului judeţean Harghita s-a ridicat la suma de 205.957.000 de lei, din care doar 31.181.000 de lei au provenit din resurse proprii. Aşadar, 174.776.000 de lei au fost bani proveniţi din bugetul centralizat al statului român.

Cum s-au folosit aceşti bani? Iată cum: 25.000 de lei pentru ,,colaboarea cu judeţele Covasna şi Mureş”(Desigur, spre a se pune bazele viitoarei regiuni autonome maghiare, n.n); 200.000 de lei pentru ,,întreţinerea monumentelor istorice ale judeţului”, în total 517, toate numai ,,secuieşti”. Pentru cele câteva româneşti, nici un ban!; 41.000 de lei pentru ,,programul de asociere a judeţului Harghita cu Institutul pentru Studierea problemelor minorităţilor naţionale”.

Recunosc că nu am mai auzit până atunci de existenţa unei asemenea instituţii. Dar ea există, în subordinea Guvernului României, se află la Cluj-Napoca, pe str. Gavril Muzicescu nr.5. A fost înfiinţată în baza Ordonanţei nr. 121, din 31 august 2000 şi a Legii nr. 396 din 10 iulie 2001. Cred că desfăşoară o bogată activitate, din moment ce are peste 40 de angajaţi! Din aceştia, vreo doi sunt români, iar în rest ,,minorităţile naţionale” sunt repezentate doar de cea… maghiară! Cel puţin numele lor asta arată: Horvath Imre (preşedinte), Kis Tamaş, Foszto Laszlo, Hossu Juliu, Viktor Katalin etc.etc. Alţi 90.000 de lei au fost cheltuiți pentru ,,excursii în ţinutul secuiesc, pentru copii şi tineri”, iar 235.ooo de lei, pentru ,,amenajarea drumului porţilor secuieşti

Aşa a fost deci în 2011.

Zilele trecute, Consiliul judeţean Harghita a votat bugetul pe 2012. Nimic deosebit. Fiindcă, la fel ca în anii trecuţi, cea mai mare parte din acesta va fi alcătuit tot din banii proveniţi din bugetul centralizat al statului român. Chiar dacă el este ceva mai mic decât cel din 2011, doar 186.000.000 de lei. Însă, pe parcurs, vor veni rectificările bugetare, aşa că suma aceasta se va mări, cu siguranţă. Cea mai mare parte a sumei respective o constituie tot banii proveniţi din bugetul centralizat, respectiv 154.844.000 de lei, în timp ce contribuţia proprie a judeţului a rămas aproximativ aceeaşi ca în anul trecut: 31.156.000 de lei.

Pe ce se vor cheltui aceşti bani? Fiţi siguri, cea mai mare parte din ei va fi  folosită tot pentru aceleaşi scopuri ca cele din anii trecuţi. Adică pentru interesele iredentiste şi autonomiste ale celor care în judeţul Harghita, în frunte cu preşedintele Borboly Csaba, acest individ care îşi bate joc de românii harghiteni. Este limpede ca lumina zilei că fără banii proveniţi din bugetul centralizat al statului român viitoarea ,,autonomie secuiască” ar muri chiar înainte de a se naşte.

În altă ordine de idei,  pentru activităţile culturale româneşti din judeţul Harghita, pe anul 2012, Borboly Csaba a dispus să se aloce doar 14,06 la sută  din totalul sumei destinată acestei activităţi la nivel judeţean.(Adică procentul românilor din judeţ, după datele recensământului din 2002). Dar a avut grijă să precizeze că nici cei 32.000 de lei, adică 14,06 la sută să nu fie aprobaţi, fiindcă vor intra în competiţia proiectelor aprobate sau respinse.

Iar el şi ciracii lui vor avea grijă să găsească ,,mici hibe” acestora spre a le respinge. De exemplu, în anii trecuţi, proiectul întocmit de Fundaţia Culturală ,,Miron Cristea” din Topliţa, pentru cea de a XIII-a ediţie a Zilelor Miron Cristea – manifestare internaţională –  a fost respeins fiindcă ,,nu s-a precizat locul de desfăşurare a manifestărilor”!

Dar perifidia lui nu se opreşte aici. Spune că s-a consultat cu ,,reprezentanţii comunităţilor româneşti – primari din zona nordică a judeţului, consilieri judeţeni (doar doi!), lideri de partid şi ai bisericii ortodoxe”, iar aceştia ar fi optat pentru varianta ca suma mai sus amintită să fie ,,ruptă” din bugetul judeţan şi repartizată comunităţii româneşti, să o folosească după cum va hotărî aceasta! Adică să-i pună pe românii harghiteni să se ia la harţă între ei pentru fârâmitura ce cade de la masa bogată a lui Borboly Csaba! Sau, mai corect, un buget ce are la bază tot criteriile atnice.

O segregare etnică strigătoare la cer! O asemenea mărşăvie ce urmăreşte, vizibil, învrăzbirea comunităţii româneşti din Harghita, nici nu poate fi pusă în discuţie, cu atât mai mult cu cât ea se bazează şi pe minciunile lui Borboly Csaba, privitoare la consultarea acestei comunităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*