Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I și-a deschis filială și la Iași

Acum când problema istoriei naționale este dezbătută intens, mai ales în educație, ideea înființării acestei filiale a Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I din București a plecat de la militarii din garnizoană și din mediul academic ieșean, fiind transpusă în practică într-un timp relativ scurt. Inițiativa fiind sprijinită de conducerea Ministerului Apărării Naționale şi de structurilor subordinate, s-a transformat destul de repede în realitate. În toamna anului trecut a și avut loc festivitatea de inaugurare a muzeului ieșean, situat pe bulevardul Carol I, nr.7, la sediul Cercului Militar Iaşi. Acum, ieșenii și turiștii capitalei istorice a Moldovei, atunci când vizitează vestitul Copou, se vor putea opri o clipă lângă Cercul Militar, vizavi de Spitalul Militar, pentru a cunoaște frânturi din istoria militară a Iașului și a Moldovei. Îi întâmpină o colecție frumoasă de piese de artilerie, în parc, și exponate alese cu grijă și suflet de muzeografii Muzeului Militar Național, în expoziția permanentă. Au participat la eveniment cadre militare active, în rezervă și retragere, veterani de război, reprezentanți ai autorităților publice locale și ai mediului academic ieșean, precum și un numeros public.

Militarii Batalionului 151 Infanterie Lupii Negri, cunoscuți pentru modul exemplar în care și-au îndeplinit misiunile externe în ultimii ani, au prezentat onorul. A fost oficiat serviciul religios atât în rit ortodox, cât și romano-catolic, după care s-au susținut alocuțiuni. Un moment deosebit a fost omagierea colonelului (ret) Mihai Cruceanu, care a împlinit, în aceeași zi, frumoasa vârstă de 100 de ani, fiind unul dintre puţinii centenari în viaţă, ce a luptat în cel de Al Doilea Război Mondial. Elevii Şcolii Gimnaziale Paradis, din Iaşi, au donat muzeului nou înființat o replică a Drapelului de luptă al Regimentului 15 Infanterie Războieni, din 1927. „Am participat cu multă plăcere la acest eveniment. Este rodul dedicării unor oameni care iubesc cu adevărat tot ceea ce înseamnă istoria naţională, dar şi militară, a spus generalul Ciucă. Festivitatea a fost organizată de Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt şi Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi, Consiliului Judeţean Iaşi şi a partenerilor proiectului. În încheiere, Muzica militară a garnizoanei Iași, Corul Marii Uniri al Ateneului Iași și elevii Şcolii Gimnaziale Paradis au susținut un concert. „Această filială a fost înfiinţată în semn de respect şi cinstire pentru jertfa armatei române în Războiul de Întregire şi pentru rolul pe care l-a avut Iaşul, capitala celor trei uniri, 1600, 1859 şi 1918. A fost capitală de război, între anii 1916 și 1918, a rezistenţei până la capăt, aşa cum spunea marele istoric Nicolae Iorga”, a declarat directorul filialei Iași a Muzeului Militar Național, colonelul (r) Dan Prisecaru.

Acum, alături de filialele Muzeului Militar Național de la Bacău, Cluj-Napoca, Constanța și Oradea, vom avea încă una la Iași. Fie că veți alege să admirați bătrânii „lei” ai artileriei din ultimul veac de la exterior, sau veți dori să treceți pragul „casei comandantului” pentru a privi cum povestea se îngemănează din artefactele militare expuse, suntem siguri că experiența vizitării noului muzeu va fi una de neuitat. Unii dintre domniile voastre care sunt „leaturi mai vechi” vor putea chiar trăi aduceri aminte văzând acum expuse piesele de armament sau echipament pe care le-au mânuit sau purtat în vremea când „erau în armată”. Expoziția muzeală este, după cum bine v-ați dat seama, compusă din expoziția interioară în pavilionul de expunere și expoziția exterioară de tehnică de artilerie din parcul creat în acest scop. Este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat, pe lângă atâtea altele pe care ni le oferă fosta capitală moldavă, municipiul Iași. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*