Cateva dintre efectele boomerang ale sanctiunilor Washingtonului

Operatiunile militare din Ucraina, in plina desfasurare, sunt într-atât de complexe și de imprevizibile, au atât de multe si de grave implicatii in vasta arie care se intinde între geopolitica mondială și dramele umane ale populației civile, încât analistii militari evită să se pronunțe nici măcar asupra evoluțiilor imediate ale conflagratiei. În schimb, economiștii, sociologii si experții în diferite alte discipline se dezlănțuie in previziuni asupra perspectivelor lumii de mâine, când întreaga lume spera fierbinte că se va reinstaura pacea.

Cum se va putea normaliza viața lumii și, înainte de aceasta, care vor fi consecintele avalanșei de sancțiuni instituite de Statele Unite si aliații lor Federației Ruse, dar care vor avea efecte devastatoare asupra întregii vieți internaționale și vor afecta, într-un fel sau altul, viața cotidiană de fiecaruia dintre noi? „Ar fi poate tentant să credem că războiul din Ucraina va avea doar un impact economic și financiar minor la nivel global, având în vedere că Rusia reprezintă doar 3% din economia mondială. Dar factorii de decizie și analiștii financiari trebuie să evite astfel de iluzii – avertizează celebrul economist american Nouriel Roubini. In câteva luni, tensiunile internationale au cunoscut o escaladare majoră a celui de-al doilea război rece, iar „omenirea a intrat într-o depresiune geopolitică care va avea consecințe economice și financiare masive cu mult dincolo de Ucraina”, subliniază Roubini.

Consecințele economice ale conflictului deschis din Ucraina „se vor materializa mai lent și mult mai puțin dramatic” – opineaza universitarul american Jason Furman. Războiul în sine este o tragedie pentru cele doua popoare și, în general, pentru ordinea mondială. Iar când are loc un eveniment de acest tip, se așteaptă ca efectele sale să fie resimțite cu aceeași intensitate în toate dimensiunile, inclusiv în cele economice. Dar nu așa funcționează economia. Piețele financiare au reacționat rapid la știrile despre invazia rusă. Indicele mondial MSCI, unul dintre principalii indici bursieri, a scăzut, prețul barilului de petrol a sărit peste o sută de dolari, iar în Europa pretul gazelor naturale a crescut si el spectaculos. Creșterea prețurilor la energie va avea repercusiuni asupra economiei globale. Europa este deosebit de vulnerabilă” – constata economistul american, care explica: „40 la sută din gazele naturale consumate în Europa sosesc din Rusia, prin conducte. Rusia poate închide robinetele și instantaneu nu vom avea suficientă căldură, electricitate. Atunci va începe reacția „domino”, deoarece agricultura nu poate funcționa fără gaz, care reprezintă 80 la sută din costul îngrășămintelor, iar fără îngrășământ, nu vom mai avea grâu și gospodariile vor rămâne rapid fără alimente. Vor trebui sacrificate animalele, rafturile supermarketurilor vor fi golite etc.”

Pe langa problema uriașă a dependenței de petrolul rusesc (Rusia este al treilea producător mondial de petrol), mult mai problematic este gazul, pentru care nu există substitut. Gazul vine doar prin nave uriașe sau prin conducte, care durează ani să fie construite. „Pe scurt, gazele naturale sunt cu adevărat un dezastru, mai ales că marea majoritate a conductelor care aduc gaze în Europa traversează… Ucraina!” Asadar, dacă Rusia taie robinetele de gaz și/sau petrol, prețurile petrolului și gazelor vor crește brusc. Acest lucru va duce la creșterea tuturor prețurilor, deoarece tot ce se consuma e fabricat sau transportat folosind hidrocarburi. Spre deosebire de inflația „normală” în care creșterile de preț si salarii sunt corelate, va aparea „stagflația”, adica creșterea si a prețurilor, și a șomajului. Un risc incalculabil va prezenta Internetul, continua economistul american. Rusia, sustine el, poate paraliza rețelele noastre cu atacuri cibernetice masive sau, pur și simplu, submarinele sale vor tăia cablurile intercontinentale de pe fundul oceanelor care asigura funcționarea Internetului.

„Această ultimă opțiune este si cea mai simplă, dar și cea mai terifiantă (pe lângă războiul nuclear)” – subliniaza autorul citat. “În total, continua el, există doar 370 de cabluri de internet în lume care conectează continentele între ele. Majoritatea sunt situate între Europa și America, mai precis New York-ul. Ele sunt esențiale pentru buna funcționare a băncilor, comunicațiilor, comerțului. Daca tăiați în zece puncte cablurile, Google, Facebook, Amazon, Whatsapp vor fi inaccesibile. Bursele se vor opri, cardul dvs. de credit nu va mai funcționa” – își încheie universitarul american previziunile sale apocaliptice dar cât se poate de argumentate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*