Tâlhărie pe față cu zâmbet de călugăr pomădat…

În primele luni ale anului 2024, Guvernul Ciolacu a cheltuit cu 57,29 miliarde de lei mai mult decât a încasat la buget. Este un deficit. Este un deficit bugetar de 3,24 la sută din PIB, unul care depășește deja ținta de deficit bugetar anual, care este de trei procente. Posibil să ajungă la zece procente la finalul anului, ceea ce ar reprezenta o recidivă, anul trecut fiind vorba de un deficit de 6,5 la sută. Asta înseamnă posibile sancțiuni de la UE, ca de exemplu înghețarea unor fonduri europene, din PNRR sau din programul de coeziune. N-o să îl apuce austeritatea pe Ciolacu în an electoral. El va continua să arunce cu bani (că altceva nu știe): – în aparatul bugetar supra – dimensionat; – în arme vechi și muniție depășită; – în deplasările inutile sau în interes personal ale lui Iohannis (omul se visează șef la NATO, șef la Comisia Europeană, șef al Alianței Solare, ceva de genul, dar neapărat șef); – în serviciile secrete; – în pensiile speciale ale statului paralel și polițienesc; – în ajutoarele de stat pentru multinaționale; – în subvențiile pentru speculatorii din energia „regenerabilă”.

Desigur, Ciolacu va tolera în continuare „optimizarea” fiscală comisă de companiile cu cifre uriașe de afaceri și pierderi care le depășesc, chestii coafate din contabilitate, cu semnături de la consultanții „big” care practică și lobby, și sponsorizare politică, și ușa rotativă (revolving door). Că doar nu s-o duce acum Ciolacu peste Coca – Cola, Kauffland – Lidl, Profi, Enel, Liberty Steel Galați, cu care a tăiat panglici, să le ceară banii aruncați peste graniță și să îi amendeze cu patru la sută din cifra de afaceri pentru abuz de poziție dominantă și uzanțe comerciale necinstite.

Nu, Ciolacu se va duce, de fapt, după cetățeanul de rând, suspectul de serviciu, care are salariul minim pe economie pe cartea de muncă și mai face ore sau job-uri suplimentare, că nu se descurcă altfel cu costul supraviețuirii sau cu costurile umflate ale creditelor.
Se va după lucrătorul în străinătate care trimite bani acasă. Se va duce și după influencerul care face bani pe tik tok, după cel care își pune casa pe airbnb, după pizza delivery boy, după țăranul din piață. Pe toți îi va impozita cu 70 la sută pe „venituri din surse neidentificate”, ca să arate lumii că e un dur care strânge șurubul și poartă curea lată, ce bărbat era odată…

Chestia e că Ciolacu va băga bugetul și economia într-un oribil cerc vicios. Pentru că nu vor mai fi bani de salarii bugetare și de măriri de pensii (notă: numai această măsură, amânată pentru 1 septembrie a.c., înseamnă un efort bugetar suplimentar de 35-50 de miliarde de lei), guvernul Ciolacu va sista investițiile, plățile pentru lucrările publice deja executate și compensările la facturile de energie casnică. Dacă face asta, va determina o inflație cu cifra trei în față, după propria expresie. Adică, vom avea inflație de peste 30 la sută. Asta înseamnă că, cei 1000 de lei pe care îi faci luna asta vor mai valora 700 de lei la anul. Furt. Tâlhărie pe față și cu zâmbetul de călugăr pomădat pe față.

Alternativ, guvernul Ciolacu se va împrumuta din nou, masiv. Deja dobânzile sunt uriașe (făcând fund gras banksterilor), iar gradul de îndatorare aleargă către 60 la sută din PIB, pe o traiectorie similară cu cea a Greciei, care a intrat de două ori în faliment, în 2009 și 2011, pregătindu-se acum pentru al treilea faliment. Așadar, cu asemenea guvern stabil, condus de un ins cu bacalaureatul (incert) „loat” la 38 de ani, susținut de un președinte de Senat semi-analfabet funcțional și de un președinte de republică ficus – călător – picotitor, sunt „șanse” mari de prosperitate, pace, libertate, egalitate de destin. Mergem victorios înapoi, către societatea socialistă multi-co-lateral dezvoltată și către statutul de gubernie a noii Uniuni Sovietice Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*