Ultimul tezaur dacic descoperit în zona Mediaș, de la Sibiu, din nou „acasă” la Muzeul Municipal Mediaș

În cadrul Complexului de la Mediaș se află locul unde este adăpostit tezaurul de la Șeica Mică (sec I î.Hr.), de factură dacică și romană, având elemente numismatice (monede) și de podoabă (brățări, pandantive, cercei și alte obiecte de mare valoare din argint decorate cu capete de șerpi stilizate (simbol al reînvierii, al schimbării corpurilor). Ca importanța istorică, tezaurul oferă o perspectivă prețioasă asupra vieții și culturii dacilor din acea perioadă. Este o sursă de informații despre modul în care aceștia confecționau și purtau bijuterii, precum și despre relațiile comerciale și culturale dintre daci și romani. Această comoară istorică reprezintă o fereastră către trecut și merită să fie admirată și studiată cu atenție. Aici se mai află parte din tezaurul de la Pănade (care a fost trimis în Rusia în timpul Primului Război Mondial și nu a fost niciodată returnat în întregime) și piese de ceramică populară din diferite perioade.

În anul 2019, medieșeanul Victor Dima a descoperit un alt tezaur dacic pe teritoriul municipiului, format din 54 de piese din argint (podoabe dacice cu capete de șerpi stilizate și o monedă romană ce poate ajuta la identificarea perioadei din care provine tezaurul).

Muzeul Municipal din Mediaș nefiind acreditat oficial, chiar dacă are 123 de ani de la înființare, nu a putut solicita acest tezaur pentru colecțiile sale. Acesta a ajuns pentru curățare, restaurare și conservare la Muzeului de Istorie din Sibiu, care este parte integrantă a Muzeului Naţional Brukenthal, găzduit fiind de Primăria Veche, în strada Mitropoliei nr. 2 și care a fost inaugurat în anul 1988. Prin Ordinul nr. 3.809 din 22 decembrie 2021, Ministerul Culturii aprobă acreditarea Muzeului Municipal Mediaș, ordin publicat în Monitorul Oficial nr. 17 din 6 ianuarie 2022. În baza Hotărârii Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor nr. 8.140 din 14.12.2021,în conformitate cu prevederile art. 12 din Criteriile și normele de acreditare a muzeelor și a colecțiilor publice, aprobate prin Ordinul ministrului culturii și cultelor nr. 2.057/2007,în temeiul dispozițiilor art. 18 alin. (4) din Legea muzeelor și a colecțiilor publice nr. 311/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și al prevederilor art. 11 alin. (1) și (4) din Hotărârea Guvernului nr. 90/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Culturii, cu modificările și completările ulterioare; ministrul culturii emite prezentul ordin. Articolul 1 Se acreditează Muzeul Municipal Mediaș, cu sediul în municipiul Mediaș, județul Sibiu. Articolul 2: Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

După ce a trecut de aceste proceduri legale, în anul 2021 Muzeul Municipal din Mediaș trece la solicitarea către Muzeului de Istorie din Sibiu de a returna tezaur tracic descoperit pe teritoriul municipiului în anul 2019, format din 54 de piese din argint. Tezaurul s-a „întors” pe meleagurile unde a fost descoperit, spre bucuria muzeografilor de la Muzeul Municipal din Mediaș, îmbogățind colecțiile acestuia și „chemând” iubitorii de istorie la întâlnirea cu strămoșii… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*