Primul complex de reabilitare a urșilor din România la Brașov

Sanctuarul de urși „Libearty” de la Zărnești a fost înființat în 2005, deschis publicului în 2008 și este situat în pădurea de pe dealul de la intrarea în orașul Zărnești la doi kilometri de drumul național 73A Râșnov – Zărnești – Sibiu. Se întinde pe o suprafață de 69 de hectare de pădure, fiind cea mai mare rezervație de urși bruni din lume și singura din România. Sanctuarul „Libearty” a fost creat în memoria ursoaicei Maya și este astăzi căminul a peste o sută de urși, toți salvați de la o viață crudă și abuzivă de captivitate. Majoritatea urșilor din rezervație au fost salvați din captivitate, închiși în cuști mici, mizere, fiind doar motiv de distracție pentru restaurante, hoteluri, fabrici, benzinării, circuri sau chiar mănăstiri. Inițiativa a fost minunată și a acoperit un segment de siguranță și echilibru ecologic de care era nevoie. Cine vede astăzi ursuleții cum se joacă în libertatea, are și simțământul că s-a făcut ce trebuie. Dar, pentru că aceasta a fost o inițiativă privată, iată că a apărut – cu întârziere – și „răspunsul” statului. Astfel, s-a deschis de curând primul complex de reabilitare a urșilor din România, care a fost inaugurat în luna mai 2024 pe Valea Timișului, la Brașov, de către Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Acest centru, parte a proiectului „Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”, este realizat în parteneriat cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A., Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”. Complexul va găzdui pui de urs, ursoaice cu pui și masculi maturi care creează probleme în zonele locuite și nu mai pot fi relocați din cauza comportamentului deviant. Centrul de reabilitare va fi construit pe o suprafață de 61,18 hectare, capacitatea acestuia fiind de aproximativ 100 de exemplare. „România a dovedit că este capabilă să gestioneze cea mai mare populație de urs brun din Europa și să asigure condițiile necesare ca aceasta să prospere. În Munții Carpați trăiesc între 6.400 și 7.200 de exemplare, puțin peste 40 la sută din populația de urși a Europei.

Prin acest proiect și prin măsurile luate pentru a menține o populație viguroasă de carnivore mari, inclusiv urși, dar care protejează activitățile umane din comunitățile agricole și de vânătoare, demonstrăm că România poate deveni un exemplu la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește conservarea ursului brun”, a declarat Mircea Fechet. Proiectul, finanțat prin POIM 2014-2020 și continuat prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027 (PDD), are ca obiectiv menținerea pe termen lung a stării de conservare a populației de urs brun și a habitatului său. Valoarea totală a bugetului alocat realizării complexului este de aproximativ 10 milioane de lei, din care 6,5 milioane de lei pentru lucrările de construcție, fondurile fiind nerambursabile (85 la sută fonduri europene și 15 la sută fonduri de la bugetul de stat). Până în prezent, au fost achiziționate echipamente esențiale pentru funcționarea complexului, inclusiv o dronă, două funiculare pentru hrănirea urșilor și o cușcă de transport. Lucrările pentru branșamentul electric și construcția gardului metalic perimetral sunt în derulare. Complexul va dispune și de servicii medical-veterinare de specialitate, precum și de un sistem de supraveghere foto-video perimetral. Acest proiect vine ca răspuns la nevoia de a gestiona eficient populația de urs brun din România, în contextul în care țara noastră deține peste 40 la sută din populația de urși a Europei.

Acest centru este compus din mai multe compartimente. Primul dintre compartimentele centrului va fi cel de carantină, în care animalele aduse aici vor fi ţinute 30 de zile. Un alt compartiment va fi destinat puilor orfani. Aici, urşii vor fi îngrijiţi astfel încât să poată fi eliberaţi. Practic, se va evita pe cât posibil contactul acestora cu îngrijitorii. Chiar şi hrănirea se va face astfel încât animalele să nu simtă prezenţa omului în preajmă (se vor folosi două funiculare). După ce urşii vor creşte, ei vor fi eliberaţi şi se vor putea descurca singuri. Un alt compartiment va fi destinat ursoaicelor cu pui, care sunt capturate după ce ajung să creeze probleme în zonele locuite. Acestea, în funcţie de antecedente şi de alţi factori stabiliţi de specialişti, ar putea fi eliberate după o perioadă. Va exista şi un compartiment destinat masculilor maturi, care sunt capturaţi după ce ajung să devină o problemă pentru zonele locuite de oameni şi nu mai este posibilă relocarea lor din cauza comportamentului deviant. Ne bucurăm de acest nou „cămin” al ursidelor din Carpați și sperăm că grija de care vor avea parte va face ca specia lor să nu fie una amenințată cu dispariția. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*