„Football Museum Bucharest” – primul muzeu al fotbalului din Europa de Est

În centrul Bucureștiului, pe strada Gabroveni 24, putem da fluierul de start și începe o călătorie interactivă prin istoria fotbalului mondial! „Football Museum Bucharest” este primul muzeu al fotbalului din Europa de Est, situat în Centrul Vechi al Bucureștiului într-o clădire istorică complet restaurată de 1.500 mp. Pe lângă spațiile expoziționale spectaculoase întinse pe 8 niveluri, bucurați-vă de experiențe multimedia, jocuri sau experiențe pentru copii. El este o instituție privată realizat printr-o investiție de aproximativ 1,6 milioane euro și a fost deschis pe 22 noiembrie 2022. Dacă îi veți trece pragul, veți putea descoperi lucruri uimitoare în strânsă legătură cu fenomenul fotbalului, cum ar fi evoluția mingii de fotbal din 1930 până în prezent, istoria arbitrilor, dar și tricouri purtate și alte lucruri ce au aparținut marilor legende românești și internaționale, cum ar fi: Hagi, Popescu, Maradona sau Ronaldo. Sunt pregătite colecții în premieră în România, atât temporare, cât și permanente! De fiecare dată când vei veni aici, vei găsi ceva nou, așa că te așteptăm pe terenul nostru de joc! La parterul clădirii, muzeul are magazin de suveniruri, bistro-restaurant în care veți vedea meciurile echipelor preferate în timp ce vă veți bucura de rețete delicioase, precum și de propria cafenea. Exponatele sunt minunat prezentate, cu informații scrise, atât în limba română, cât și în engleză. Aș adăuga doar un ghid audio, în care să fie prezentate și mai multe informații.. în mai multe limbi. Pentru că poziția excelentă a muzeului, strategică, din Centrul Vechi, este ideală pentru turiștii străini. Ca orice muzeu ce se respectă, ai posibilitatea de a lăsa bagajele într-un vestiar. Acest lucru este gratuit, iar copii, mici sau mari, își pot încerca abilitățile la o masă de fotbal. Ne așteaptă cinci etaje de fotbal pur, pentru a fi explorate.

Turul începe cu „Romanian Room”, o sală rezervată istoriei fotbalului românesc. Pe centru avem două vitrine ce formează numărul 10, rezervat lui Gheorghe Hagi, regele fotbalului nostru. Aici sunt prezentate câteva tricouri purtate de acesta pe parcursul carierei sale. Pe „extreme” sunt tricourile altor fotbaliști de legendă ai naționalei noastre, din mai multe epoci. Tot aici găsim fanioane, insigne, sau alte obiecte asociate cu echipe românești, cu arbitri, sau fotbaliști. Un colț al camerei este rezervat jurnalismului sportiv, mai exact „Gazetei Sporturilor”. Vedem aici și o copie a primei ediții a publicației, din 1924. Urcăm un etaj și ajungem la „Experience Room”. Pășim practic pe gazonul de joc, flancat de tricourile de joc ale unor jucători legendari ai fotbalului mondial. Vă spun doar de brazilianul Ronaldo și Zlatan Ibrahimovici și cred că deja v-am atras atenția. Celor doi se alătură multe-multe alte nume de legendă, pe care vă las să le descoperiți singuri. Atenție însă… multe dintre colecții sunt temporare, ceea ce înseamnă cu exponatele se vor schimba periodic, probabil la trei-patru luni. Deci muzeul este într-o continuă schimbare.

Ecranul uriaș, alături de numeroase leduri au rolul de a teleporta direct pe stadion. Sunt prezentate momente de pe marile stadioane ale lumii, cât și ale României, iar diverse galerii se succed. Dacă ai norocul ca echipa ta preferată să fie între ele, sigur rămâi cu pielea de găină. Galeria Rapidului încheie succesiunea de imagini. Urmează „International Room”, unde găsim și mai multe tricouri purtate și semnate de jucători fantastici. În special străini. Tot aici avem o incursiune prin istoria Cupei Mondiale. Putem vedea cum au evoluat mingiile de fotbal, de la primul Campionat Mondial, din 1930, până la turneul final din 2022. Dar și ghetele de fotbal, unde găsim replici ale „bocancilor” purtați de fotbaliști în urmă cu 100 de ani. Ajungem la „Camera Interactivă”, probabil preferata celor mici. Aici îți poți testa calitățile de goalkeeper, pe un simulator. De asemenea ai șansa de a sta în sala de conferință, unde lași impresiile tale despre meci în fața jurnaștilor.Dacă dorești, poți să încerci meseria de comentator sportiv. Toată experiența este salvată și îți este trimisă. Din păcate, în momentul vizitei noastre erau niște dificultăți tehnice și nu ne-am putut bucura de acest beneficiu. Se întâmplă, iar eu sunt sigur că toate aceste mici probleme vor fi remediate curând.

În centrul camerei se află o sferă formată din numeroase leduri. Aici se succes imagini de la turneele finale de Campionat Mondial. Ajungem în cele din urmă la ultimul nivel al muzeului, „Practice Room”. Aici te transpui în rolul de fotbalist și îți testezi șutul. Învinge portarul la „penalty corner”, sau măsoară viteza șutului tău. Reveniți la parter, puteți face o pauză la cafenea, sau la bistro. Acesta este amenajat superb pentru a viziona un meci alături de prieteni. Nu este necesar să achitați taxa de intrare la muzeu pentru accesul aici. Ultima oprire trebuie să fie la Fan Shop, de unde aveți posibilitatea să cumpărați un suvenir cu Muzeul Fotbalului, sau chiar un tricou al echipei favorite din Liga 1. Veți lua apoi contact cu realitatea încărcați cu o pleiadă de amintiri frumoase și retrăiri ale momentelor de neuitat din acest minunat sport cu balonul rotund, fotbalul… În continuarea acestei minunate inițiative, poate apărea în continuare un „Muzeu al Sportului Românesc” ce poate adăposti medaliile și trofeele obținute în timp de echipele naționale la competiții internaționale. Sper să se îndeplinească cât mai curând și această dorință nu doar a mea… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*