Un reper important pe traseul turistic al Olteniei: Casa Memorială „Amza Pellea” din Băilești (jud. Dolj)

Acum cinci ani am vizitat Casa Memorială „Amza Pellea” din Băilești (jud. Dolj), admirând obiectele dragi marelui actor, afișele și colajele cu imagini din filme. Am scris și câteva rânduri în Cartea de Onoare. Amintirile au fost putenice, pentru că jucând la Teatrul de Comedie din București, în spectacolul „Pălăria” (regia Horațiu Mălăele), am purtat pe parcursul tuturor spectacolelor o pereche de cismulițe în interiorul cărora scria cu creion chimic „Amza”. Am călcat cumva pe urmele lui… Într-o inițiativă lăudabilă, pe parcursul anului 2023, Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, a realizat lucrări de renovare a Casei Memoriale „Amza Pellea” din Băilești, locuință construită în anul 1908 care dispune de arhitectură caracteristică începutului de secol XX. Au fost realizate lucrări de reparații la acoperiș, refacere tencuieli interioare la pereți și tavane, refacere instalație electrică. De asemenea, s-au executat lucrări de hidroizolație, gen de lucrare tehnică folosită cu predilecție în cazul imobilelor monument istoric. Au fost efectuate lucrări pentru refacerea tencuielilor exterioare avându-se în vedere, totodată, și refacerea tuturor elementelor decorative exterioare. Stucaturile care nu au putut fi conservate au fost refăcute prin realizarea unor mulaje. De asemenea, a fost înlocuită tocăria la uși și ferestre, identică cu cea originală, s-a executat branșamentul imobilului la rețeaua de apă și canalizare a municipiului Băilești, cât și alte lucrări specifice.

În încăperile imobilului au fost amenajate expoziții în memoria marelui actor Amza Pellea (1931 – 1983), conținând atât obiecte personale, afișe de filme, cât și o colecție cu arme și recuzită din filme și piesele de teatru jucate. Totodată va fi expus și premiul obținut de Amza Pellea, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru interpretarea din filmul „Osânda” și medalia „Jubileul promoției de aur a teatrului românesc 1956-2006”. Inaugurarea inițială a „Casei Memoriale Amza Pellea” a fost făcută cu ani în urmă. Mai exact, în august 2008. De atunci, casa a putut fi vizitată în întregime, dormitorul, holul și biroul fiind deschise publicului, contra unei taxe de vizitare. Cu toate acestea, până acum, fațada nu fusese refăcută. O renovare era mai mult decât necesară.

Deschiderea oficială a Casei Memoriale „Amza Pellea” a avut loc pe data de 7 aprilie 2024, chiar de ziua nașterii a actorului, în prezența fiicei sale, actrița Oana Pellea și a altor personalități marcante din lumea teatrului și filmului românesc. Toți cei interesați au fost invitați să se alăture în acest moment deosebit pentru a sărbători viața și opera unuia dintre cei mai iubiți și respectați actori români. De asemenea, odată cu inaugurarea ca punct muzeal și turistic, publicul va avea ocazia să admire și o expoziție digitală. În plus, „noi” obiecte personale care au fost ale lui Amza Pellea vor fi prezentate pentru prima oară publicului. Începând cu ora 20.00, în Parcul Tineretului din Băilești a avut loc și proiecția filmului „Nea Mărin miliardar” (regia Sergiu Nicolaescu), la care au participat câteva sute de iubitori ai celei de a șaptea arte. (G.V.G)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*