Jocuri estivale pe hartă

O publicație europeană mai puțin cunoscută, „La Liste”, prevede că, în mai puțin de o sută de ani, vor dispărea zece țări. Nu din cauza globalizării, sau a integrarilor de tot felul, cum s-ar grăbi poate unii să numească vinovatul. Va fi vorba de – să zicem – „cauze naturale”. Adică: încălzirea globală, catastrofe naturale, tensiuni politice naționale și internaționale etc.

Cu câțiva ani în urmă, o altă publicație, din Belgia, făcea o profeție și mai tranșantă, dar și mai riscantă. „Până în 2020 vor dispărea zece țări” – anunța la 22 ianuarie 2016 , într-un titlu ziarul electronic sudinfo.be, dispariția celor zece fiind explicată, de data această, doar prin cauze economice și politice: economie deficitară, diferențe culturale ireconciliabile, diviziuni tribale și religioase, mișcări pentru independență, rebeliune, poluare, seceta…

Surpriza clasamentului nu sunt Maldivele, cea mai primejduită, căci va fi acoperită de apele oceanului, ci… Statele Unite ale Americii, care, explică alcătuitorii (nedeclarați) ai clasamentului, se vor scinda ca urmare a „veleităților autonomiste ale unor state ca Texas și Alaska”. Amenințate de sciziune ar fi și alte mari puteri ale momentului: Marea Britanie (locul 3) și China (locul 7).

Un alt top apocaliptic, dar mult mai riguros argumentat, alcătuiește „Massachusetts Institute of Technology” (MIT) care avertizează asupra țărilor ce vor deveni „nelocuibile” în 2070 din cauza încălzirii globale. Regiunile cele mai afectate vor fi nordul Chinei, Bangladesh, Pakistan, zone din India și din Asia de sud-est, regiunea Golfului (Emiratele, Qatar).

Site-ul francez „2min30.fr” nominalizează, și el, „Zece țări care nu vor mai exista peste câțiva ani”. Ele sunt, în ordine inversă prevăzută dispariției: Insulele Kiribati, Olanda, Marea Britanie, Canada, Taiwan, Coreea de Nord, Palestina, Sudanul de Sud, Haiti, iar pe locul întâi, Sealand, o platformă marină care s-a declarat principat independent. Aici previziunea chiar s-a împlinit, căci legislația britanică a inclus de urgență „principatul” în componența comitatului Essex.

Și, în sfârșit, încă un clasament al posibilelor modificări pe harta politică a următoarelor decenii, tot din revista „La Liste”: 1. Olanda (sub ape), 2. Marea Britanie (scindare), 3. Belgia (scindare), 4. Canada (scindare), 5. Kiribati (sub ape), 6. SUA (scindare), 7. Taiwan (alipire la China), 8. Coreea de Nord (reunificare), 9. Sudanul de Sud (subdezvoltare, fără resurse), 10. Palestina (după estimări occidentale).

Jocurile și speculațiile pe hartă sunt mai degrabă uneori sensibile și pot deveni periculoase, dar ca exercițiu intelectual estival, încă agreabile și – e de sperat – suportabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*