Crucea lui Ilieșiu…

Domnule profesor ION COJA, recent spuneați, vă citez:  „Mă îngrijorează problema musulmanilor în primul rând ca european. Europa este amenințată! Nu cred că vor veni musulmani în hoarde, cu sutele sau cu miile, în România! Iar musulmanii care ne sunt repartizați, „cota” noastră, nu vor ajunge la noi. Se vor întoarce de unde au venit, căci ei visează la Germania și Suedia!… Cel puțin deocamdată.

Invazia recentă sper că a trezit energiile adormite ale Europei. Așa cum ideea unei geamii în București a primit reacția noastră și a rămas numai ca dovadă că politicienii noștri nu au limite în disponibilitatea lor de a-și trăda Țara și Neamul. Ponta și-a arătat arama mai mult ca oricând. Și nu numai el! Propunerea lui Sorin Ilieșiu, privind ridicarea unei cruci monumentale, trebuie sprijinită și din această perspectivă! Nu facem geamia, dar ridicăm o cruce care cu cât va fi mai mare cu atât va fi mai bine, căci nu încadrarea în peisaj este importantă, ci simbolul! Iar simbolul este cu atât mai grăitor cu cât se încadrează mai puțin.

Nu este un „obiect” estetic, care înfrumusețează orașul, ci o declarație de identitate care să iasă în calea tuturor celor ce vor călca prin București! O punem în locul cel mai aglomerat ca să se știe că ne e la suflet, că nu e de conceput sufletul românesc fără cruce, fără credința în Iisus!”. Vă invit la o discuție pe tema monumentului propus de domnul SORIN ILIEȘIU. Ce aveți de spus?

– Mai înainte de orice aș face o corectură: numele ILIEȘIU se pronunță corect în patru silabe: I-LI-E-ȘIU. Cu accent pe E! Căci este vorba de numele ILIEȘ sau ILIEȘU, care, din rațiuni „savante”, a fost scris așa cum îl scrie și domnul senator, obligat să păstreze grafia numelui său stabilită cu vreo trei-patru generații în urmă. La fel se pronunță RO-TA-RIU, CA-DA-RIU sau PĂ-CU-RA-RIU, cu accent pe A. E nevoie de această precizare, pentru că mulți vor vorbi despre „Crucea lui Ilieșiu” și este bine să pronunțăm corect, românește, să nu ne expunem unor comentarii răutăcioase și ușor de evitat. Mai ales dacă propunerea prinde viață și va fi ridicată Crucea. Doamne, ajută!

Deci sunteți de acord cu ridicarea acestui monument! Care ar fi argumentele?

 – Îți pot prezenta argumentele mele, de ce sunt eu încântat de ridicarea crucii!…

 – Vă ascult!

– După cum știi, până la începutul anilor 50, în Piața Universității era monumentul lui Ion C. Brătianu, marele politician, marele naționalist pașoptist. Comuniștii, mai exact spus kominterniștii din PCR, nu aveau nimic comun cu ceea ce putea să semnifice pentru orice român monumentul celui care a generat dinastia Brătienilor, dinastie de prim-miniștri care au făcut pentru România mai mult chiar decât dinastia regilor din aceeași perioadă, Hohenzollernii! Kominterniștii care au demolat și dat la topit statuia lui Ion C. Brătianu nu aveau nimic comun cu idealurile Brătienilor!…

I-au deranjat pe bolșevici acele idealuri? I-a deranjat pe cominterniști ce putea să semnifice statuia unui Brătianu pentru orice român?! Atunci hai să punem în locul lui Ion C. Brătianu un monument care să semnifice chiar mult mai mult decât putea să semnifice acea statuie distrusă de fiii întunericului! Punem o cruce! Crucea! A cărei simbolistică include și simbolistica unui monument dedicat Brătienilor, dedicat unui erou al Neamului. Cu alte cuvinte, prin ridicarea Crucii punem la loc monumentul lui Brătianu, semnificațiile acestuia, prezente toate în buchetul mult mai cuprinzător de semnficații pe care le va purta Crucea de la Universitate, Crucea lui Ilieș!…

Interesantă viziune!

– Nu m-ar deranja să știu că ridicăm cea mai mare cruce din lume sau măcar din România, ceea ce ar corespunde unui adevăr despre care vorbim prea puțin: suntem un neam de oameni credincioși, cei mai credincioși din Europa, cei mai legați de tradiția și valorile creștine. A sosit timpul ca acest adevăr să-l facem sensibil și pentru retina ochiului dinafară: Crucea lui Ilieș și Catedrala Neamului… Am trecut azi din nou pe dealul Spirii și m-am oprit să mă bucur văzândo-o cum crește.

Cred că va fi o reușită, o clădire imensă, dar sveltă și bine proporționată! O veritabilă revanșă pe care ne-o luăm! Repet ce am mai spus de câteva ori, cu dovezi și argumente: ortodoxia românească, ca instituție și comunitate de credincioși, este cea mai reprezentativă pentru toată ortodoxia! Când vrei, discutăm și acest subiect! Până atunci să-l felicităm pe domnul senator Sorin Ilieșiu că a avut inspirația și tenacitatea de a promova proiectul de lege în cauză! Este foarte potrivit, oportun, la zi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*