„Mai bune să fii urât pentru ceea ce ești, decât să fii iubit pentru ceea ce nu ești!”

Actorul Răzvan Ioan Dragu este bucureștean de când se știe. A învăţat la Colegiul Național „Octav Onicescu” și a urmat cursurile Facultății de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret din București, la clasa profesorilor Lucia Mureșan, Mircea Constatinescu și George Grigore. A urmat deasemenea în cadrul aceleiași universități de elită și cursurile de masterat „Artă teatrală”, la clasa profesoarei Adriana Popovici. Și-a început pleiada de personaje pe care o va interpreta de-a lungul timpului cu celebrul Vrăjitor din Oz, pe scena Centrului Cultural „Ion Manu” din orașul Otopeni. În perioada 15 – 19 iunie 2009 a participat la Gala absolvenţilor Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii „Spiru Haret” găzduită de Teatrul Foarte Mic din Bucureşti, cu spectacolul „Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni. Din distribuţie au făcut parte actorii: Simona Leonte, Gabriela Marin, Ioana Mihăilă, Andreea Lupşa, Carolina Vasile, Raisa Demit, Andra Gheorghe, Octavian Ştefan, Alexandru Coman, Traian Măicănescu, Răzvan Dragu, Al-Hourani Usama, Ninel Petrache, Dan Murzea, Alin Popescu, Marius Mihai, Massimiliano Nugnes (anul I, clasa prof. univ. dr. Constantin Codrescu; aceeași facultate). Dacă ar fi întrebat ce este, Răzvan ar răspunde cu nonșalanță,  că este în primul rând „artist la Scena vieții”.

Actor la Teatrul Metropolis, dar și la Centrul Cultural pentru U.N.E.S.C.O. „Nicolae Bălcescu”, el a fost și Profesor de actorie la Centrul Cultural „Casa Artelor” din sectorul 3 (Casa Eliad). A fost și Căpitan la Green Bee Project. „Green Bee” este un proiect unic în România realizat de Asociația Green Revolution și Kaufland România și  se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6-14 ani din București și județul Ilfov. Obiectivul „Green Bee” este de a schimba atitudinea față de mediu, prin încurajarea gesturilor eco încă din copilărie. Mai exact, nava aterizată în Parcul Tineretului și îi duce pe copii într-o călătorie uimitoare în spațiul cosmic. Pe tot parcursul călătoriei, ecologia este explicată pe înțelesul copiilor, iar procesul de educare și de fixare a informațiilor se realizează prin intermediul unor jocuri și activități interactive. Fiecare participant devenit mic astronaut, va trebui să urmeze ordinele Căpitanului Raxo și să contribuie la succesul misiunii. De cunoștințele și aptitudinile fiecărui participant va depinde succesul Misiunii Spațiale.

Actorul Răzvan Ioan Dragu cântă și scrie versuri, iar din lirica sa putem aminti poezia „Am 1000 de fețe”:

Am peste 1000 de fețe

Arse,

Sculptate, zâmbind.

Nici eu nu le știu…

Știu că îmi place să

Îmi înfig mâinile în pâine

Și să amestec salata de vinete

Cu dulceață de nopți pierdute.

 

Am peste 1000 de fețe,

Și știu că tristețea

Nu dispare în somn.

 

Am peste 1000 de fețe

Și totuși,

Niciodată nu am fața potrivită

În situația potrivită.

 

Pe străzi îngropate în fum,

Mă-ntrebi ce mai fac.

Din reflex își răspund

Și îmi las ochii să se cațere

Până la ai tăi…

 

Te strivesc sub picioare

Și fug printre munți de gunoaie

Și pisicile lor în călduri.

 

Sunt pe drumul cel bun!

Mai am 998 de fețe de mutilat

Și voi ajunge să port doar una.

 

Numai că din păcate, ultima

Este cea a morții…

Asta e!

 

La Centrul Cultural pentru U.N.E.S.C.O. „Nicolae Bălcescu” a jucat și joacă în numeroase spectacole dintre care putem aminti: „Maria Tănase” (regia Mălina Andrei; premiera 2009), „Edith” (regia Mălina Andrei; colaborare cu Teatrul Gestual Art), „Paganini” de Mick Davis (Teatrul Metropolis), „Vizită și Dl.Goe” de Ion Luca Caragiale (CCUNB; regia Claudia Negroiu), „O seară furtunoasă” de Ion Luca Caragiale (CCUNB; regia  Claudia Negroiu; colaborare și cu Teatrul „În culise”, Teatrul Luni (Green Hours)),  „Fata moșului și Fata babei” (regia  Claudia Negroiu), „Fetița cu chibrituri” de Claudia Negroiu (regia Claudia Negroiu; colaborare și cu Godot Cafe-Teatru), „O lădiță cu povești sau de-a Hansel și Gretel” de Claudia Negroiu (regia Claudia Negroiu). Răzvan Dragu a colaborat și la alte proiecte culturale, precum „Atenție, trec îngeri!” (Teatrul Alandala), „Peter Pan și Pirații” de James Mattew Barrie (regia Cosmina Dobrotă; Godot Cafe-Teatru), „Dubee Doo și Tărâmul Fermecat” (Godot Cafe-Teatru).

Prezența sa ca actor în lumea filmului de artă poate fi consemnată prin prezența în distribuția producției „Veni. Vidi, Fugi: I came, I saw, I fled”, (30 min.; comedie, dramă, scurt-metraj) din anul 2016, în care mai joacă Maia Morgenstern, Dorian Boguță, Raluca Aprodu, Paul Octavian, Constatin Florescu, Geo Dobre, Gabriela Marin (absolventă și ea de Spiru Haret) și alți actori. Regia este semnată de Robert Eugen Popa. Scenariu: Timothy M. Brice, Robert Eugen Popa. Sinopsis film: Să fii corigent la Latină nu e bine, dar să greșești în iubire e îngrozitor. K este disperat și așteaptă ajutor din partea poetului latin Ovidiu, care să-l învețe latina, arta iubirii și, mai ales, cum să scape din România comunistă. Producători: Anabasis Vision Productions, Cameleon Film și Silver Bullet. Festivaluri la care a fost prezentat și premiile pe care le-a luat: 2016 – Arte Non Stop – Internațional Festival Buenos Aires – Argentina (premiu – Cea mai bună actriță (Maia Morgenstern) pt. film de mediumetraj); 2016 – Sydney Indie Film Festival (Cea mai bună actriță în rol secundar: Maia Morgenstern); 2017 – Jaipur – Cel mai bun scenariu de scurtmetraj; Trivia – Selectat la Cyprus International Film Festival 2016, Los Angeles Cinefest 2016, Montecatini Filmvideo – International Short Film Festival 2016, Bridges International Film Festival Nafphyo – Greece – 2016, etc..

Dar nu doar arta în forma sa clasică este abordată cu nonșalanță de actorul Răzvan Dragu. Iată că îl întâlnim și în activități dedicate unor cauze umanitare. Astfel demn de consemnat este și prezența sa în cadrul unor momente artistice „cu pantomimă și statui vivante” organizate la metrou, într-o campanie de conștientizare în privința bolii Parkinson (2018). Alături de acesta au mai fost prezenți în cadrul acestei acțiuni umanitare și actorii Carolina Vasile, Gabriela Marin şi Gabriel Costan, toți absolvenți ai Facultății de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret din București. Actorii au realizat mini-scenete în care au ilustrat, cu ajutorul pantomimei şi al momentelor de statui vivante, modul în care vieţile unor oameni obişnuiţi sunt afectate de boala Parkinson. Locurile de desfăşurare a evenimentelor au fost: staţia de metrou Piaţa Unirii 2, intrarea dinspre Magazinul Unirii, staţia de metrou Piaţa Unirii 1 şi staţia de metrou Pipera. Aceste momente artistice au avut loc în cadrul campaniei de conştientizare „Boala Parkinson îţi dă lumea peste cap” iniţiată de Asociaţia de Luptă Împotriva Bolii Parkinson.

Așa înțeleg să se implice în viața cetății absolvenții Facultății de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret din București, fiind prezenți acolo unde societatea le cere. Așa  înțelege actorul Răzvan Dragu să își trăiască viața: scriind poezii, jucând teatru sau film, sau intervenind în acțiuni umanitare. Vivat, crescat, floreat!

Să încheiem cu versurile lui Răzvan Dragu din poezia „Mai lasă de la tine, Doamne!”:

„Ajută-mă să trec peste munți

Atunci când privesc în apă.

Mai lasă de la tine, Doamne

Și iartă-mă că nu mai sunt copil.

 

Ajută-mă să spun ce simt, nu ce gândesc

Și suflă peste jarul din mine.

Mai lasă de la tine, Doamne

Și-ntinde mâna când ți-o cer.

 

Ajută-mă să le arăt cât îi iubesc

Și topește-mi armura și limba.

Mai lasă de la tine, Doamne

Și dă-mi un semn când plutesc.

 

Ajută-mă să merg înainte

Și să nu plâng când mă uit înapoi.

Mai lasă de la tine, Doamne

Și iartă-mă că nu mai sunt un copil.

 

Ajută-mă să zâmbesc oricui

Și să fiu eu mereu.

Mai lasă de la tine, Doamne

Și-ntinde mâna când ți-o cer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*