Berta Maria Moldoveanu: când talentul nu ține cont de vârstă

Reprezentări de flori, peisaje din diverse anotimpuri, biserici, mănăstiri și ulițe ale satelor românești sunt redate într-un stil clasic, clădit prin tușe sigure și puternice ce ascund adevărata etate a unui tânăr talent: Berta Maria Moldoveanu.

La numai 16 ani, artista se poate mândri deja cu un palmares impresionant, realizând până în prezent optsprezece expoziții personale, în cadrul cărora a expus peste 600 de lucrări realizate în ulei pe pânză și carton, precum și numeroase premii câștigate la concursuri naționale și internaționale.

„Berta și dragostea ei” reprezintă  cea mai nouă expoziție de pictură a tinerei artiste ce continuă șirul realizărilor din cariera sa, fiind un eveniment oraganizat la Sala Dalles cu sprijinul Asociației Artiștilor Pastici din București. Cu o manieră plastică puternic influențată de profesorul său, precum și de creația lui Nicolae Grigorescu, Berta Maria Moldoveanu surprinde cu precădere în lucrări natura sub toate formele sale determinate de anotimpuri, mai exact peisajele din Bârlad, locul natal, al copilăriei, în care și locuiește în prezent.

În pofida vârstei, Berta Maria Moldoveanu nu încearcă să inoveze sau să șocheze, creând însă într-un stil matur, asumat, cuminte. Locul „obrăzniciei” este preluat de tușele de culori vibrante, pline de freamăt, consistență și dominante, nelipsite însă de armonie. Tema de bază a creației sale, peisajele bârlădene, se prezintă prin imagini sugestive, nelipsite de pitoresc, ce îmbină inocența din spirit și stângăcia specifică vârstei cu o cromatică bine gândită.

Dragostea sa pentru pictură începe la frageda vârstă de șapte ani, sub îndrumarea profesorului Eugen Iftene, cel care o ajută să își contureze propria identitate artistică. Este absolventă a Școlii de Muzică și Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bîrlad, iar in prezent este elevă a liceului „Alexandru Vlahuță”, din la același oraș, secția arte plastice.

Înarmată cu talent și perseverență și aflată permanent sub atenta urmărire și apreciere a criticilor de artă, Berta Maria Moldoveanu își indreaptă alert micii pașii spre titulatura de mare artist plastic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*