Pentru ce se cheltuiesc banii ţării!

În urmă cu vreo două săptămâni, doamna  ministru, Elena Udrea, cea care gospodăreşte fondurile băneşti ale ţării, a avut bunăvoinţa de a se opri, preţ de vreo jumătate de oră şi în capitala românismului harghitean, municipiul Topliţa. A trecut în fugă pe la noul sediu al Salvamontului ce se construieşte la Gura Secului, o investiţie absolut inutilă, întrucât există deja un astfel de centru Salvamont în Poiana Lomaşului, la poalele Călimanilor, Pe de altă parte, nu am auzit încă ca în munţii din jurul Topliţei, munţi de înălţime medie, cu plaiuri domoale şi păduri ce se ridică până la aproape 1800 de metri, să se fi întâmplat cazuri de accidente grave care să presupună intervenţia salvamontiştilor.

Dar ceea ce a atras nu numai atenţia topliţenilor ci şi mirarea lor deosebită este semnarea de către doamna ministru a unui program de montare în municipiul Topliţa a nu mai puţin de 60 de camere de luat vederi, din care 45 fixe şi 15 mobile, program pentru care se vor cheltui 5,8 milioane lei, bani proveniţi din fondurile europene.  Se afirmă, în documentul semnat, respectiv Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, că respectivele camere de luat vederi vor contribui ,,la creşterea siguramţei cetăţenilor”.

Noi, cetăţenii Topliţei, vorba cea ,,proşti, dar mulţi” ne tot întrebăm de atunci: cum anume cele 60 de camere de luat vederi ne vor asigura siguranţa? Şi despre ce anume siguranţă este vorba? Siguranţa noastră cea de toate zilele, cea de acasă, cea de pe stradă, cea de la serviciu?  Or, din câte se poate totuşi pricepe, vom fi mai straşnic supravegheaţi de către poliţie în deplasările noastre prin urbe, adică pe stradă, prin magazine etc. Fiecare pas făcut de la ieşirea de acasă, până la întoarcere, va fi sub control? Oare asta este ,,siguranţa” ce ni se va asigura?

Nu ştiu exact care este motivaţia acestei acţiuni, pentru care se cheltuie o groază de bani, ce s-ar fi putut folosi în cu totul alte acţiuni care să conducă la creşterea nivelului de urbanizare şi de civilizaţie, fiindcă oraşul Topliţa, deşi botezat muncipiu, nu îndeplineşte încă nici una dintre condiţiile minime obligatorii pentru un asemenea rang urban. De asemenea, oare aceşti bani nu s-ar fi putut folosi pentru dezvoltarea turismului montan, pentru punerea în valoare a condiţiilor naturale extraordinar de frumoase pe care le oferă munţii din jurul Topliţei, ca şi obiectivele turistice existente, rămase necunoscute?

Ce se ştie, de exemplu, despre schitul de la Gura Izvorului, aflat în acea minunată ,,împărăţie de frumuseţi” a Munţilor Călimani? Munţi care sunt declaraţi ,,parc naţional”! Ca să ajungi însă până acolo trebuie să străbaţi un drum forestier de nouă kilometri a ajuns într-o degradare totală.

Ce se ştie despre DJ 174/A, ce se desprinde din DN 15 (Topliţa-Borsec…), prin comuna Bilbor, spre Vatra Dornei, care ar putea deveni un traseu turistic de o mare frumuseţe? Drumul acesta ar fi şi cea mai scurtă legătură rutieră dintre Ardeal şi Bucovina, scurtând actualul traseu de pe Valea Bistriţei cu peste 100 de km! Acesta ar trebui să devină un obiectiv de interes naţional, nu local,  pentru care ar merita să se cheltuiască miloane de lei. Un asemenea obiectiv nu ar trebui lăsat la discreţia lui Borboly Csaba, preşedintele consiliului judeţean, care, dacă ar putea, ar desfiinţa tot ce este românesc în judeţul Harghita!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*