Un demagog de şcoală nouă

Toată lumea ştie că demagogul este cel care vorbeşte mai mult decât face, promite multe, dar face puţine. Este un individ lipsit de moralitate, de care toată lumea se fereşte.

Un asemenea individ este şi Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita. Iar dacă l-am numit a fi ,,de şcoală nouă”, parafrazându-l pe Caragiale, motivul este că dumnealui a crescut în sprititul noii demagogii politice pe care a practicat-o chiar de la început şi pe care o practică şi în prezent organizaţia sa de suflet – UDMR. În acest spirit au crescut şi s-au format ca politicieni aproape toţi fruntaşii udemerişti de astăzi, adevăraţi maeştri ai demagogiei politice.

Borboly Csaba ne-a obişnuit de mult cu demagogia sa ieftină, aşa că nu ne mai mirăm de minciunile pe care obişnuieşte să le spună, cu nonşalanţa demagogului ,,de rasă”, de fiecare dată când are astfel de ocazii. Una dintre acestea s-a întâmplat să fie mai zilele trecute, când a avut loc, la sediul Consiliului Judeţean Harghirta, un simpozion cu o temă mult îndrăgită de către fruntaşii udemerişti, pecemişti şi toţi ceilalţi autonomişti fruntaşi: ,,Drumul Regiunii Autonome Alto-Adige-Sudtirol din Italia, o fostă problemă – un succes actual ca regiune multilingvistică din Europa”.

La sfârşitul acestuia, la conferinţa de presă, Borboly Csaba, a făcut nişte afirmaţii,care, pe cei care cunosc realitatea din judeţ şi de la consiliul judeţean, au rămas ca la dentist. ,,Maghiarii şi românii din Harghita – a spus Borboly – trebuie să aibă un dialog real, care nu a avut loc până acum, şi asta s-a văzut în luna iunie, după deschiderea biroului de la Bruxelles şi după poziţia preşedintelui şi a partidului de guvernământ privind reorganizarea teritorială a ţării.  Atunci s-au ivit foarte multe confuzii, foarte multe probleme false, deoarece cei care stau la Bucureşti şi vorbesc despre românii şi maghiarii de aici nu au cunoştinţa locaţiei, a problemelor, a comunităţilor şi eu cred că nu este bine că se vorbeşte despre noi fără a se cunoaşte relităţile locale”.

Iată de ce, pentru ca să se pună bazele acelui ,,dialog real”, Borboly a afirmat că s-a lansat, de către instituţia pe care o conduce, un program prin care să se deschidă calea de apropiere între maghiarii şi românii din judeţ, pentru găsirea unor soluţii comune pe plan economic, cultural etc. ,,Noi credem că una dintre măsuri este să luăm deciziile aici, pe plan local, regional şi să găsim soluţii pentru toţi. De aceea noi credem că în prima fază ar trebui să cunoaştem poziţia şi opinia românilor din Harghita”, a spus Borboly.

Noi toţi, cei ce am auzit, sau am citit spusele sale, am zâmbit a râde, vorba lui Sadoveanu. Pentru că cei care nu-l cunosc pe Borboly Csaba ar putea crede că dumnealui a venit doar cu câteva zile în urmă la conducerea judeţului, astfel că este încă în afara problemlor economice, culturale şi etnice existente. Dar important este, mai ales pentru noi românii harghiteni, că dumnealui, aflat la început de drum în fruntea judeţului, crede ,,că în prima fază ar trebui să cunoaştem  poziţia şi opnia românilor”!

Ehe, ce ne-am fi bucrat dacă ne spunea treaba asta cu vreo trei ani în urmă! Atunci mai că l-am fi crezut. Fiindcă nu-l ştiam de demagog, aşa cum îl ştim acum.  Dar aşa, cine să-l mai creadă!? Poate cei de la Bucureşti care ,,nu au cunoştinţa locaţiei”. Noi, cei de aici, în nici un caz! Fiindcă este cât se poate de clar că nu doreşte nimic altceva decât să ne ducă cu preşu, cum se spune. Adică să îndruge aceleaşi şi-aceleaşi minciuni, pe care le-am auzit de atâtea ori, prin care să ne păcălească.

Oare în mintea lui Borboly Csaba ce o fi însemnând ,,în prima fază”? Până acum, de-a lungul celor trei ani de când este preşedintele judeţului, ce faze s-or fi consumat? În această perioadă nu şi-a găsit timp ca să cunoască ,,poziţia şi opinia românilor”?  Adevărul este că nici nu a dorit deloc acest lucru, din contră, de la bun început dumnealui a ignorat chiar prezenţa celor vreo 30.000 de români harghiteni. Chiar dacă a făcut unele vizite formale în zona de nord a judeţului – zona românească – adevărul este că tot ce a auzit, toate doleanţele exprimate de români au fost repede date uitării. Cum se spune: pe o ureche au intrat şi pe cealaltă au şi ieşit!

Aşa se face că localităţile româneşti din nordul judeţului au beneficiat de cele mai mici sume alocate din bugetul centralizat al statului. De exemplu, municipiul Topliţa nu a primit nici jumătate din ceea ce a primit comuna Cârţa. Asta în timp ce banii proveniţi din bugetul centralizat se cheltuiesc, cu zecile şi sutele de mii pentru activităţi precum: drumul porţilor secuieşti, excurşii cu copiii în ţinutul secuiesc, asocierea judeţului cu institutul pentru problemele minorităţilor(Cluj-Napoca), pentru întreţinerea monumentelor istorice secuieşti, dar nici un ban pentru cele româneşti; ,,uitarea” lucrărilor de modernizare a DJ 174/A , DN 15(Podul Crengii) – comuna Bilbor(12 km), începute cu mai bine de zece ani în urmă şi nefinalizate nici în prezent etc.

Acestea, ca şi multe alte exemple, cu care am putea umple pagini întregi, dovedesc că Borboly Csaba nu a dorit niciodată şi nu doreşte nici acum o colaboare reală cu românii din Harghita, cu atât mai puţin este el intersat pentru a le cunoaşte ,,poziţia şi opnia”!

O scurtă notă, apărută în ziarul ,,Informaţia Harghitei”(nr.5292, marţi, 20 septembrie a.c.) ne-a lămurit pe deplin care este adevăratul motiv pentru care Borboly Csaba a rostit cele de mai sus. Motivul nu era decât unul pur demagogic şi electoral: dumnealui a devenit candidatul oficial al UDMR la un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita. Vestea a fost anunţată la conferinţa de presă pe care Borboly a susţinut-o împreună cu Bebde Sandor, preşedintele UDMR Gheorgheni. Cu această ocazie el a ţinut să ne asigure că în viitorul mandat pune accentul pe ,,apropierea de oameni” şi ,,consultarea cetăţenilor în problemele esenţiale ale judeţului”.

Nu avem nici o îndoială că o va face, exact aşa cum a făcut-o şi în cei trei ani de mandat de până acum. Fiindcă demagogul rămâne tot demagog, nimic nu-l poate schimba. Vorba proverbului: lupul îşi schimbă părul, nu însă şi năravul! Aşadar, atenţie români harghitei, fiindcă iar vi se pregăteşte ceva!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*