La Izvoru Mureşului, Traian Băsescu: „Vreau să fiu sincer, să vă spun ce gândesc şi ce cred”

Prezent, pentru prima oară, la această importantă manifestare românească de la Izvoru Mureşului – Harghita, preşedintele Băsescu a vrut neapărat să rămână aşa cum îl ştim cu toţii: un personaj imprevizibil, politician versat, care ştie să-şi pună în scenă şi să-şi joace propriile scenarii, pe care şi le pregăteşte cu grijă.

Mai întâi şi-a exprimat deosebita plăcere de a se întâlni cu reprezentanţii românilor de peste hotare, dar şi cu cei din Harghita şi Covasna. ,,Ca şef al statului român, am această obligaţie, dacă chestiunile ce se discută ţin de Preşedenţia României, nu de Guvern”. Dorind, de la bun început, să fie sincer, ,,să spun ce gândesc şi ce cred”, Băsescu a lansat prima ,,săgeată”, ţintindu-l pe ,,profesorul care a afirmat aici că Orban Viktor se plimbă prin Transivania când şi cum vrea, participând la manifestări iredentiste şi antiromâneşti. Păi, dacă e aşa, de ce nu-l fluieraţi? Doar n-o să vină guvernul să-l fluiere!”.

Cu alte cuvinte, s-ar părea că dacă Orban Viktor şi alţi indivizi extremişti din Budapesta vin în Transilvania, ca într-un sat fără câini, spunând şi făcând tot ce vreau, suntem vinovaţi tot noi, românii de aici. De ce nu-i fluierăm! Dacă i-am fluiera, s-ar speria, probabil, şi şi-ar vedea de treburile lor acasă! Numai că ei vin aici ca acasă, pentru că Transivania este ,,proprietatea noastră istorică”. Ce să mai vorbim de ,,pământul secuiesc, unde noi suntem locuitorii băştinaşi(…), să-i cerem fiecărui invadator, fără rădăcini aici, să ni se adreseze în limba maghiară. Să ne intre bine în cap că puterea română de ocupaţie, aupritorii noştri, îşi clădesc planurile de nimicire a maghiarilor pe indiferenţa noastră”. În această situaţie o fi oare deajuns o politică a fluieratului? Oare autorităţile statului român chiar nu au nicio obligaţie? Nu mai aface parte Transilvania, cu ,,pământul secuiesc”, din România? Dacă aşa stau lucrurile, atunci chiar că avem nevoie de o autonomie totală a Transilvaniei, spre a ne putea organiza propriile noastre gărzi naţionale, ca în 1918. Iar dacă România nu este în stare s-o facă,  cei şapte milioane de români ardeleni sunt în stare să-şi apere pământul!

Răspunzându-i părintelui Boian Alexandrovici din Valea Timocului, i-a imputat acestuia că românii din Serbia, ca şi cei din Ungaria şi din Ucraina, sunt dezbinaţi, se ceartă între ei, nu ştiu care organizaţie este mai românească decât cealaltă. Iar zecile de mii de vlahi nu ştiu ce sunt: români sau sârbi. ,,Ştim exact ce se întâmplă acolo”, a spus Băsescu. Moriv pentru care România nu are un partener serios cu care să stea de vorbă, să colaboreze şi să susţină cauza lor. ,,Poate nu e vina lor, fiidcă politica de asimilare durează acolo de sute de ani, ea a fost tolerată de statul comunist, iar acum ne confruntăm situaţii deosebit de dificile. Cele mai grele vin tot din partea românilor, fiindcă se ceartă între ei. Înţelegeţi-vă, fraţilor, împăcaţi-vă şi vă solidarizaţi spre a putea deveni eficienţi, spre a ne ajuta şi pe noi, pentru ca, la rândul nostru, să vă putem ajuta. Altfel ne este imposibil să facem ceva eficient. Declaraţi-vă, fraţilor, români, nu vlahi, români, nu moldoveni”!

Cât priveşte situaţia din Republica Moldova, Băsescu a atras atenţia că dacă în urmă cu vreo doi ani, niciun document european nu aminteau nici măcar numele ei, acum se pune problema foarte serios asupra parcursului european pe care ea a pornit. ,,Dacă se va face unirea cu România, nu ştiu, dar cu siguranţă ne vom regăsi împreună în Europa unită. Dar eu ştiu că, la ora actuală, există acolo un partid politic antieuropean, care nu agrează nici măcar ideea unirii; că o bună parte din populaţie este potrivnică acestei uniri. În România situaţia este inversă: întreaga populaţie doreşte unirea, după cum toate forţele politice o sprijină. Iată deci ce vă pot spune: cereţi, fraţilor, unirea şi o veţi avea”!

Revenind acasă, respectiv la situaţia din România, concret la ceea ce se întâmplă în Transilvania şi pe ,,pământul secuiesc”, Băsescu s-a referit, mai întâi, la ,,poliţa” pe care atât UDMR-ul, cât şi ceilalţi politicieni extremişti unguri, vor trebui s-o plătească pentru izolarea etnică pe care o promovează prin toate mijloacele, începând din şcoală. ,,Ungurii din România se vor trezi, nu peste multă vreme, că ne cunoscând limba română, nu vor mai putea lucra în alte zone geografice ale României, decât în ,,secuime”, dar nici nu vor mai putea face parte din Parlament, unde vor trebui să folosească limba română”. România respectă, la cele mai înalte standarde, drepturile minorităţilor, înscrise în Constituţie. Dar cunoaşterea limbii oficiale, care este una singură: limba română, este o obligaţie a fiecărui cetăţean român, indiferent de etnie.

,,Ce să mai vorbim de faptul că, nu demult, un cetăţean român i-a cerut primului ministru de la Budapesta să declare Transilvania protectorat maghiar! Ore un asemenea individ mai merită să poarte acest titlu de ,,cetăţean român”? Va trebui să ne gândim serios la acest lucru, să vedem dacă îl mai merită, sau nu”. Băsescu a afirmat toate acestea în condiţiile în care a fost nevoit să constate că ,,Ungaria a mers prea departe în privinţa politicii sale faţă de minoritarii unguri din alte state. Ea nu a înţeles că minorităţile trebuie să constituie o punte de legătură între ţările noastre şi nu un motiv de discordie. Nici sârbi nu au înţeles acest lucru. În privinţa Ukrainei, cel puţin preşedintele Ianukovici s-a ţinut de cuvânt şi a fost votată o lege a minorităţilor. Din păcate, şi acolo de la lege şi până la aplicarea ei este o cale lungă.”

Băsescu s-a referit şi la viitoare regionalizare a României ,,de care se vorbeşte atât de mult, în ultima vreme”. ,,De aici, de la Izvoru Mureşului, adică din ,,secuime”, ca preşedinte al României, o spun clar, ca să audă toată lumea: nu se va face nicio regionalizare pe criterii etnice. Dacă unii cred acest lucru, ei ne confundă cu comuniştii şi cu politica stalinistă, care a creat Regiunea Autonomă Maghiară! Niciodată nu va mai exista în România o astfel de regiune etnică! Aceasta ar încălca prevederile Constituţiei, care prevede că ,,România este un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”!

După cum arătam chiar la început, Băsescu le-a spus românilor adunaţi la Izvorul Mureşului că a venit acolo să le spuncă sincer ceea ce gândeşte şi crede. Mulţi însă dintre cei care l-au asculat au serioase motive să creadă în sinceritatea sa. Fiindcă este foarte greu să-l determini pe cineva să creadă în sinceritatea spuselor tale câtă vreme acesta ştie foarte bine că şi celelalte afirmaţii anterioare au fost tot ,,sincere”! Fiindcă nimeni nu s-a îndoit de sinceritatea lui Băsescu atunci când l-a decorat pe răspopitul Tokes Laszlo şi l-a sărutat; atunci când le-a mulţumit ungurilor că nu au ieşit la vot, cu ocazia referendumului, ascultând îndemnul făcut de prietenul său budapestan, Orban Viktor. Toţi ştim că Băsescu este politician, iar politica nu are nimic în comun cu cinstea şi cu respectul cuvântului dat. Numai că dumnealui este preşedintele României, funcţie care îl pune în postura unui om cu o corectitudine exemplară, cu o comportare morală fără pată, calităţi pe care trebuie să le pună în slujirea cu devotament a intereselor României şi poporului român. Se pare însă că de toate acestea Băsescu a uitat demult, dacă vreo dată le-o fi avut. Aşa a fost şi este posibil ca şeful statului să fie implicat în nenumărate scandaluri, în jocuri meschine politicianiste, pierându-şi astfel prestigiul politic, atât în rândul cetăţenilor(sondajele de opinie sunt cât se poate de evidente), cât şi în rândul multor oameni politici din Europa şi nu numai.

Şi-atunci, putem să mai avem încredere în ,,sinceritatea” spuselor sale?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*