Aberațiile unui ins ce se crede finanțist…

Să vorbim puțin despre cel ce ne face viața un iad cu măsurile sale economice aberante, dacă nu de-a dreptul imbecile. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș susține că a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Oradea la 40 de ani deși aceasta nu apare în CV-ul postat pe site-ul ministerului pe care îl conduce. Omul nostru a „făcut” la aceeași Universitate din Oradea Facultatea de Electrotehnică și Informatică (1992-1997), Facultatea de Științe Economice (1993-1997), un master in Managementul Instituțiilor Financiar Bancare (1997-1999) și și-a luat și două doctorate unul în management(1999-2007) și altul în contabilitate (2000-2005)! Este după cum se pare plin de carte. Practic omul nostru, azi ministru important, în perioada 1992-2007 a stat doar la școală! Dar nu, v-ați înșelat. Omul nostru a fost tot atunci inspector la Primăria Oradea având doar liceul terminat în 1986! Cum în 1997 și-a luat cele două licențe in economie, a fost promovat contabil șef, apoi director economic și într-un final director executiv la aceeași Primărie Oradea. Cum nu există informații că domnul actual ministru ar fi lucrat vreo secundă la o firmă privată, experiența sa economică este doar una de amploaiat la stat, deci zero în economia reală! După experiența vastă de la Primăria Oradea a fost parlamentar sau a lucrat pentru parlamentari. Deci zero economie reală! A… mai ținea uneori și slujbe, dar din alea importante, conform articolelor din presa locală din Bihor. Nu mai punem în discuție faptul că Universitatea din Oradea, era, cum s-a demonstrat în alte spețe, în anii 1996-1997 o adevărată fabrică de diplome false, cu studenți care nu dădeau pe acolo dar dădeau banu’ unde trebuie! Nu, astea sunt doar afirmații răutăcioase pe care justiția le-a confirmat.

Să venim acum la economie, că asta ne doare. După cum am arătat mai sus, ministrul este tobă de carte în domeniu și mai mult, îl are și pe Dumnezeu în suflet! Doar zâmbetul tâmpit nu și-l șterge de pe față când face cele mai aberante declarații, dar asta, este altă poveste.

Ministrul Boloș a declarat că nu intenționează să majoreze taxele și impozitele și că trebuie văzute roadele luptei de combatere a evaziunii fiscale! Păi se vedem. S-au majorat de la începutul anului taxele locale deși unii primari nu doreau acest lucru. Cu cât? Cu 13,8%! Ceeeee? Mai mult, s-au impus praguri pentru deținerea de mai multe proprietăți și ce să vezi, impozite suplimentare! De la 1 iulie 2024 a crescut acciza la carburanți, că avea nevoie bugetul ăla deficitar făcut tot de … Marcel Boloș, de bani. Cu cât o fi crescut acciza? Cu doar 50%! Tot în 2024 au crescut anumit cote în zona de TVA de la 5% la 9%, de la 9 la 19%. Astea nu sunt taxe? Indirect s-au introdus aberațiile numite e-factura, e-transport și acum urmează e-TVA. Sunt ele necesare economiei sau luptei contra evaziunii fiscale? Răspunsul economiștilor adevărați este nu. Și doar la un singur eveniment, TaxEu Forum din februarie 2024, au participat vreo 100, cu funcții importante în companiile românești. Adică acolo unde domnul ministru nu a muncit niciodată în viață! Acum câteva zile contabilii din CECCAR tocmai i-au demonstrat domnului ministru cât de greșite sunt măsurile susținute de el, și surpriză, ministrul și-a recunoscut indirect prostia și a decis amânarea și modificarea e-TVA! Nu că ar fi vrut să facă asta dar sistemul susținut de el era imposibil de aplicat! Cam aici este realitatea despre afirmația cu competența!

Pentru că aberația politică nu e aberație dacă nu pute și a prostie, de exemplu, e-factura se aplică și PFA sau firmelor care NU sunt plătitoare de TVA și unde, conform legilor contabile, alea în care domnul ministru e foarte studios, vezi studiile, TVA devine cheltuială la achiziție! Deci pui tu câteva sute de mii de mici firme să implementeze mizeria, că program nu îi pot spune, de e-factura pentru a combate ceva la care nu sunt parte! Frumos! Dar banii pe care îi căutați domnule ministru nu sunt acolo unde vă uitați dumneavoastră cu insistență! Ei sunt în pensiile speciale, sunt în aparatul de stat super stufos, sunt în aberațiile birocratice, sunt în incompetența reprezentanților statului puși să apere avutul național, sunt în redevențe, sunt în pierderile firmelor de stat, sunt în sinecuri. Acolo din păcate, nu vreți să vedeți nimic.

Ar fi mult mai multe de scris despre deciziile ministrului în cauză dar ne oprim deocamdată aici. Sunt prea multe aberații care sfidează bunul simț, logica și legile în vigoare pentru a ne mai enerva. Și acest ministru va fi la un moment dat istorie și nu îi dorim decât să înghită toată mizeria pe care a introdus-o în economie și să își rumege atunci competența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*