Geofizica a scos la iveală morminte vechi de 4.000 ani și o cetate în județul Neamț…

Chiar dacă unele morminte tumulare au fost aplatizate în timp datorită activităților antropice, noile metoda geofizice scot la iveală comorile subterane. Astfel, morminte vechi de circa 4.000 ani au fost descoperite în urma unor cercetări geofizice realizate recent de arheologi ai Complexului Muzeal Național (CMN) Neamț, în colaborare cu specialiști din Cehia. Cercetătorul Vasile Diaconu, responsabilul acestui proiect, a declarat, pentru AGERPRES, că aceasta este o primă etapă a unui proiect internațional desfășurat între CMN Neamț și Centrul de Cercetări Arheologice din Olomouc (Cehia), împreună cu Universitatea din Brno (Cehia). „Scopul acestui proiect îl reprezintă investigarea geofizică a unor movile funerare vechi, cunoscute în limbajul arheologic sub numele de tumuli, pentru a se identifica morminte ale unor comunități umane vechi, venite din zona de nord a Mării Negre, acum aproximativ 4.000 de ani. Aceste movile, de dimensiuni variabile, se află răspândite și pe teritoriul județului Neamț, dar numărul lor este foarte mic, în comparație cu zonele răsăritene ale României.

Tocmai raritatea acestor monumente funerare vechi i-a determinat pe specialiștii din Cehia – prof. Dr. Jaroslav Peška, dr. Tomáš Tencer, Jan Havelka, Jiri Geršl – să își îndrepte atenția către județul Neamț”, a explicat Diaconu. El a subliniat că cercetarea geofizică, neinvazivă, este o etapă esențială în cunoașterea structurii acestor monumente funerare și reprezintă un pas important pentru cunoașterea misterelor pe care le ascund. De altfel, imaginile obținute cu ajutorul echipamentelor sofisticate indică foarte clar amenajările care se află în interiorul acestor tumuli și pot fi observate inclusiv unele morminte. „Recentele investigații s-au desfășurat doar în împrejurimile orașului Târgu Neamț, tocmai pentru că aici există o concentrare mai mare a acestor tumuli și toți erau necercetați arheologic. Scopul recentelor investigații nu este doar acela de a obține informații științifice, ci și de a ști dacă sunt sau nu sunt obiective cu importanță arheologică și care necesită protecție legală”, a mai declarat cercetătorul nemțean. Rezultatele spectaculoase obținute i-a determinat pe specialiștii cehi să afirme că se confirmă prezența acelor comunități venite dinspre est acum 4.000 de ani, ceea ce este un fapt cu totul nou pentru zona județului Neamț.

În urma cercetărilor recente, comunitățile locale din vecinătățile orașului Târgu Neamț au un motiv în plus de mândrie, care derivă din acest patrimoniu arheologic foarte valoros, ce trebuie protejat și cercetat. Valoarea deosebită a datelor științifice obținute implică o continuare a acestui proiect, iar echipa din Cehia dorește chiar deschiderea unui șantier arheologic în zona Neamțului. Cercetătorii din Neamț au aplicat și tehnologia LiDAR pentru a dezvălui o cetate ascunsă de mult timp sub pădurile din județul Neamț. Această tehnologie utilizează lasere pentru a măsura distanțe și a crea modele ale terenului, fiind utilizată cu succes în trecut pentru a identifica orașe pierdute în alte regiuni. În România, LiDAR a permis arheologilor să observe detalii ale unei structuri vechi de 5.000 de ani, inaccesibile până acum din cauza vegetației dense. Experții implică colaborarea dintre Geocad Services, Geo Edu Lab și Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Pe parcursul investigațiilor, cetatea a fost descrisă ca având o complexitate ridicată, incluzând tranșee adânci și movile de pământ, ceea ce susține ipoteza unei importanțe strategice a sitului. Poziția sa pe o înălțime oferă un avantaj de vizibilitate, evidențiindu-i astfel rolul defensiv. Descoperirea confirmă încă o dată beneficiile folosirii tehnologiei avansate pentru explorarea și interpretarea istoriei umane. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*