„Albastrul de Pietroasa” colorează formațiunile calcitice din Peștera Albastră (jud. Timiș)

O peșteră cu un nume de culoare atât de frumos, reprezentând mai mult cerul, sau marea, sau starea de meditație… este Peștera Albastră. Cunoscută și sub numele de Peștera Pietroasa, este situată în Munții Poiana Ruscă, lângă localitatea Pietroasa (la 1.5km de comuna Pietroasa, în versantul drept al Văii Pietrii și la 12 kilometri de Făget; jud. Timiș). Denumirea peșterii este dată de dominanta cromatică a speleotemelor din acest sistem carstic, studiată și descrisă de speologi ca „albastru de Pietroasa“ (asemănătoare întru-câtva cu „Albastrul de Voroneț). Peştera s-a format în dolomite și calcare devoniene și reprezinta una din peșterile cele mai importante din bazinul hidrografic al văii Bega. Peștera de la Pietroasa a fost descoperită în noiembrie 1977 de Bignion Horst. O cartare detaliată și precisă a cărui rezultat este harta publicată în 1981, a fost efectuată de Ovidiu Marcus, Bignion Horst, Doru Pascal, Kuhn Ingmar, Pistolea Aurel, Valan Valeria, Crețu Eugen, Haizer Alfred. O descriere a peșterii poate fi citită în „Carstul Bănățean Nr.1” (o revistă editată de SSB – Societatea Spelologică Bănățeană) într-un articol de Iosif Morac. Revista este una extrem de rară. Dezvoltată în roci carbonatice pe o lungime de 1455 metri, peștera are o denivelare totală de 32 metri și o denivelare negativă de 11 metri.

Dacă doriți să vă deconectați, puteți vizita peștera de la Pietroasa, unde se ajunge pe un drum surprinzător de bun. Mașina se poate lăsa în sat, pentru că se poate merge doar pe jos spre peșteră, trecând pe lângă postul de poliție și urmând firul văii. Drumul până la intrarea în cavitate vă ia aproximativ o oră, în mers de plimbare, traseul fiind un traseu ușor. După ce ajungeți la o îngustare a văii și dați de un pârâiaș, vă continuați drumul mai departe urmărind partea stângă de versant. Locul nu este marcat, așa că trebuie să fiți atenți pentru că puteți trece ușor de intrarea în peșteră, intrarea fiind destul de mică. Pentru a intra în peșteră vă recomand încălțări rezistente la apă și bineințeles lanterne puternice (surse de lumină). După o intrare destul de strâmtă, în timp ce înaintați, galeria se va lărgi, iar culoarul se va înălța.

Din păcate veți găsi peste tot urmele lăsate de așa zișii excursioniști (stalagmite și stalagtite ciuntite, probabil luate drept suvenir sau trofee) Interiorul este frumos, dar mai bine vă las pe voi să-l descoperiți… Oricum, Peștera Albastră din Pietroasa uimește an de an prin numărul mare de vizitatori veniți să îi cunoască nuanțele albastre. Așa cum este și numele peșterii, stalagmitele de aici sunt de o nuanță pală de albastru (ca un porțelan translucid). Fauna din peșteră este specifică acestui tip de adăpost, aici putând fin întâlniți zeci de lilieci de diferite specii. Pentru mai ulte informații legate de acest cavernamant, puteți contacta Asociația Speologică SpeleoTeam din Timișora (vechiul Speotimiș) sau Asociația Speologică Prusik Timișoara. Poate o protejare a acestei unice cavități cu speleotemele sale albastre, ca o comoară bine păzită pentru generațiile viitoare, este necesară. Un proiect de amenajare și iluminare, cu ghidare profesionistă, cred că este mai mult decât util… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*