Un experiment de cinci parale, sau mai mult…

Ascultam la televizor pe domnul șef de la „Autoritatea permanentă” cum se încurca în cuvinte pentru a explica „inexplicabilul”: nu am nici-o vină de au rămas oamenii în stradă cu sacii de voturi la bronzat. La ora la care scriu, bebelușul cel mai alb, a colorat televiziunile, răcnind a răutate. Au fost fraudate alegerile, dar asta până se realeg ei. Ce se întâmplă la noi cu reluarea alegerilor pentru că nu a ieșit cine voiau, ei vor să repete votul ca și în alte țări, în țări în care performanța nu a fost la nivelul țării noastre. Se joacă alba neagra pe suferința și banii pierduți ai celor care au votat. Titlul articolului „de cinci parale” a fost dat în armonie cu Romanul lui Bertold Brecht „Romanul de cinci parale”. Romanul este o piesă scrisă de Bertolt Brecht, care spune povestea unui tânăr muncitor, care se luptă să-și găsească locul într-o lume plină de injustiție și nedreptate socială. Povestea urmărește eforturile lui de a se ridica din sărăcie și de a-și îmbunătăți situația, dar întâmpină numeroase obstacole și greutăți pe parcurs. Piesa este un exemplu clasic al teatrului epic brechtian, în care este pus accentul pe conștientizarea socială și politizarea publicului. Brecht explorează teme precum exploatarea muncitorilor, inechitatea socială și lupta de clasă într-o manieră care are ca scop să sensibilizeze și să îndemne la acțiune.

„Romanul de cinci parale” este unul din cele mai renumite și influente lucrări ale lui Bertolt Brecht și continuă să fie studiat și jucat în teatre din întreaga lume pentru mesajul său puternic și relevanța sa în contextul socio-politic actual. Îmi aduc aminte de începutul romanului: „Fritz pleacă la război și se întoarce fără un picior”. La vârsta la care eu am citit cartea (tânăr, foarte tânăr) am fost surprins de stil, eu obișnuit cu literatura franceză sau engleză. Dar nu contează, astăzi îmi dau seama ce înseamnă realul cutremurător. Bertold Brecht este un mare scriitor: poet, eseist, regizor german. Dar ce mai reprezintă votul pentru cetățeni, sau ce ar trebui să reprezinte? Votul pentru cetățeni este un drept fundamental al persoanelor care îndeplinesc condițiile legale de participare la procesul de vot. Acest drept le oferă posibilitatea de a-și exprima alegerea sau opinia în alegerile politice sau în alte tipuri de voturi, cum ar fi referendumurile. Prin vot, cetățenii își pot influența viitorul, pot susține candidați sau partide politice, pot decide asupra unor chestiuni importante pentru comunitatea lor sau pentru țară. Votul pentru cetățeni este un element cheie al unui sistem democratic, iar participarea activă a oamenilor în procesul electoral este vitală pentru o bună funcționare a democrației.

Și o veste bună, sau rea, după „vreme”. Numeroși șefi de guvern nu doresc ca doamna von der Leyen să participe la summitul UE. Parcă se anunță ceva…? Dar eu încă nu pot să nu-mi amintesc despre: „Este sigur. Este eficient. Așa spunea Barack Obama și Anthony Fauci când au vizitat o școală încercând să-i convingă pe părinți să-și injecteze copiii cu injecțiile nesigure și ineficiente de ARNm? „Coborâți și găsiți un loc unde să vă vaccinați… Asigurați-vă că o faceți pentru copiii voștri, întreaga familie, precum și pentru comunitatea în general”. Tot mă gândesc la aceste îndemnuri făcute de politicieni, nu de experți. O să-mi spuneți că domnul Fauci este expert, dar eu tot mă întreb în ce este expert domnul…? Da… încă nu pot să uit cum bătrânii erau legați în case, de pat, în spitale și le puneau masca de super-oxigen pe nas. Am auzit pe cineva care vorbea și de alte cauze ale războiului din Ucraina. Lindsay Graham: „Ucraina are 12 trilioane de dolari în resurse minerale. Nu vreau să cedez acești bani și aceste active lui Putin pentru ca el să le împartă cu China!… Trebuie să transferăm armament și muniție în Ucraina nu gratuit, ca ajutor, ci sub formă de credit!”.

Înțelept lucru a spus domnul senator. Să facem totul pentru, pentru ce…? Președintele Serbiei Vucic oferă o perspectivă întunecată – Toate semnele indică un război major în Europa! „Ne îndreptăm spre o catastrofă majoră și se pare că trenul a părăsit deja gara și nu mai poate fi oprit. Nimeni în Occident nu mai vorbește despre pace – doar mai mult război. Occidentul crede că poate câștiga și elimina Rusia. Cred că Occidentul greșește. Ambele părți cred acum că este existențial pentru ele, așa că nu cred că vor găsi o altă soluție decât războiul și tot, totul este în joc. În Europa, liderii acționează ca marii eroi, dar nu sunt cinstiți și nu le spun cetățenilor că toți vor plăti un preț mare dacă este vorba de război”. Să fim serioși, de la pandemie am ajuns la alegeri așezate cu mâna și la pregătirea de război. Trăiască democrația liberă și două citate ale domnului Brecht: „Oricine luptă, poate pierde. Cine nu luptă a pierdut deja”.

Cartagina a purtat trei războaie. După primul era încă puternică…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*