Să fie pace…

„Energie este egal putere”… Am râs când Lenin a lansat această maximă în lucrarea scrisă de el în 1908 „Materialism și empiro-criticism” și publicată în 1909. Albert Einstein demonstrase aceasta în 1904 și este cel mai cunoscut pentru ecuația sa, E=mc^2, care exprimă echivalența dintre energia (E) și masa (m) în contextul relativității restrânse. Această ecuație arată că energia (E) este egală cu masa (m) înmulțită cu viteza luminii (c) la pătrat. Astfel, Einstein a demonstrat că masa și energia sunt două aspecte ale aceleiași entități fizice. Apoi Leibniz a fost una dintre primele persoane care au propus conceptul de energie ca o măsură a puterii în fizică, în secolul al XVII-lea. Totuși, conceptul modern de energie a fost în mare parte dezvoltat în secolul al XIX-lea de fizicieni precum Thomas Young, Hermann von Helmholtz și William Rankine. M-am întins cu vorba și nu spun esențialul: Energia atomică este egală cu bombele pe care le ai și este egal putere. Iar când ai putere poți vorbi pe ce ton ai chef.

Citeam în ziarul francez „Liberation” un articol despre discursul liderilor lumii despre acest atac al Iranului asupra Israelului. Și iată ce spun ei: -„China își exprimă profundă îngrijorare față de înrăutățirea actuală [a situației] și solicită părților în cauză să-și exercite calmul și reținerea pentru a evita o nouă escaladare” a tensiunilor, a declarat Ministerul Afacerilor Externe chinez; – „Ministerul rus de Externe a cerut duminica „tuturor părților implicate” să „rețină” . „Contăm pe statele din regiune pentru a găsi o soluție la problemele existente, prin mijloace politice și diplomatice”, a adăugat el într-un comunicat”; -„Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a condamnat „în termenii cât mai puternici posibil atacul periculos al regimului iranian asupra Israelului”, asigurând că Marea Britanie va „continua să apere securitatea Israelului”, anunțând trimiterea de avioane a unor operațiuni de luptă suplimentare în Orientul Mijlociu. „Alături de aliații noștri, lucrăm urgent pentru a stabiliza situația și a preveni o escaladare. Nimeni nu vrea să vadă mai multe vărsări de sânge”, a spus Rishi Sunak într-un comunicat, estimând că „aceste lovituri riscă să inflameze tensiunile și destabilizarea în regiune”; – „Emmanuel Macron, „condamnă cu cea mai mare fermitate atacul fără precedent lansat de Iran împotriva Israelului, care amenință că va destabiliza regiunea”, într-un mesaj publicat pe X (fostul Twitter). Președintele Republicii a reiterat, de asemenea, „atașamentul Franței față de securitatea Israelului, partenerii noștri și stabilitatea regională”. „Franța lucrează la detensionare cu partenerii săi și face apel la reținere”, a conchis șeful statului”. Și ce spune președintele American. „Angajamentul nostru față de securitatea Israelului în fața amenințărilor din partea Iranului și a reprezentanților săi [din regiune] este neclintit ”, a scris președintele american Joe Biden pe rețeaua de socializare Și a convocat o întâlnire de urgență cu echipa sa de securitate națională la Casa Albă. Apoi, el „a condamnat aceste atacuri în cei mai puternici termeni posibil ”, numindu-le „nerușinate” și reafirmând sprijinul său „neclintit” pentru Israel. Forțele americane au ajutat la doborârea „aproape toate” proiectilele iraniene, a spus el într-un comunicat”.

Mai nou deciziile președinților se iau pe X sau pe Facebook, iar despre pace nu mai știu cine a vorbit. Să ai un ton moderat într-o discuție înseamnă să fii calm, echilibrat și să îți exprimi opinia sau sentimentele într-un mod rezonabil, fără a fi prea entuziast sau prea rece. Poți folosi argumente logice și tonuri neutre pentru a susține punctul tău de vedere. Pe de altă parte, un ton acid într-o discuție înseamnă să fii aspru, sarcastic sau agresiv în exprimarea ta. Poți folosi cuvinte dure, critici sau ironii într-un mod care poate fi perceput ca fiind ofensator sau dezonorant pentru interlocutor. Încercă cineva să evite tonul acid în conversații pentru a menține un climat pozitiv și constructiv în această demonstrație de forță…? Energie egal putere distructivă, așa vorbim în aceste vremuri.

La o cafea într-o mare capitală europeană, pentru că este perioada alegerilor, un partid politic la o tribună își exprima opțiunile, am fost tare încântat că și ei vorbeau la fel ca mine. Aveau aceleași probleme ca mine: de unde a apărut acest CO2 ca fiind o amenințare, cum de Gates le știe pe toate, de ce uităm cum am stat în casă la pandemie și aproape obligați să ne injectăm cu un ser experimental. M-am bucurat și mi-am spus că nu sunt singurul lunatic pe pământ. Apoi am văzut afișul de campanie al altui partid: o explozie atomică și iar deasupra era scris: „Ultima dumneavoastră șansă”. Voia să ne spună că trebuie să avem mare grijă ce votăm pentru a nu mai ajunge la un nou război mondial și la alte amenințări nucleare. Oricum, vorba marelui Einstein: „dacă este un al treilea război mondial, în al patrulea ne vom bate cu bâtele”…

Dar să fie pace, eu și am văzut cum și Papa Francisc vorbește despre pace. Mai marii lumi, parcă doresc altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*