Aranca este un râu lung de 117 kilometri, din care 76 kilometri în regiunea Banat din România și apoi în Serbia. Este un afluent al Tisei. Aranca izvorăște la sud-vest de municipiul Arad, după care își începe parcursul spre vest, prin județul Timiș, pe lângă localitățile Sânpetru Mare, Saravale, orașul Sânnicolau Mare, apoi intră în comunele Dudeștii Vechi și Vâlcani, unde iese din România, după ce a parcurs 76 kilometri pe teritoriul acesteia. Restul de 41 kilometri până la vărsarea în Tisa, Aranca străbate teritoriul Serbiei, unde este numită Zlatica. Pe o porțiune de 1,4 kilometri râul marchează frontiera româno-sârbească. Odată intrată în Serbia, cursul Arancăi face o cotitură spre sud-vest, primește din dreapta apele canalului Kikinda, prin care se conectează la canalul Dunăre-Tisa-Dunăre, la sud. Mai departe trece pe lângă localitatea Padej și se varsă în Tisa la Ada, un oraș pe malul drept al Tisei. Canalul Aranca este un vechi curs al Râului Mureș care în perioada cetății antice Morisena se presupune că ar fi fost navigabil, dovadă fiind corabia (barca) scufundată în albia Arancăi și descoperită mult mai târziu. Din legendele trecutului una spune că Atilla, conducătorul hunilor, după ce a fost încoronat pe albia Arancăi, aceștia au modificat cursul râului Mureș în forma actuală. De-a lungul timpului canalul Aranca a fost colectorul principal al câmpiei Aranca, deoarece solul din teritoriul câmpiei a fost sub influența direct și accentuată a apelor de suprafață și subterane, ceea ce a făcut să aibă un proces de geneză și evoluție cu totul caracteristic. Aranca izvorăște din lunca Mureșului de la Felnac (unde s-a început construcția unui dig în 1816) și se varsă în râul Tisa. Canalul Aranca trece prin mijlocul orașului Sânnicolau Mare și a fost canalizat începând cu anul 1888, după inundațiile din primăvara acelui an.
De fapt, începând cu anii 1887 – 1894 s-a construit sistemul hidrotehnic Aranca ce cuprinde și suprafețe teritoriale ale orașului pentru a deservi o suprafață de 98,4 km2. Sistemul a funcționat până în anul 1919, când bazinul Aranca a fost dezmembrat cu actuala frontieră.
În urma proiectului din 1931 și apoi din 1932, după inundațiile din același an, s-a trecut la amenajarea canalului Aranca cu proiecte tehnice în colaborare cu țara vecină, Iugoslavia. Între anii 1932 – 1954 au existat preocupări pentru o mai bună folosire a sistemului și de abia începând cu anul 1954 s-a început propriu-zis executarea lucrărilor în amonte și aval de oraș, finalizate spre sfârșitul anilor 1986. Ca date tehnice, Canalul Aranca are o lungime de 84,750 km., fiind marcat prin 81 de borne kilometrice. Canalul Aranca este divizat în patru compartimente, zona Sânnicolau Mare fiind situată în campartimetul II (de la km. 81,7 – km 42. La limita teritorială a orașului, canalul are a lungime de 10, 532 km., lățimea variind între șase și 16 metri, cu baza mică de trei metri. și o adâncime cuprinsă între unu și trei metri. Panta este de 0,1 – 0, 15 metri cu o diferență de nivel între intrare și ieșire din teritoriul localității de 2,5 m. Viteza apei este de 0,8 – 1,2 m/s, iar debitul maxim este de 2,5 m/s. Canalul Aranca în localitate este traversat de opt poduri și trei podețe, iar în afara orașului de poduri la intersecția de canale și drumuri. Canalul are legătură cu râul Mureș prin două canale reversibile, pe fiecare fiind amplasate câte o stație de pompare. Râul Mureș izvorăște din munții Hășmașu Mare, străbate Podișul Târnavelor, Defileul Toplița – Deta, trece prin dreapta Munților Apuseni, coboară în depresiunea Alba Iulia, trece apoi prin Munții Zărandului și Dealurile Lipovei, intră în Câmpia de Vest trecând prin orașul Arad, formează apoi frontieră cu Ungaria și se varsă în Tisa, pe teritoriul Ungariei. Are o lungime de 756,200 kilometri. În vremuri îndepărtate, era o cale navigabilă ce transporta lemnul, sarea, piatra de pavaj și alte produse din central Transilvaniei spre Occident, fiind astfel a doua cale comercială, de-a lungul văii Mureșului.
La ora actuală nu mai este navigabil. Râul Mureș este și apa de frontieră pe o lungime de 22,50 kilometri. Râul Mureș are limitrofe hotarele localităților Sânpetru Mare, Saravale, Sânnicolau Mare și Cenad, iar pe teritoriul maghiar, localitățile Apattfalva și Cenadul Maghiar. Are un număr de 26 de insule, din care 14 aparțin statului roman, în urma măsurătorilor făcute din 1996 (măsurătorile se fac din zece în zece ani). În dreptul stației de pompare, la borna PP55, pe timpuri, se afla un port cu instalații de acostare, de încărcare și descărcare a mărfurilor. Canalul Mureșanul (Mureșelul) este un afluent al Arancăi, ce izvorăște din lunca Mureșului, actual amenajat ca și canal de irigații. În trecut acesta trecea prin fața Cetății Morisena, fiind cel de al doilea obstacol natural de apărare al cetății, împreună cu Aranca. Mureșelul are o lungime de 9,3 kilometri și o lățime de cinci-zece metri. și o adâncime între unu și cinci metri de la baza canalului. Canalul Silvia este un canal construit în cadrul sistemului hidrotehnic, fiind un canal principal de distribuție a apei pompate de la stația de pompare de pe râul Mureș, borna PP55. Are o lungime de 2,7 kilometri, cu o lățime de 25-30 metri. și o adâncime de trei-cinci metri. Este traversat de două poduri din ciment. Celelalte 73 de canale principale și secundare de pe teritoriul orașului sunt de dimensiuni reduse și formează împreună sistemul hidrotehnic Sânnicolau Mare din Sistemul hidrotehnic Aranca.
Aranca a fost și rămâne „coloana vertebrală” a unui întreg sistem hidrotehnic care a protejat oamenii și locurile prielnice lor. Apele acestui râu au purtat și bune și rele pe undele lor. Să avem grijă de moștenirea pe care am primit-o spre administrare. (G.V.G.)
Lasă un răspuns