Îmbârligături: „Ucraina vă va susține întotdeauna”…

Acum cam o săptămână, Ucraina, Zelensky mulțumea României, prin gura Centrului pentru Comunicare Strategică, o „organizație” sau organ pentru combaterea dezinformării. Prima întrebare care se pune aici este ce anume a vrut să combată Centrul kievian? Cine ce susținuse și de ce s-a ridicat acest „organ” brusc și bârzoiat? Ce anume voia să combată? Mister, nimeni nu știe, nimeni nu a explicat. Cert este că domnii de la Kiev s-au trezit într-o dimineață cu ochii pe România și s-au gândit să le mulțumească „românilor” pentru 15 „pachete de armament, tehnică și muniție” trimise pe șest, căci la noi nimeni nu spusese nimic. A doua întrebare care se pune este de ce s-au trezit domnii de la centru să ne mulțumească nouă, numai nouă și nu S.U.A., Germaniei, Franței, Angliei, U.E., care nu mai prididesc cu hei-rup-urile și strigătele de ajutor pentru cerealele din Ucraina și migranții ucrainieni veniți din zone care nu au nicio legătură cu conflictul. A treia întrebare ar fi „qui prodest?” adicătălea cui folosește sau cu ce scop a venit acest „Kiu veri muci Rumenia”?

Apoi vine și întrebarea ce a zis și de ce nu a zis România nimic despre acest nobil gest și sacrificiile făcute împotriva intereselor românilor? Să le luăm pe rând: – La prima întrebare răspunsul este simplu. Nu a avut nimic de combătut. Iar centrul ăla pentru combaterea dezinformării este de fapt, ca și la noi, un centru pentru livrarea dezinformării și combaterea combaterii dezinformării, sau mai pe scurt un centru de propagandă. Care este mesajul livrat, vedem imediat; – La a doua întrebare, răspunsul este la fel de simplu: pentru că S.U.A., Angliei, Franței, U.E., și altora, Ucraina „le-a mulțumit”, sau i-a mulțumit deja, cu firmele, terenurile, „investițiile”, laboratoarele, centrele de studiu, depozitele, fabricile de armament pe care le-au „concesionat” și le vor mai mulțumi dacă reușesc să scape cu fața curată din conflict. Alte țări care au mai ajutat Ucraina, dintre cele vecine cu ea, speră să primească și ele câte ceva, indiferent cine câștigă, că doar au de unde, și în definitiv ele speră să primească măcar ce le-a aparținut. Singura țară care nu a primit și nu va primi nimic, e România. Așa am fost noi mereu, indiferent la ce căruță am tras, noi am fost mereu buni de plată, noi am plătit daune, pagube după ce am pus osul și ne-am dat sângele pentru alții. Nici acuma nu vom face excepție. Așa că măcar mulțumiri să primim ca popor. Guvernanții să fie mulțumiți că încă stau pe scaune, pentru asta au fost puși acolo, ca să dea tot din țară și să primească mulțumiri. Au ei grijă să își scoată singuri un ce profit; – La a treia întrebare e și mai simplu poate cel mai simplu de răspuns, ca și în cazul North Stream, urmărește cine are de câștigat.

Înainte însă de a afla cine profită să vedem pe cine enervează aceste mulțumiri.

Primii nemulțumiți sunt… rușii. Nu că am avea noi cine știe ce tehnică cu care acuma ucrainienii îi zdrobesc pe ruși, nici că nu ar fi știut ei că le-am livrat (gratis) aproape toată tehnica și muniția necesare pentru tehnica rusească cu care erau dotați ucrainienii. Nuuuuu! Ei știau asta, știu cam tot ce și de la cine au primit ucrainienii și pe față și pe dos dar nu e acuma momentul să se răfuiască pentru asta. Sunt supărați rușii, pentru că deși neoficial știau, acuma au fost înștiințați oficial și trebuie să facă sau măcar să zică ceva, iar ei numai de asta nu au chef. Dar, dacă zic ceva la adresa românilor, toată planeta va spune că „Rusia vrea să atace, amenință, a pus ochii pe România și apoi va ataca Europa”, ca și cum Rusia, țara aia „înapoiată” cu soldați „neinstruiți”, cu „tehnică învechită”, despre care ne spuneau „sursele oficiale” că va fi zdrobită în câteva săptămâni, în loc să slăbească s-a îngrășat în doi ani de război și sancțiuni, iar Europa, viteaza și prospera Europă, sub conducerea înțeleaptă a strategicului, a slăbit în loc să se îngrașe. De necrezut.

Deci Rusia e în dubiu acuma. Dacă face scandal, e învinuită că se leagă de bieții români, iar dacă nu zice nimic, o să zică alții că e o proastă, că face fiecare ce vrea, iar ea, ditamai Rusia tace și înghite. Acest lucru o să dea nas oponenților lui Ivan. Oricum, Rusia a răspuns. A doua zi după mulțumirile strategice ale Ucrainei, Ambasada Moscovei la București a vorbit despre ajutorul dat de occident Ucrainei și despre victimile civile cauzate de bombardamente în orașele rusești. Valeri Kuzmin, în cadrul unui briefing de presă, a vorbit, despre „isteria militară” din România, spunând că Rusia nu este o ameninţare la adresa României, dar a atras atenţia Bucureştiului în privinţa ajutorului militar pentru Ucraina, și că „nişte consecinţe trebuie prevăzute”.

Dar cei mai supărați sunt cei care au trimis cele 15 pachete. Sunt supărați pe ucrainieni, dar nu o pot spune, că i-au băgat în rahat, dezvăluind „subiecte sensibile” cum se exprima un mut în viață. Zicea mutul că va fi (vedeți ce subtil este, zice că va fi, nu ca a fost) „un sprijin militar important” dar că nu este „nici logic, nici util” să dai prea multe informaţii publice despre subiect, deoarece în timp de război nu este bine să oferi „toate detaliile opozantului sau adversarului”.

Și mai vorbeam de Vlăduț, că a vorbit gura fără el, dar Vlad măcar avea o scuză, era „the new kid în town” era normal să se frigă, dar el, Marele Mut, cu pretenții de a ocupa o funcție de frunte în U.E., cum să spună domnule că „nu e bine să oferi detalii opozantului sau adversarului”? Care adversar, măi frate? România e în conflict cu cineva și noi nu știm? Domnule președinte, ați declarat cumva război pe persoană fizică Rusiei? Eu cam asta înțeleg din răspunsul dumneavoastră. Păi nu e bine domnule președinte, nu e bine deloc. Nu știu ce or înțelege alții, dar dacă e așa, atunci o să îl rog pe Vlăduț să mai propună câteva legi ca să putem să ne batem cu opozanții, că uite vreau și eu, da’ nu îmi dă voie legea.

De ce sunt supărați ai noștri? De aia, că uite află gugulanii că ai lor domnitori, în loc să își ajute proprii agricultori, îi ajută pe cei din Ucraina și că prețul motorinei crește în loc să scadă ca în alte țări europene, pentru că guvernul României este primul furnizor de motorină al Ucrainei pe care o dă moca și trebuie să scoată de undeva bani să compenseze actele de binefacere nu? Transportoarele și tehnica dată e cadorisită cu plinurile făcute, cum se vindeau pe vremuri daciile în afară. Dar măcar atunci luam bani pe „dacii”, acuma nu primim decât mulțumiri în gura mare. Iaca de aia sunt supărați guvernanții români și se uită chiorâș la Centrul ăla ucrainian de combatere a combaterii dezinformării. Și mai sunt supărați ai noștri, că dacă vine Putin în România, se fac de râs. Drumurile arată ca dracu’, dacă își strică ăla tancurile pe drum trebuie să i le reparăm și firmele de asigurări dau banii după doi ani. Icre negre nu mai avem că ne-au luat ucrainienii toți sturionii pe Bîstroe, de votcă nu mai vorbim, avem doar poloneză și polonezii nu ne dau dacă e vorba de Putin. Deci, cu ce să ne lăudăm? Doamne ferește, la ce cheltuială ne bagă mulțumirile astea. De aia spunea și Iohannis că nu poate vorbi decât după război, când poate ne-om reveni și noi cumva și o învăța și el să vorbească fără căști.

Și acuma să vedem cui îi folosesc acele mulțumiri, că am văzut că Iohannis nici nu a zis măcar „nu aveți pentru ce” de bucuros ce a fost. Păi cui puteau folosi, decât celui care le-a transmis. Au mai fost câteva gesturi de acest gen, două prin Polonia, când niște rachete, proiectile „rusești” pline cu mulțumiri din Ucraina au arat la granița polono-ucrainiană dar pe teren polon. Au mai fost ceva „mulțumiri” trimise prin Dobrogea care s-au lovit de un MiG (apropo, știe cineva care a fost cauza prăbușirii, s-a mai spus ceva? Parcă a promis un ministru că ne spune ce și cum și nu după mult timp a fost schimbat) au mai venit și mulțumiri tot pe calea aerului tot prin Deltă, că doar de aia avem canale adâncite. Apropo, pentru adâncirea canalului, cu ajutorul tacit al guvernului României de ce nu ne-a mulțumit Zele? Aaaaaa, nu, că mă supăr. Păi cum să uite așa ceva?

Spuneam deci că toate aceste „mulțumiri” au fost trimise cu un scop: atragerea unui stat NATO în conflict deschis cu Rusia, apoi altul care să îl apere și uite așa hopa și 3RM Asta este părerea mea, nu e o informație, dacă cineva are altă părere, sau are o informație,(in)credibilă, îl rog din toată inima să o expună, abia aștept să aflu adevărul. Până atunci însă, sau în lipsa oricărei alte explicații oficiale sau neoficiale, nu văd altă variantă. Mie mi se pare un băț băgat prin gard, doar-doar și-o înfige colții vreun dulău în el. Ucraina pierde oraș după oraș, Avdiivka după Bahmut cum s-ar spune, și e nevoie ca de aer de deschiderea unui alt front, de forțe proaspete, de muniție veche și de carne de tun străină. Nu îi poți blama că au încercat. De vină sunt cei care îi ațâță, care le-au tăiat negocierile la Islanbul, promitându-le că vor fi alături de ei până la ultimul ucrainean… sau român?

Ia să vedem totuși, dacă domnul Iohannis nu spune ce spun alte surse despre ajutorul militar dat de România. Nu de alta, dar așa poate află și specialiștii noștri militari sau civili care ne povestesc seară de seară cum e cu resbelu’, cu strategiile și ce trebuie să facem noi românii ca să le fie altora bine. Un portal olandez, citat apoi și de media din România, prezintă o listă cu tehnică militară, muniții și alte „bunuri” trimise de România în Ucraina. Eu nu îi întreb pe ai noștri dacă e adevărat, că nu or să spună nici după război. Eu i-aș întreba doar dacă toate aceste „bunuri de larg consum” au fost sau vor fi plătite cumva și cam la ce valoare se ridică. Iată lista: – Lansatoare de rachete multiple, 122 mm APR-40s(derivat din modelul BM-21 Grad); – Tunuri de 152 mm model M1981 (derivat din modelul sovietic D-20); – Transportoare blindate de personal TAB-71M; – Mitraliere grele DShKM cu muniție aferentă; – Un transport de muniție în februarie 2022, calibru neprecizat; – Muniție de 12,7 mm pentru mitraliere grele; – Grenade propulsate tip PG-7 (V) M; – Grenade propulsate tip PG-9V; – Obuze PG-9 de 73 mm; – Obuze HE 346-E de 73 mm; – Obuze pentru mortiere O-832-MC de 82mm; – Rachete 9M22U-S de 122 mm; – Echipament militar: 2.000 de căști militare, 2.000 de veste antiglonț; – Turele telecomandate ANUBIS Pro Optica – cu mitraliere 12,7 mm sau 7,62 mm pentru BMC Kirpi; – Combustibili: Cantități uriașe de motorină și benzină, livrate începând cu februarie 2022. România este unul dintre cei mai mari furnizori de combustibili în Ucraina”.

Lista aceasta a apărut în Olanda. De unde laleaua mea, știu ăștia ce a dăruit România Ucrainei, iar noi nu trebuie să știm decât după război? Înțeleg că sunt unele firme private și ar cam fi treaba lor ce și cui dau, dar având în vedere că activitățile lor implică volens-nolens statul român – după cum a fost deja dovedit -, se pune întrebarea dacă acestea au aprovizionat teatrul de război cu voia sau fără știrea conducerii României? Eu îndrăznesc să afirm că oricât am fi noi de vlăduți, nu se poate transporta atâta tehnică prin țară, fără să vadă nimeni. Și la „Europa Liberă”, taraba aia care i-a luat interviu lui Vlăduț, au apărut niște info cu privire la donațiile României și topul firmelor din România care au trimis pachețele Kievului. Nu vreau să vorbesc cu păcat, dar oare cine le conduce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*