Petre Geambașu, invitat de onoare la a XIV-a ediție a Galei „Seniori de colecție”

„Am atâtea amintiri minunate încât e greu să mi le amintesc. Şi au fost multe, foarte multe. Important este că nu-mi aduc aminte de momentele neplăcute pe care, vrem nu vrem, le avem câteodată cu toţii. Încerc să mă gândesc numai la momentele minunate pe care le-am trăit în cei 80 de ani de viață din care, peste 60 de ani au reprezentat o carieră artistică de care sunt mândru. Îmi doresc să rămân la fel de vivace încă mulţi ani și îmi propun să efectuez înregistrări cu melodii nemuritoare, atât din repertoriul românesc, cât și din cel internațional. Vocea îmi merge perfect și ar fi păcat să nu las posterității cât mai multe cântece frumoase, în amintirea unor vremuri la fel de frumoase petrecute în mai toate colțurile lumii. Mă consider un om împlinit și fericit!” – Petre Geambașu

Îndrăgitul interpret, compozitor, orchestrator, dirijor și șef de orchestră, PETRE GEAMBAȘU este invitatul de onoare al celei de-a XIV-a ediții a Galei SENIORI de COLECȚIE, un eveniment de excepție și tradiție organizat de de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, condusă de Alexandra Dobre, Președinte. La rândul său va avea trei invitate speciale – SIMONA DICHISEANU, ANA MARIA MIRICĂ și ELENA NICIU, alături de care, celebrul artist va susține un recital.

Gala SENIORI de COLECȚIE va avea loc luni, 11 decembrie 2023, ora 11:00, la Sala LUCEAFĂRUL (Str. Ion Ghica nr. 3) și va fi moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă.

PETRE GEAMBAȘU va fi sărbătorit pentru dubla aniversare de anul acesta – 80 de ani de viață împliniți pe 6 noiembrie și cele peste 6 decenii de activitate artistică – de cei 500 de invitați și membri ai asociației cărora le va împărtăși și momente speciale din viața și cariera sa exemplare.

Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe pe cele mai noi trei albume apărute la Casa de Discuri EUROSTAR, o colecție impresionantă de 64 de melodii, veritabile șlagăre și hit-uri lansate de artist de-a lungul carierei: ”Cântece și flori”, cu aportul lui Petre Geambașu și orchestra STAR 2000 (soliste Doina Spătaru, Simona Florescu Dichiseanu, Elena Niciu), ”LATINO – Cântece nemuritoare”, cu orchestra ”PETRE GEAMBAȘU Show Band” care îi acompaniază pe Doina Spătaru, Fabian Sanchez, Elena Niciu și ”HITURI INTERNAȚIONALE – Amigos para siempre”, tot cu ”PETRE GEAMBAȘU Show Band” și Doina Spătaru, Ana Maria Mirică și Elena Niciu.

La începutul lunii noiembrie artistul a fost omagiat pe scena Sălii Savoy a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”, în cadrul concertului aniversar ”Petre Geambașu Show Band – 60 de ani de carieră artistică” (invitați Doina Spătaru, Aurelian Temișan, Oana Sîrbu, Ana Maria Mirică, Elena Niciu, Fabian Sanchez – Columbia) prezentat de Octavian Ursulescu. Cu zece ani în urmă, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, lui Petre Geambașu i-a fost dedicat un concert extraordinar la Sala Palatului din București, prezentat tot de Octavian Ursulescu și de Alexandra Velniciuc, unde i-a avut ca invitați pe toți colaboratorii săi.

PETRE GEAMBAȘU se numără printre cei mai valoroși reprezentanți ai generațiilor de elită care au marcat prin activitatea și cariera lor societatea românească și au făcut ca România autentică, valoroasă, să fie apreciată pretutindeni. În 1966 a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Institutului Pedagogic București, secția Pedagogie – Dirijat, iar în 1968, Conservatorul de Muzică “Ciprian Porumbescu”, actualmente Universitatea Națională de Muzică București – UNMB, specialitatea Dirijat – Pedagogie. Drumul către succes i s-a deschis atunci când a obţinut Premiul pentru Cea mai bună voce la “Festivalul Internațional al cântecului politic” de la Soci (1969) și Premiul III la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia (1971), secțiunea Interpretare, cu piesa „Aștept să se-ofilescă toate florile“, compusă de Ion Cristinoiu. Premiile I și II au fost cucerite de Cornel Constantiniu și Dida Drăgan, aflați și ei la debut. În 1968 a devenit solist vocal al Ansamblului Artistic al U.T.C., mai târziu a fost angajat al Teatrului Armatei, iar între 1973 – 1978 a fost angajat al Teatrului de Revistă ”Ion Vasilescu” care avea o garnitură excepțională de soliști – Dorina Draghici, Nicolae Nițescu, Lucky Marinescu, Cornel Constantiniu, Doina Spătaru, Păunița Ionescu, Dorin Anastasiu. Mai bine de două decenii a colaborat cu marile orchestra conduse de maestrul Sile Dinicu (Orchestra Radiodifuziunii Române) și Alexandru Imre (Orchestra Casei de Discuri „Electrecord”).

Petre Geambașu a înfiinţat în 1978 celebra orchestră STAR 2000 una dintre cele mai longevive, cu care a susţinut turnee în toată Europa, dar și peste Ocean, iar din anul 2000 artistul a continuat să se afle în centrul atenției cu „ PETRE GEAMBAȘU Show Band“. Ca solist vocal, dirijor și șef de orchestră a cântat și i-a acompaniat pe cei mai importanți soliști vocali și a cutreierat țara și lumea susținând sute de spectacole memorabile.

*

Petre Geambașu s-a născut pe 6 noiembrie 1943, la Petrești, în județul Alba. Între anii 1962 – 1963 a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din București, clasa de Canto, având-o ca profesoară pe Florica Orăscu. A studiat Teorie muzicală și Armonie cu profesorul Emil Lerescu. În 1966 a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Institutului Pedagogic București, secția Pedagogie – Dirijat, iar în 1968, Conservatorul de Muzică “Ciprian Porumbescu”, actualmente Universitatea Națională de Muzică București – UNMB, specialitatea Dirijat – Pedagogie. În paralel a studiat canto clasic cu Mihail Știrbei (tenor) și Petre Ștefănescu – Goangă (bariton), mari artiști lirici ai Operei Române. În 1969 cucerește Premiul pentru Cea mai bună voce la “Festivalul Internațional al cântecului politic” de la Soci – Rusia, (fost U.R.S.S.). A interpretat “Granada” de Augustin Larra și “Totul depinde de tine” (muzica și textul, Mihai Dumbravă). S-ar fi clasat pe unul dintre primele trei locuri, dar, pentru că repertoriul ales nu s-a… potrivit temei Festivalului, Petre Geambașu, datorită succesului (la public) pe care l-a avut, a primit diploma pentru “Cea mai bună voce a festivalului”. De atunci, artistul avea să fie invitat în U.R.S.S., timp de 16 ani, (între anii 1970 – 1986) în “concerte – turneu” cu distribuție internațională; turneele se desfășurau pe durata de 30 – 45 de zile, iar ”reprezentantul României” a evoluat pe aproape pe întreg teritoriul fostului U.R.S.S.: la Moscova, Leningrad, Kiev, Minsk, Riga, Tallin, Vilnius, Krasnodar, Volgograd, Odesa, Cernăuți, Novorossiisk, Alma – Ata, Tbilisi, Erevan, dar în Siberia, la Barnaul, Irkuțk, Novosibirsk și Vladivostok; sălile de spectacol nu arau niciodată mai mici de 4.000 – 5.000 de spectatori și erau întotdeauna arhipline.

În 1971 Petre Geambașu cucerește Premiul III la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia, secțiunea Interpretare, cu piesa “Aștept să se-ofilescă toate florile“, compusă de Ion Cristinoiu. Premiile I și II au fost cucerite de Cornel Constantiniu și Dida Drăgan, aflați și ei la debut. Între 1971 și 1972 a fost angajat al Ansamblul artistic ,,Doina” al Armatei, dirijor Dinu Stelian. Anul 1972 marchează succesul extraordinar cu ocazia turneului din U.R.S.S., unde Petre Geambașu a cântat împreună cu Angela Similea, Anda Călugăreanu, Dan Gherasim și Orchestra Radiodifuziunii Române, dirijată de Sile Dinicu. Timp de 5 ani, între 1973 – 1978 Petre Geambașu a fost angajat al Teatrului ”Ion Vasilescu”, unde dirijor era Valențiu Grigorescu. În această perioadă, artistul a desfășurat o importantă activitate artistică și peste hotare: În 1974 a fost invitatul al Televiziunii Naționale din R.D.G. ca reprezentat al României în cadrul unui Concert cu participare internațională (22 de țări), desfășurat la Dresda. Solist vocal al Teatrului de Revistă ”Ion Vasilescu”, în 1974 și 1975, susține primele spectacole și turnee în… Occident, Republica Federală Germană – R.F.G.

1976 este anul în care artistul este cooptat ca solist vocal (și ghitară), în cadrul Orchestrei ELECTRECORD, dirijată de Alexandru Imre; timp de doi ani efectuează turnee numai în R.F.G. Este remarcat de Agenția de Impresariat Künstlerdienst din München și i se propune un prim contract ca șef de orchestră la Stuttgart, începând din anul 1978. În acel moment artistul nu avea orchestră proprie, dar cu toate acestea a acceptat propunerea. A fost prima provocare din cariera sa prodigioasă: avea la dispoziție aproximativ 6 luni ca să creeze acea orchestră. Și a reușit! A fost nevoit să renunțe la angajamentul pe care îl avea cu Teatrului de Revistă ”Ion Vasilescu” și, din acel moment devine propriul producător. După o muncă asiduă, care presupunea alegerea instrumentiștilor și a solistelor vocale, pregătirea lor și zeci de ore de repetiții, alegerea repertoriului cu aproximativ 120 de piese și orchestrarea lor, apoi confecționarea “garderobei” instrumentiștilor, procurarea aparaturii de sunet și deloc în ultimul rând, obținerea de vize pentru întregul colectiv (orchestra compusă din opt instrumentiști, plus două soliste vocale – Margareta Pâslaru și Aquilina Severin, Petre Geambașu s-a prezentat pe 30 septembrie 1978 la Stuttgart.

STAR 2000 își începea primul angajament pe durata întregii luni octombrie 1978. A fost un succes, pentru că, din acel moment angajamentele s-au succedat an de an: în primii doi ani cu o singură lună, iar în anii următori (între 1980 – 1987), câte două luni de angajament. În această perioadă alături de orchestra STAR 2000 condusă de Petre Geambașu au evoluat Mirabela Dauer, Olimpia Panciu, Stela Enache, Doina Spătaru și Mariana Milea. În 1980 orchestra STAR 2000 & Margareta Pâslaru sunt invitații Televiziunii Naționale Poloneze pentru a susține o serie de concerte în câteva orașe din această țară. Între 1981 – 1988 orchestra STAR 2000 obține angajamente permanente pentru perioada sărbătorilor și Anului Nou (25 decembrie – 28/29 februarie), la München, în RFG. În 1985, timp de trei luni, orchestra STAR 2000 primește un angajament incredibil, ”de neconceput” pentru acele vremuri: să cânte la Palma de Mallorca, iar în același an, un angajament de o lună în Elveția, la Kursaal din Berna.

În restul timpului STAR 2000 care devenise foarte cunoscută și apreciată și în România (și datorită aparițiilor la emisiunile Televiziunii Române), susținea concerte în țară, alături de Marina Voica, Gică Petrescu, Nicolae Nițescu, Lucky Marinescu, Angela Similea, Mirabela Dauer, Stela Enache, Doina Spătaru, Olimpia Panciu, Dan Spătaru, Oana Sîrbu, Gil Dobrică, grupul vocal Trio Expres, dar și de actorii Amza Pelea, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Tamara Buciceanu – Botez, Rodica Popescu Bitănescu, Ion Dichiseanu, Ciupi Rădulescu. Începând cu anul 1988 tot mai multe agenții de impresariat artistic din Germania (încă R.F.G.) sunt interesate de colaborarea cu orchestra STAR 2000 și, ca urmare, angajamentele, turneele și concertele s-au îndesit. Trupa evolua cu imens succes la München, Stuttgart, Nürnberg, Essen, Dusseldorf, Goslar, Bochum, Nürnberg, Hamburg, Berlin, Köln, Sigburg, Ludwigsburg, Meersburg, Garmisch-Partenkirchen, Insulele Helgoland și Wik auf Főhr… Solistul și dirijorul orchestrei Petre Geambașu era numit pe afișe “Caruso din Balkani”.

Începând cu anul 1992, orchestra primește primele angajamente pe vasele de croazieră de lux aparținând companiei Hapag-Lloyd Cruises. Între 1996 – 1997, STAR 2000 își modifică, în parte, componența datorită faptului că agenția Künstler Agency Heinz Adolf din München perfecta angajamente în orașul bavarez Bad Aibling, prin care orchestrele trebuiau să prezinte concerte de muzică clasică în proporție de 80 % și numai 20 % muzică pop. Orchestra lui Petre Geambașu a obținut în premieră contracte pe o perioadă mai lungă (cinci luni consecutive în fiecare an!). Anul 2000 a venit cu schimbarea numelui orchestrei: din STAR 2000 a devenit “Petre Geambașu Show Band”. În anul 2002 noua orchestra primește un nou angajament pe un luxos vas de croazieră. MS Berlin a navigat pe Oceanul Atlantic, Marea Caraibelor și Marea Mediterană, cu muzicienii români la bord: Jamaica, Cuba, Venezuela, Mexic, Honduras, Guatemala, Bermude, Insulele Azore și Canare, Madeira, Gibraltar, Ponta Delgado, Palma de Mallorca, Insula Creta, Sicilia, Genova, Veneția. În anul 2004 orchestra primește un angajament de trei luni în Antalya, Turcia și, în același an, Petre Geambașu. În 2004 și 2006, Petre Geambașu obține Premiul I la Festivalul Național de Romanțe ”Crizantema de Aur” de la Târgoviște cu melodia “Nu mi-am pierdut speranța” (muzica Petre Gălușanu, versuri Aurel Storin), respectiv Marele Premiu cu piesa ”Lacrimi de copil”, compusă de Cornel Vântu, pe versurile lui Nicolae Niță. Pe 1 ianuarie 2007, Orchestra ”Petre Geambașu Show Band” susține un concert pe scena Ateneului Român, cu ocazia dineului oferit de Guvernul României în cinstea înalților reprezentanți ai Comisiei Europene (Președinte, José Manuel Barroso) cu ocazia aderării României la Uniunea Europeană.

Între anii 2006 – 2014, Petre Geambașu s-a aflat la conducerea orchestrei “Petre Geambașu Show Band” care a asigurat din punct de vedere musical cel mai important show de televiziune la acea dată – ”Dansez pentru tine” (14 ediții, la PRO TV). Pe 29 octombrie 2013, Petre Geambașu celebrează împlinirea a 70 de ani de viață și 50 de ani de carieră artistică printr-un spectacol grandios susținut pe scena Sălii Palatului din București. Acompaniați de orchestra sa de 48 de instrumentiști, în spectacolul prezentat de Octavian Ursulescu au evoluat Doina Spătaru, Paula Seling, Anca Țurcașiu, Călin Geambașu, Elena Niciu și Marcela Scripcaru. Cu acea ocazie, Ministerul Culturii, prin Irina Marin Cajal, Secretar de Stat a conferit sărbătoritului o Diplomă Aniversară pe care era înscris: ”Maestrul Petre Geambașu s-a dovedit a fi de-a lungul întregii sale activități artistice, un adevărat reprezentant al valorilor afirmate ale Culturii Românești. În semn de apreciere, Ministerul Culturii îi mulțumește și îl asigură de aprecierea în cel mai înalt grad, urându-i în același timp, noi și mari succese !”… Pe 15 iunie 2019, “Petre Geambașu Show Band“ acompaniază concurenții în cadrul Galei Dance Hero Pro-Am competition, ediția I, prezentată de Mihai Petre, binecunoscutul dansator, instructor de dans, coregraf și jurat în emisiunile de televiziune de mare succes. Din păcate, declanșarea pandemiei COVID-19 nu a mai făcut posibilă reeditarea acestui festival de top, așa cum, timp de mai bine de doi ani participarea la orice eveniment artistic a devenit imposibilă.

În prezent „Petre Geambașu Show Band”, alcătuită 12 instrumentiști și două soliste vocale, continuă să susțină cu mult succes, spectacole și concerte la evenimente private, în București și țară. Prin faptul că artistul a evoluat atât de mult în străinătate, repertoriul său și al orchestrei a fost și este foarte diversificat, acești muzicieni valoroși fiind capabili să interpreteze la fel de bine, aproape orice fel de stil muzical. Tot activitatea artistică intensă, cu turnee nenumărate în România, dar și în Europa, America de Nord și America de Sud, Canada, Israel, Emiratele Arabe Unite, cu angajamente pe vase de croazieră care au străbătut mările și oceanele lumii, au făcut ca latura componistică, dar și cea discografică să fie redusă.

A… recuperat și, în 2023, Petre Geambașu a avut bucuria și satisfacția să lanseze nu mai puțin de trei albume la Casa de Discuri EUROSTAR (producători Venera și Paul Stângă). Este o colecție impresionantă de 64 de melodii (au fost masterizate de către Andrei Kerestely – Midi Sound Studio), veritabile șlagăre și hit-uri lansate de artist de-a lungul a șase decenii de carieră.

La primul album intitulat ”Cântece și flori”, și-au adus aportul Petre Geambașu și orchestra STAR 2000 (soliste Doina Spătaru, Simona Florescu Dichiseanu, Elena Niciu), iar la cel de-al doilea, ”LATINO – Cântece nemuritoare”, orchestra ”PETRE GEAMBAȘU Show Band” îi acompaniază pe Doina Spătaru, Fabian Sanchez, Elena Niciu. Din selecția ”HITURI INTERNAȚIONALE – Amigos para siempre”, tot cu ”PETRE GEAMBAȘU Show Band” și Doina Spătaru, Ana Maria Mirică și Elena Niciu, artistul a ales piese interpretate de el – ”Parla piu piano”, ”Che sara?”, ”Oceano Blue”, ”Tu sei la mia Regina”, dar și duete cu Doina Spătaru (”Felicita”, ”Vivo per lei”), cu Ana Maria Mirică (”Nathalie”, ”My Love” ) și nu în ultimul rând celebra ”Amigos para siempre”, interpretată împreună cu Elena Niciu și Ana Maria Mirică și care dă și titlul albumului. Pe 3 noiembrie 2023 a avut loc la Sala Savoy a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” Spectacolul Aniversar ”PETRE GEAMBAȘU – 60 de ANI de CARIERĂ ARTISTICĂ”, un spectacol memorabil prezentat de Octavian Ursulescu. I-au fost alături Doina Spătaru, Aurelian Temișan, Oana Sîrbu, Ana Maria Mirică, Elena Niciu și Fabian Sanchez (Columbia), acompaniați de PETRE GEAMBAȘU SHOW BAND, dirijori Petre Geambașu și Viorel Sârbu. Tot atunci s-au împlinit și 30 de ani de când Orchestra sa, STAR 2000 a acompaniat, pe aceeași scenă la prima ediție a Festivalului Concurs de Muzică Ușoară ”Aurelian Andreescu”, eveniment de tradiție organizat de Teatrul Tănase.

Pe 6 noiembrie 2023 a împlinit 80 de ani. A fost sărbătorit de familie, de cei mai buni și dragi prieteni, colaboratori apropiați și colegi. Pe 11 noiembrie 2023, la Sala Luceafărul, PETRE GEAMBAȘU a fost invitatul special al celei de-a XIV-a ediție a Galei SENIORI DE COLECȚIE, un eveniment de tradiție organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, președinte Alexandra Dobre. Moderator a fost jurnalista Mihaela Bîrzilă. Artsitul le-a avut invitate pe scenă pe Simona Dichiseanu, Ana Maria Mirică și Elena Niciu.

A consemnat Oana Georgescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*