Mitică Buzatu era pe drojdie. Pe drojdia lui Farmazon…

Când a primit tașca de Eminești cu șpăguța de 1.250.000 de lei, Dumitru Buzatu i-a zis unsuros lui Emil Savin – Farmazonu: „Săru’mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie”. Dar oare cum arăta drojdia pe care se perpelea Mitică Buzatu, încât a pus botul lung pe tașca Farmazonului? În ultimul an fiscal, Dumitru Buzatu a încasat aproximativ 165.000 de lei din indemnizația de președinte de consiliu județean, o pensie pentru limită de vârstă de peste 95.000 de lei și o pensie specială de fost parlamentar, în valoare de peste 73.000 de lei. În total, veniturile pe care Dumitru Buzatu le-a încasat anul trecut de la stat sunt de peste 333.000 de lei. Pentru că se perpelea așa de rău, eu mizez pe omenia judecătorilor, mai ales că e pasionat de Eminescu. Omul chiar era disperat, nu mai avea bani de sare, de gaz, de chibrite. Pe 4 august 2023, președintele Consiliului Juețean Vaslui a dat în judecată Camera Deputaților, cerând anularea ordinului emis de Secretarul General al Camerei Deputaților, prin care pensia specială, de fost parlamentar, îi este tăiată ca urmare a promulgării legii. La fel ca Adrian Năstase, care a și câștigat dreptul le pensia special, sau ca Petre Daea… În situația lui Mitică, eu aș fi fost exasperat și acceptam două șpăgi, nu una.

Execuția a fost pusă la cale de lacheul de casă Emil Savin, supranumit Farmazonu în zonă. Mitică nu s-a gândit serios niciodată de ce Emil Savin era poreclit Farmazonu, încât își trecuse porecla și în buletin. Nu Farmazon, cum apare la televizoare. Farmazonu fusese șofer la baza de recepție a cerealelor de la Murgeni (Vaslui) în regimul celălalt. Bascula arăta pe voia Farmazonu și toate satele din jur trudeau pentru mica mafie locală, pentru care Farmazonu era cărăuș. Orice țăran de la Murgeni știa, dar nu și procurorii. În 1990, ajunge șoferul președintelui CAP Murgeni. Cu banii fituiți, Farmazonu a cumpărat conacul boierului liberal Donca din Cârja, a concesionat lacul din fața conacului, a făcut fermă de vaci cu lapte, a arendat sute de hectare în comuna Murgeni. Cârja este un sat ca în poezia lui Arghezi: „Unde sapă sapa locul,/ Sare din pământ norocul…”

Este un cernoziom mai bun ca în Bărăgan, via merge excelent, legumicultura și cerealele – la fel. Toate merg pentru venetici într-un sat tot mai trist, cu ultimii țărani pe la porți, așteptând să vină poșta cu pensia lor amărâtă, un sat în plină cumanizare. Valuri de cumani s-au revărsat din mahalaua Bedreaga din Murgeni spre Cârja, încât găinile babelor rezistă tot mai greu.

Aici, la cuibușorul de ghidușii al lui Farmazonu, venea și Cormoranu care și-a descoperit așa a doua nevestică: a divorțat el, a divorțat-o și pe ea, după care a dus-o în minister și pe mamă, și pe fiu. După același model, Mitică Buzatu și-a băgat feciorul secretar de stat direct în guvern. Putea cotiza. Farmazonu și-a măritat o fată cu Eduard Popică, pe care l-a făcut deputat PSD. Mai precis, Stela Mirabela Popică (fostă Savin), este căsătorită cu Eduard Popică, fost prefect și consilier județean, actual deputat PSD. Cei doi au fost cununați de către deputatul PSD Adrian Solomon. Celălalt este puțin la pușcărie. A primit 16 ani de pârnaie după ce tata-socru l-a omorât pe un cioban cu mașina prin grâu. Ginerele s-a sacrificat, deși nu era el la volan. Mai ales că Farmazonu știa să facă bani din asfalt, din piatră seacă. Are contracte de 90 de milioane de euro cu Consiliul Județean Vaslui.

Având și alte bube dulci, procurorii l-au convins ușor pe Farmazonu să fie căptușit cu tehnică de ascultare ca să-l prindă în flagrant pe Mitică. Pentru că și Mitică, lacom peste măsură din fire, l-a tapat de bani urât detot: practica zeciuiala, la fel ca Guzganu Rozaliu din Bacău. Școală veche! Din 2021, Farmazonu avea de ridicat de la Consiliul Județean suma de 30 de milioane de euro pentru drumuri, dar Mitică cerea zece la sută, adică 300.000 de euro. După ce a luat banii în 2023, Farmazonu „a uitat” zeciuiala. Atunci Mitică a chemat „un expert independent” și a găsit că lucrarea nu a fost conformă, asfaltul era prea subțire. Farmazonu a negat și a cerut contraexpertiză. Mitică a acceptat, dar să efectueze contraexpertiza cu același „expert independent” contra sumei de 700.000 de lei. Același „expert independent” saltă potul și găsește că lucrarea a fost efectuată conform normelor europene. Era drumul de la Bârlad la Codăești, satul în care a venit pe lumea asta proastă Ana Pauker…

Furios și plin de bube dulci, Emil Savin a primit calitatea de colaborator cu identitate reală și a fost de acord să poarte tehnică de înregistrare audio-video la întâlnirile cu șeful Consiliului Județean Vaslui.

„Rămâne valabilă afirmația că, dacă nu dai șpagă, ți se distruge afacerea, dacă dai șpagă, normal că te ia DNA-ul, spune Adrian Porumboiu. Ce a prezentat DNA (…) nu lasă loc de interpretări. Pentru marea majoritate a oamenilor din Vaslui, relația lui Buzatu cu Farmazon, deci cu Savin, e una de notorietate, până și băbuțele, cine vreți dvs, nu mai spun de politicieni, era cunoscută. Acest Savin – Farmazon cred că e unul dintre cei mai bogați oameni din România, dar numai pe contractele pe care le-a avut cu Consiliul Județean. El a fost angajat la una dintre firmele mele, înainte, ca mecanic, l-a preluat fostul președinte al Consiliului Județean, Manole, și l-a ridicat pe cele mai înalte culmi ale capitalismului românesc Buzatu. Când am aflat treaba asta, eu am intuit că s-a întâmplat ceva, dar probabil nici n-a mai controlat Buzatu geanta aceea, că erau prieteni, putea să fie acolo orice sumă. Dacă faceți o analiză să vedeți câte licitații a câștigat acest Farmazon, vă îngroziți. Mitică Buzatu cred că nici la unghia degetului mic nu e ca bogăție față de acest individ. Nici un procent nu are din averea care-i construită prin banii de la Consiliul Județean! Vă dați seama ce prețuri, ce negocieri au avut loc? Acu se întâmplă treaba asta… E foarte, foarte greu de înțeles de ce s-a întâmplat… Îl știam cât de cât isteț, atent cu lucrurile astea, dar el nici n-a controlat, n-a verificat nimic, era sigur, că erau relații. Și-a pus unul din gineri prefect, Mitică, apoi l-a pus deputat, un alt ginere face pușcărie, ca să nu vorbesc mai mult, în locul acestui Savin. Multe lucruri întunecate, încurcate, iar la toate acestea, cel care l-a susținut din toate neregulile a fost Buzatu Buzatu primește ceea ce merită de la un neisprăvit și asta e situația!”. Dacă nici Adrian Porumboiu nu înțelege ce s-a întâmplat la Cârja, cum o să pricepem noi care știm orice cotlon din acel sat frumos și trist?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*