Nu știm ce legătură are cu… prefectura, dar președintele Volodimir Zelenskii a ținut să marcheze împlinirea a 500 de zile de la declanșarea războiului pe… Insula Șerpilor. Din câte știm, războiul nu a început pe vechiul nostru teritoriu, luat de Kremlin și dat pe făraș Ucrainei pe timpul lui Stalin, la presiunea aceluiași ucrainean Nikita Hrușciov, autorul divizării diabolice a Basarabiei și a Bucovinei. Tratatul de Pace de la Paris dintre România și Puterile Aliate și Asociate din 1947 a lăsat României Insula Șerpilor, însă aceasta a fost transferată ilegal de URSS după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și anexată în cursul anului 1948. În prezent este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina. La data de 23 mai 1948, reprezentanții ministerelor de externe din Uniunea Sovietică și România (Nikolai P. Șutov, prim-secretar al ambasadei sovietice din București, și Eduard Mezincescu, ministru plenipotențiar) au semnat chiar pe insula Șerpilor un proces-verbal de predare a insulei. În 1997, în timpul „negocierilor” cu Ucraina, Adrian Severin a scris cu mâna dumisale: „Insula Șerpilor aparține Ucrainei”.
Cu o suprafață de doar 17 hectare, insula Șerpilor nu prezintă o mare importanță din punct de vedere teritorial, în schimb are importanță din punct de vedere strategico-militar și economic. Pierzând Insula Șerpilor, noi am pierdut un imens platou continental cu hidrocarburi. Porcușorul de Guineea a ajuns să facă gesturi simbolice față de România care „susține necondiționat integritatea teritorială a Ucrainei”, cum a spus Klaus Iohannis. Asemenea gesturi simbolice făcea numai Vladimir Putin, acum ne-am căptușit cu alt binevoitor față de România. Așa se întâmplă când nu are cine să le dea peste bot…
Cum spuneam, președintele ucrainean Volodimir Zelenskii a fost pe Insula Șerpilor ca să marcheze 500 de zile de la începutul războiului. Războiul nu a început aici? Și atunci, de ce nu s-o fi dus la… Bahmut, în Donbas? Dacă venea să facă parastas la Cernăuți, Bucureștiul nu zicea nimic oricum… Între timp, specialiștii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului vorbesc despre un „succes tactic” al Kievului în direcția orașului Bahmut din Donețk. Vineri, Turcia a anunțat că susține oficial aderarea Ucrainei la NATO. A spus-o președintele Recep Erdogan, în timpul întâlnirii pe care a avut-o cu omologul său de la Kiev. Numai că tot vineri, un duș rece a venit de la Casa Albă, care a anunțat că Ucraina nu se va alătura NATO la summit-ul de la Vilnius, de săptămâna viitoare. În schimb, SUA au confirmat că vor oferi Ucrainei muniție cu dispersie, interzise în peste 120 de țări, pentru contraofensiva sa împotriva forțelor rusești.
Ucraina nu respectă condițiile pentru aderarea la NATO. Dacă ar fi primită acum, ar însemna să încălcăm Statutul Alianței Nord-Atlantice. Asta nu înseamnă că statul ucrainean nu are dreptul să adere la NATO dacă ucrainenii vor să fie apărați de samavolniciile Rusiei. Fiecare se apără de câini cum poate…
Lasă un răspuns